Kalmeta najizgledniji HDZ-ov kandidat za predsjednika

1
1656

Insajderi tvrde da je najnovije Kalmetino imenovanje pomoćnikom glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića, samo početak njegovog povratka u sam vrh stranačke ali i državne politike. Naime, u čelništvu stranke najozbiljnije počinju razmišljati o Božidaru Kalmeti kao HDZ-ovu kandidatu za predsjednika Republike Hrvatske

U trenucima kada je cijela Hrvatska oplakivala jednog od svojih najvećih glazbenika, Olivera Dragojevića, i kada su svi mediji u zemlji bili zaokupljeni tim događajem, predsjedništvo HDZ-a je daleko od očiju javnosti, na sjednici u utorak, 31. srpnja ove godine, odlučilo da glavni tajnik stranke, Gordan Jandroković, dobije trojicu pomoćnika -Božidara Kalmetu, Josipa Šarića i Stjepana Adanića.
Dakako, ime kontroverznog HDZ-ovca, Božidara Kalmete, najviše je odjeknulo u ušima javnosti, što je i logično s obzirom na činjenicu da je taj stranački veteran, zbog nakrcanosti optužnicama, svojedobno odustao od kandidature za zadarskog gradonačelnika, iako insajderi tvrde, da je on i danas gradonačelnik Zadra iz sjene. Podsjetimo, u ožujku 2017. godine, objavljene su cijele serije dramatičnih tekstova o Kalmetinom “umirovljenju”. Bilo je to uoči lokalnih izbora i dok su mediji spekulirali čak o tome hoće li, možda, HDZ izgubiti Zadar zbog povlačenja Božidara Kalmete, dotle su insajderi tvrdili da upravo Andrej Plenković odbija “već mjesec dana” potvrditi Kalmetinu kandidaturu, upravo zbog “brige” da bi se usred lokalnih izbora moglo nešto dogoditi i sa svim pravosudnim slučajevima u kojima je Kalmeta uhvaćen.

Bilo je i onih koji su išli korak dalje i smatrali da je to baš pravi Plenkovićev potez, kojim je htio pokazati da “njegov” HDZ ne želi više ovisiti o dečkima s optužnicama. A, osoba koja se iznenada pojavila kao kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra, Branko Dukić, poznati zadarski ginekolog, lokalno omiljen, ali posve nepoznat široj javnosti, upravo je izgledao kao tipični plenkovićevski kandidat: naoko moderan, ali nejasan u političkim porukama koje se tiču delikatnih tema.

Loading...

No, svakako je bilo dobro to, što se radilo o kandidatu koji nije bio opterećen sumnjama u upletenost u koruptivne operacije, pisali su tada mediji. A Kalmeta je, pak, poručivao, kroz neimenovane izvore, da je odluku donio sam, jer je on “mudar i odgovoran političar”, a službeno je govorio da se želi posvetiti obitelji i da se – sprema u mirovinu.

Božidar Kalmeta tada je već imao dvije potvrđene optužnice, od kojih je ona za aferu HAC-Remorker – posebno složena.

Žestoko se obrušio na Dragu Krpinu

Ipak, od Kalmetine mirovine, čini se, nema ništa, jer se on već mjesecima spremao za aktivno vraćanje u politiku. Prvi veliki korak na tome putu, učinjen je sredinom ožujka ove godine, kada je Kalmeta napao Dragu Krpinu, jednog od utemeljitelja HDZ-a i bivšeg saborskog zastupnika, koji je na obilježavanju 28. obljetnice atentata na dr. Franju Tuđmana u Benkovcu, oštro osudio namjere predsjednika HDZ-a i premijera, Andreja Plenkovića, da ratificira Istanbulsku konvenciju.

Krpina je tom prigodom rekao:

“Nije narod tu samo da čeka četiri godine i da glasuje, a onaj koji je izabran da radi što ga je volja – to nije demokracija, nego je protivno demokratskim načelima. Što se tiče stanovništva ovoga kraja, ovo su vam ljudi čiji je mentalitet oblikovan stoljećima kroz otpor raznim osvajačima. I sačuvali su svoj identitet. Budite sigurni da će ga na sve moguće načine čuvati i u budućnosti. Od bilo koga, i od HNS-a i od Milorada Pupovca i briselskih činovnika.”

Na te žestoke kritike na račun Vlade Andreja Plenkovića, a u povodu ratificiranja Istanbulske konvencije, oštro je reagirao Božidar Kalmeta koji je, po pisanju Zadarskog lista, rekao sljedeće: „Da nije Andrej Plenković preuzeo čelno mjesto u HDZ-u kada je stranka pala na oko 15 posto potpore birača i kada su svi bježali od mjesta predsjednika HDZ-a, danas bi Hrvatskom upravljao Zoran Milanović, kojemu je Hrvatska slučajna država i Vesna Pusić po kojoj je Hrvatska bila agresor u BiH, a Jovanović bi uveo građanski odgoj u škole. Za to vrijeme vi biste lajali na mjesec i nitko vas u hrvatskoj javnosti ne bi slušao”, prenosili su tada mediji reakciju Božidara Kalmete na izjavu Drage Krpine.

Kalmeta usporedio Plenkovića s Tuđmanom

No, na tome se Kalmeta nije zaustavio, pa je ustvrdio da nekada, možda, nismo ni imali razumijevanja za Tuđmanove odluke, ali smo u njega imali povjerenja, pa bi povjerenja trebalo imati i danas u Andreja Plenkovića. A nakon Krpinina suprotstavljanja, podsjećamo, središnjica stranke raspustila je zadarski županijski Odbor zajednice utemeljitelja HDZ-a, a već se tada počelo najavljivati da će Kalmeta, koji je stao uz Plenkovića, zauzeti važan položaj u vrhu stranke, kao Jandrokovićev pomoćnik.

Tada se, međutim, govorilo i o tome kako će, zajedno s Kalmetom, i Mario Kapulica postati pomoćnik glavnog tajnika stranke Gordana Jandrokovića, što se nije dogodilo. I zanesen tom ljepotom izgovorene riječi na račun svoga predsjednika, Andreja Plenkovića, Božidar Kalmeta se nije zaustavljao. Samo nekoliko mjeseci poslije, točnije početkom lipnja,
upravo je on, uz Lovru Kuščevića, dobio priliku objasniti novinarima zašto je Stierov nastup na Izvještajnom saboru HDZ-a bio nedopustiv, te zašto je neizbježno da Davor Ivo Stier i Miro Kovač odlete sa svih stranačkih dužnosti.

“Ne može predsjednik igrati dinare, a politički tajnik baštone, a međunarodni tajnik igrati kope. To ne može biti tako”, rekao je Kalmeta, vješto posegnuvši za narodnom, živopisnom retorikom, čime je potvrdio da je opet ušao u najuži krug stranačkih bojovnika, onih koji ideiraju kako to onda mogu “igrati” dobri HDZ-ovci, ali i sređuje stvari na terenu, provodi odluke središnjice, raspisali su se mediji. Istodobno su se pitali, je li se to Kalmeta opet vratio u igru ili je, zapravo, cijelo vrijeme bio u igri, ali se samo malo maknuo u stranu?

Povratak u vrh hrvatske politike

A nakon njegovog nedavnog imenovanja za jednog od pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, Gordana Jandrokovića, ubrzo je stigla i potvrda da je Kalmeta, zapravo, stalno bio u igri, samo što se malo, iz strateških razloga – maknuo u stranu. Insajderi tvrde da je to imenovanje samo početak Kalmetinog povratka u sam vrh hrvatske politike, te da u čelništvu stranke najozbiljnije počinju razmišljati o Kalmetinoj kandidaturi za predsjednika RH.
Naime, Plenković i Jandroković, ali i najuži krug najutjecajnijih HDZ-ovaca, već duže vrijeme imaju noćne more zbog aktualne hrvatske predsjednice, Kolinde Grabar Kitarović, te bez obzira na trenutačno primirje, smatraju da je to samo malo zatišje pred buru. U vrhu HDZ-a su uvjereni, tvrde pouzdani izvori, da bi Kalmeta bio njihov najidelaniji kandidat za predsjednika RH, jer bi kao provjereni „vojnik partije“ i kao šef Pantovčaka, podupirao poteze HDZ-a i aktualnog vodstva.

Istini za volju, jedina prepreka za Kelmetinu kandidaturu su sudski procesi koji se vode protiv njega, no, naši izvori tvrde da su u stranci uvjereni kako će Kalmeta dokazati – svoju nevinost. Osim toga, Kalmeta uživa simpatije velikog djela HDZ-a, uostalom, on je redovito odnosio pobjedu na lokalnim izborima za mjesto zadarskog gradonačelnika, ali je i kao nositelj IX. izborne jedinice uvjerljivo donosio najviše glasova HDZ-u na parlamentarnim izborima…

Kalmeta na instrukcijama kod Bude Lončara nakon stupanja na dužnost Jandrokovićevog pomoćnika

  • zdravko

    Kalmeta predsjednik !? Zašto ne !? Plenki će nam objasniti da smo neinformirani marginalci koji ne razumiju ono što vide,znaju i čuju !