I Sandra Švaljek odustala od uzaludne borbe za bolji, uređeniji i pošteniji Zagreb…

0
1721
Facebook/Sandra Švaljek

Za Sandru Švaljek, politika je prošlo svršeno vrijeme. To je poglavlje svoga života poklopila i nema ga namjeru iznova otvarati... Izmorena borbom protiv društvenih snaga koje Milanu Bandiću daju snažni vjetar u leđa, kakav god taj isti Bandić bio i ma što da radio, okrenula je leđa politici i vratila se struci u kojoj je izgradila ime. Na novom će poslu zamjenice guvernera Hrvatske narodne banke, zdušno raditi najbolje što zna, jer ne zna drukčije, te vjerujemo da će svojom stručnošću i radnim entuzijazmom znatno pridonijeti radu i ugledu HNB-a u idućim godinama

Pet je godina Sandra Švaljek potrošila na bespoštednu donkihotsku borbu i jalov posao svrgavanja Milana Bandića s trona gradske vlasti i, jednostavno, više nije imala snage za uzaludan posao! Njezinim nedavnim imenovanjem za zamjenicu guvernera Hrvatske narodne banke, najviše će profitirati aktualni, zamalo pa vječni zagrebački gradonačelnik – „kajkavac“ Milan Bandić. Čudi samo što Bandić još uvijek nije postao predsjednik „Kajkaviane“ kao ponajbolji „izvorni“ kajkavac s ovih prostora. Ako Milan ne zna sjedište tog umjetničkog društva, ono je smješteno u stubičkom dvorcu Golubovec, pa im sada može poslati molbu i postati njihov član.

Odlaskom zastupnice Sandre Švaljek iz gradske politike ostala je ogromna praznina u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, koju će oporba teško, obzirom na izgubljenu kvalitetu zastupnice, popuniti nekom novom zamjenom iz oporbenih redova. Sandra Švaljek je veliko ime, zapravo brend, koja je nezaustavljivo, a ipak, uvijek kulturno i odmjereno, javnosti i medijima razotkrivala sve suspektne i čudne odluke Milana Bandića i njegove ekipe poslušnika iz skupštinskih redova, kojim su nanosili štetu gradu i građanima Zagreba.

Loading...

Bandić je, zasigurno, odahnuo njezinim odlaskom iz skupštinskih klupa. Sada je preostalo još samo nekoliko njegovih glasnih i prilično argumentiranih kritičara, a tu prvenstveno mislimo na Tomislava Tomaševića s liste „Zagreb je naš“  i Darka Klasića sa zajedničke liste Sandre Švaljek i HSLS-a. Tu bi se još moglo navesti i Mateja Mišića iz SDP-a i Renata Peteka s liste „Naprijed Hrvatska“.

Agresija i primitivizam u Skupštini

Darko Klasić nam je rekao da je njezin odlazak iz politike gubitak za njihovu listu, ali dobitak za Hrvatsku, jer je HNB dobio izvrsnu stručnjakinju s velikim znanjem i entuzijazmom. No, dodao je, da će se njihova lista i bez nje, žestoko nastaviti boriti za bolji, uređeniji i pošteniji Zagreb.

Odlaskom Ane Lederer na mjesto pročelnice Gradskog ureda za kulturu, „Nezavisni za Hrvatsku“ iznimno su pak „ojačali“ svoj skupštinski potencijal, a već prvi istup njezine zamjene, odvjetnika Davorina Karačića, pokazao je svu „raskoš“ njegova odvjetničkog vokabulara s kojim se ovih dana bavi i disciplinsko tijelo Odvjetničke komore. Do sada, u Skupštini nezabilježenom verbalnom agresijom i primitivizmom, Karačić se obrušio na zastupnika Tomaševića.

Potom je Karačićev mentor, Zlatko Hasanbegović, za medije izjavio da nije u stanju komentirati istup svoga pulena, jer ga, navodno, nije vidio. Ni u danima nakon tog ružnog incidenta, Hasanbegović se nije oglasio ni jednom jedinom riječju. Valjda se izolirao u osami svoga stana, pa uz pomoć nogometne VAR tehnologije na ekranima proučava suspektnu situaciju iz Skupštine, snimljenu iz različitih kuteva.

Pritom je Karačić posprdno Tomaševića nazvao – „nejačadi“. Dva dana poslije svog punokrvnog ispada vulgaris, Karačić je ponosno davao intervjue medijima i nimalo nije žalio zbog svog iznimno ružnog i krajnje nepromišljenog  ponašanja. Jest da je osebujan lik, ali pitamo se, bi li i Mirka Filipovića prilikom verbalnog okršaja onako „hrabro“ pozivao na tučnjavu ispod Domovinskog mosta, kad je takav „fajter“? Sumnjamo!

Milan Bandić se, pak, brzinom svjetlosti usuglasio s idejom političke državne vrhuške, da Sandra Švaljek bude izabrana za zamjenicu guvernera HNB-a – premda je prvotno zagovarao izbor Ljube Jurčića – znajući da skupštinskoj oporbi time vadi važan kamen temeljac, čije bi vađenje  u dogledno vrijeme moglo i potpuno devastirati gradsku oporbu. Inače, Bandić voli Sandru Švaljek kao što svi biljojedi vole meso, ali predložio bi on Sandru i za predsjednicu države, samo da mu se makne s očiju u Gradskoj skupštini.

Ovaj nam je tjedan, pak, zapaprio život drastično povisivši cijene parkinga, a one u prvoj zoni je i udvostručio. Tako nam i treba kad ga bez ikakva važna razloga podnosimo tolike godine! Zaista su Zagrepčani mazohisti i čudaci, jer da nam netko toliko puta prodaje stalno te iste otrcane štoseve i fore, sa snižavanjem kojekakvih cijena pred lokalne i parlamentarne izbore i vraćanje na staro stanje nakon izbora,  to je u najmanju ruku neshvatljivo i spada u domenu kolektivne psihopatologije s kojom bi se ozbiljno trebali pozabaviti stručnjaci od formata – psihijatri. Mišljenja smo da će, jednom kad Milan padne, netko i doktorirati na toj nadasve intrigantnoj temi. Dakle, bez ikakve sumnje,  imamo gradonačelnika kakvog i zaslužujemo…

No, vratimo se oporbenim snagama u Gradskoj skupštini Grada Zagreba u kojima je i politički etabliran i nadasve iskusan, Darinko Kosor, iz HSLS-a. No, on je uglavnom uronjen u političku sferu više državne razine, u kojoj je koalicijski partner HDZ-a. A ulaziti u politički ring s liscem Bandićeva kova nije lako neiskusnim protivnicima s priličnim manjkom političkog iskustva, a velika većina gradskih oporbenih zastupnika spada u takvu kategoriju.

Sramotan Bandićev politički vokabular

Politički vokabular koji Bandić povremeno koristi u Skupštini je sramotan i ispod svake civilizacijske razine. Ono što je Bandić nedavno izrekao gradskoj zastupnici, sveučilišnoj profesorici, Katarini Peović Vuković, „…a vi crknuti od tuge…“, za svaku je osudu i na tragu je vokabulara njegova sudruga Zdravka Mamića, koji je mnoge svoje neistomišljenike počesto častio žestokim vulgarnim uvredama.

Mnogi su zastupnici bili zgroženi i šokirani takvim Bandićevim govorom, no predsjednik Skupštine, Andrija Mikulić, nije ni okom trepnuo na nedopustive Bandićeve riječi u javnom prostoru, a kamoli da ga je sankcionirao. A to jasno i nedvosmisleno ukazuje, kakve nam politički združene snage vode grad.

No, Bandić je već odavno pokazao svoje pravo lice, govoreći tada još zaposlenici gradske uprave, dr. sc. Zrinki Paladino, da je ona u tom miljeu pod njegovom vlašću samo – „lijevo jaje“. Akademkinju, Vidu Demarin, je, po njezinoj izjavi,  nagovarao da se lažno očituje Uskoku i Državnom odvjetništvu kako bi ga zaštitila. Na desetke je puta dao javnosti i građanstvu lažna obećenja koja nikad nije ispunio, a da poslije neispunjenih obećanja nije ni okom trepnuo, niti to više komentirao.

U trenucima opijenosti vlastitom veličinom, prijetio je i vlastitom „abdikacijom“ ako nešto ne bude po njegovom, no abdicirao ipak nije, niti hoće, jer ga hrani samoljublje i osjećaj moći da je iznimno važan lik u ovome društvu. Tvrdi da šesnaest sati dnevno kao crv radi za dobrobit grada, a stalno ga se napada. Čovjek njegovih godina, a to su godine primjerene za odlazak u penziju iliti mirovinu, sigurno nije sposoban raditi šesnaest sati dnevno, a tek kad jednom ode s političke i gradske scene, moći će se realno i vjerodostojno sagledati sveobuhvatnost i kvaliteta njegova gradonačelnička rada.

I kakvim se god plodovi njegova dugogodišnjeg upravljanja gradom pokazali u konačnici, još uvijek će debelo zaostajati za onim što je Većeslav Holjevac napravio za Zagreb u svoja samo dva gradonačelnička mandata. Ali, Holjevac se nije hvalisavo razbacivao izjavama o 16-satnom radnom danu, već je radio i sagradio Novi Zagreb, a do tada neveliki Zagrebački velesajam, preselio iz Savske ceste na njegovu sadašnju lokaciju.

Izgrađena je i žičara na Sljeme, započela je izgradnja Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, te industrijska zona na Žitnjaku. Ujedno je Holjevac za vrijeme svojih mandata potaknuo snažni gospodarski rast Zagreba. No, Holjevac, rođeni Karlovčanin, i za prijatelje Veco, bio je veliki vizionar, što bi se za Bandića teško moglo reći…!

Propuštena prilika za izbor gradonačelnice!

Zaključno, propustili smo šansu da na prošlim lokalnim izborima ustoličimo Sandru Švaljek na gradonačelničku poziciju i damo joj šansu da vodi glavni hrvatski grad. Bandića je tada zamalo dokrajčila iznimno sposobna, no Zagrepčanima ne baš previše omiljena, Anka Mrak Taritaš, a pitanje je kada će nam se iznova pružiti šansa da nekoj novoj, tako kulturnoj, obrazovanoj i sposobnoj ženi, kao što je Sandra Švaljek, damo priliku da postane gradonačelnica. A sazrelo je vrijeme da neka sposobna žena dođe na čelo gradske vlasti!

Što se tiče Sandre Švaljek, prilika je otišla u nepovrat, a u razgovoru s njom, neposredno prije pisanje ovog teksta, stekli smo dojam da je politika za nju sada prošlo svršeno vrijeme, da je to poglavlje svoga života poklopila i nema ga namjeru iznova otvarati. Izmorena borbom protiv društvenih snaga, koje Milanu Bandiću daju snažni vjetar u leđa, kakav god taj isti Bandić bio i ma što da radio, okrenula je leđa politici i vratila se struci u kojoj je izgradila ime i postala iznimno cijenjena stručnjakinja. Na novom će poslu zdušno raditi najbolje što zna, jer ne zna drukčije.

Uostalom zagrebački Ekonomski institut na kojem je do sada bila zaposlena, tijekom njezina dva ravnateljska mandata proživljavao je svoje vrhunce. Vjerujemo da će svojom stručnošću i radnim entuzijazmom znatno pridonijeti radu i ugledu HNB-a u idućim godinama.