ZNAMO TKO JE GLAVNI KRIVAC ZA NAPAD NA SRPSKE IGRAČE U SPLITU! Odgovor će vas šokirati!

0
1460
twitter

Ne smijemo uopće biti rezervirani prema incidentu u Splitu u kojem su tučeni i pretučeni vaterpolisti beogradske Crvene zvezde na splitskoj rivi. Ovaj incident, ružan i po Hrvatsku štetan do bola dogodio se u samom gradskom splitskom središtu. Možemo mi sada lamentirati da su beogradski vaterpolisti „izazivali„ hodajući u trenirkama, crveno-bijelim, beogradskog kluba, a tu su opravdanja slaba, nepotrebna i glupa.

Spomenuti ćemo vam jedan primjer, prije negoli zaključimo kako se mogao, imperativno trebao spriječiti ovaj incident. Riječ je o pristupu u siguronosnoj procjeni lokalne policije koja također mora snositi ako ne i najveću odgovornost.

Prije nekoliko godina mlada nogometna reprezentacija Hrvatske gostovala je u Kragujevcu gdje je čekala kvalifikacijsku utakmicu protiv Srbije. Utakmica je to bila s velikim nabojem, tko trijumfira ide dalje.

Hrvatski nogometaši bili su smješteni u središtu grada, domaćini, hotelsko osoblje, službenici iz Saveza i gradski čelnici bili su jako ljubazni, otvoreni, prijateljski nastrojeni. Sami su nas upozorili, jer bilo je u hrvatskoj ekspediciji i nekoliko novinara, da ćemo u grad ići pod pratnjom i da ne trebamo skrivati svoj identitet, trenirke i slično.

I šetali smo se Kragujevcem do iznemoglosti, u hrvatskoj sportskoj opremi, pod strogim ali diskretnim nadzorom srpske žandermerije. Svaki novinar koji je poželio prošetati se turistički gradom imao je neprimjetnu pratnju, nikome se ništa nije dogodilo, jer nadzor odbija nasilnike, to je barem jasno. Policija se očito dobro pripremila.

Zato je nevjerojatno da su vaterpolisti Crvene zvezde krenuli u šetnju po Splitom bez nadzora, u svojoj opremi, uistinu izgleda kao da su izazivali, a zacijelo nisu. Dva, tri ili četiri policijska službenika u pratnji odagnali bi sve one koji htjeli zakuhati situaciju. Na koncu su i uspjeli. Ovako, dok se policija pojavila neki su već bili i premlaćeni i potražili spas u moru.

Naravno da vodstvo beogradskog kluba ne želi igrati utakmicu, sada će cijeli slučaj koji je posljedica huliganizma poprimiti neugodnu političku dimenziju, bodove će loviti i oporba i vlast, optužbe će pljuštati na sve strane, a sve se dalo tako lako spriječiti.

Da se razumijemo, nije ni u Srbiji idealna situacija s osiguranjem, sjećamo se dobro kada su putem napadani hrvatski navijači koji su dolazili na utakmice europske rukometne smotre, bili smo zabrinuti za svoje sunarodnjake, no to ne znači da smijemo opravdavati isti vandalizam u nas.

Ni pod koju cijenu.

U cijeloj priči uistinu valja provjeriti zašto su ti mladi srpski vaterpolisti pušteni u grad bez pratnje. Zar nitko nije pretpostavljao što bi se moglo dogoditi i kakvu će štetu zbog mogućeg sukoba imati Hrvatska, Split, njegovi sportski radnici, žitelji.

Samo neka se politička scena smiri od komentiranja cijele situacije, riječ je o oridinarnim huliganizmu i slučaj se kao takav treba i tretirati. Sve ostalo će biti politiziranje na vlastitu štetu.

Loading...