Za dom spremni suprotan Ustavu RH, no ponekad se može koristiti. Petokraka odobrena

0
521
Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska sankcionira sve oblike slavljenja fašističkih režima, a iznimno dopušta uporabu izraza ‘Za dom spremni’ u strogo komemorativne svrhe kad se radi o stradanju nekog od vojnika iz Domovinskog rata, jedan je od glavnih zaključaka preporuka i smjernica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, u srijedu upućenih Vladi.
Članovima Vijeća crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu u Drugome svjetskom ratu nisu sporni.

Nakon sjednice Vijeća za suočavanje s prošlošću, predsjednik istog Vijeća Zvonko Kusić na početku konferencije za novinare zahvalio je svima koji su sudjelovali u “pothvatu” postavljanja orjentira i temelja za suočavanje s prošlošću.

Loading...

“Vijeće je proizvelo dva velika dokumenta, prvi koji se bavio povijesnim temama te drugi gdje se Vijeće bavilo s normativnim aktima oko delikata vezanih s prošlošću”, rekao je Kusić.

“Vijeće je odlučilo da ne ide na glasovanje, nego je zaključak bio je takav da oni članovi čija mišljenja su drugačija, svoje osobno mišljenje dostave kasnije. Nije bilo puno prijepora, već manjih razilaženja. Postignut je najveći konsenzus koji je u društvu moguće postići”, rekao je Kusić.

Nakon Kusića, medijima se obratio i premijer Andrej Plenković. Zahvalio je Kusiću na vodstvu Vijeća za suočavanje s prošlošću te i ostalim članovima istog Vijeća.

“Primio sam dokument koji ima oko 30 stranica i dva velika dijela”, rekao je premijer Plenković. “U prvom dijelu se vrlo jasno njeguje kultura sjećanja i pomirbe”, dodao je Plenković.

Za drugi, pravni dio dokumenta, Plenković je istaknuo da je kvalitetno napisan i da uzima u obzir sve postojeće pravne akte. U tom se dijelu Vladi sugerira kako riješiti pojedina pitanja, rekao je Plenković.

“Posebno vrijednom smatram preporuku o jačanju sudskih kapaciteta”, naglasio je Plenković.

“Budući da je rad ovog Vijeća bilo usko povezano i s postavljanjem HOS-ove ploče u Jasenovcu (kasnije Novskoj), čiji je pozdrav suprotan Ustavu RH i to je Vijeće jasno reklo u svojim preporukama, ali se može koristiti iznimno uz prethodno dopuštenje”, rekao je Plenković.

Kusić je potom obrazložio na koji način bi se, prema zaključcima Vijeća, trebali tretirati pozdravi, natpisi i simboli iz bivših režima.

“Za dom spremni u grbu HOS-a se iznimno može koristiti, samo u vezi onih situacija, mjesta ili groblja, gdje su poginuli pripadnici HOS-a. Ta dozvola ne mijenja postavku da je taj slogan protuustavan. Tada je bila tolerancija koja je naslijeđena i to je ta iznimka koja se iznimno i striktno regulirano može tolerirati. S druge strane, crvena zvijezda i komunistički simboli koji označavaju antifašističku borbu.

Svi znamo da su ti simboli bili dvoznačni, oni imaju i negativnu konotaciju u vezi kršenja ljudskih prava i masovnih zločina, ali imaju i pozitivnu konotaciju u antifašističkoj borbi, tako da je ovaj dio koji se odnosi na antifašističku borbu nesporan, dok preporuke predviđaju da onaj dio obilježja koji se mogu podvesti pod čl. 39 Ustava, a to je promoviranje mržnje ili nasilja, u tom slučaju on može ostati, ali to je prepušteno zakonodavcu, koji to može urediti zakonskim aktima”, kazao je Kusić.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsjednik Vijeća Zvonko Kusić rekao je da je takav izniman slučaj primjerice održavanje komemoracije za poginuloga člana HOS-a ili slično, upozorivši međutim da su to preporuke Vijeća, a da je sada na zakonodavcu da preciznije utvrdi o kojim je okolnostima riječ.

“Ovako nešto se dosad nije dogodilo. Ljudi različitih svjetonazora sjeli su za stol i napravili dokument oko kojega nisu sasvim suglasni, ali su suglasni oko njegovih zaključaka”.

Ovo će postupno dovesti do smirivanja tenzija u društvu, mislim da smo ostvarili cilj, dodaje premijer. “Kada pročitate ovaj tekst, vidjet ćete kolika je njegova vrijednost. Očekujem da ove preporuke budu smjernice za daljnji zakonodavni rad i za spuštanje tenzija u društvu”.

“U tekstu nema ničega što bi se moglo kvalificirati kao revizionizam”, poručio je Plenković.

Na novinarsko pitanje o ulicama koje nose ime “maršala Tita”, Kusić je odgovorio da se ulice koje se tako zovu odnose na antifašističko nasljeđe iz Drugog svjetskog rata, a ne na zločine koji su uslijedili.

“Vijeće ne odlučuje ni o čemu, oni samo daju preporuke i sugestije”, rekao je Plenković.

“Sve ono što se odnosi na NDH i kontekst od 1941. do 1945. je zabranjeno”, kaže Plenković, ali iznimka je u kontekstu Domovinskog rata, dodaje.