‘Kum kumova’ dat’ će Plenkoviću nemoralnu ponudu za predsjedničke izbore koju neće moći odbiti!

0
1276
7dnevno

Bandić će, kažu insajderi Stranke 365, u ključnom trenutku, dati premijeru Plenkoviću ponudu koju, poput svake ponude koju daje 'Kum Milan', HDZ-ov lider neće moći odbiti: a to je da izigra Kolindu i prešutno omogući Bandiću uspon do vrtova i udobnosti Pantovčaka

Nakon prve dvije godine mandata tijekom kojih se činilo da će Plenkovićeva vlada svakog tjedna pasti pod udarom neke od mini afera – premijer je konačno izašao na mirno more. Afere su, istina, jače nego ikada, ali je parlamentarna većina toliko debela da je svaki napad oporbe, kako unutarnje u HDZ-u tako i vanjske, od ostataka MOST-a i SDP-a, unaprijed osuđen na propast.

Tu je situaciju, moramo se prisjetiti, prvi prepoznao i objasnio upravo naš tjednik ‘7Dnevno’ – kada smo krajem ljeta 2018. otkrili i analizirali da Plenković u svom džepu nema 77 parlamentarnih zastupnika, kako su pisali ‘Jutarnji’ i ‘Večernji’, nego otprilike 92. Tu parlamentarnu stabilnost naš će junak, Andrej Plenković, međutim, možda morati platiti upravo onom cijenom koja je psihološki najveća, a to je Pantovčak. Naime, glavni koalicijski partner HDZ-a više nije Vrdoljakov HNS. Nije to ni omraženi Milorad Pupovac. Sigurnost parlamentarne većine drži Milan Bandić, čiji parlamentarni klub formalno ima 12 članova, a neformalno, Milan ‘na liniji’ drži čak 19 zastupnika koje je različitim načinama obvezao na poslušnost. Da je tome tako potvrđuje i informacija da je i zagrebački župan Stjepan Kožić prešao u stranku Milana Bandića, kako je prvi objavio N1. Podsjetimo, Kožić je već ranije u siječnju ove godine reagirao na prelaženje Mladena Mađera iz HSS-a u saborski klub Milana Bandića, kada je odbio i insinuaciju da se priklonio stranci Milana Bandića.

Kum kumova traži od Plenkovića da izigra Kolindu

„Oštro odbacujem zlonamjerne insinuacije da sam na bilo koji način povezan s prelaskom saborskog zastupnika Mladena Mađera u Klub stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti”, napisao je tada Kožić. „Također, odbacujem insinuaciju da sam se priklonio stranci Milana Bandića. Naime, nakon što sam izašao iz HSS-a, osnovao sam stranku ‘Stjepan Kožić – nezavisna lista’ čiji sam predsjednik”, dodao je u priopćenju poslanom početkom siječnja.

Naizgled se čini da Bandić sve čini iz humanitarnih razloga i ljubavi prema Plenkoviću. Tako bi se najprije moglo pomisliti slušajući neizbježnog Gordana Jandrokovića, koji uporno tvrdi da za svojih formalno 12, a stvarno 19 zastupnika Bandić neće dobiti – ništa, niti jednog ministra, ni jedno mjesto u državnoj upravi. Šipak, Bandić za svoju podršku dobija ono što mu je najvažnije – slobodu. Međutim, je li to sve?

Bandićeva sloboda je, usprkos premijerovom smješkanju, dugoročno neodrživa ako ne postane izravan dio državne uprave. I to ne bilo koji – nego najbolje predsjednik države i gospodar Pantovčaka. Na tom se mjestu od 2000. do 2010. držao i drugi ‘kum kumova’, sada opskurni a nekad svemoćni Stipe Mesić, čije su veze sa različitim podzemnim skupinama bile legendarne. Zato će Bandić, kažu insajderi Stranke 365, u ključnom trenutku, dati premijeru Plenkoviću ponudu koju, poput svake ponude koju daje ‘Kum Kumova’, HDZ-ov lider neće moći odbiti: a to je da izigra(ju) Kolindu i prešutno omogući Bandiću uspon do vrtova i udobnosti Pantovčaka.

Plenković sigurno neće plakati za Kolindom

Plenković sigurno neće puno plakati za Kolindom, sa kojom se otvoreno sukobljavao, a njegovi mediji i ‘trbuhozborci’ je optužuju za izdaju i čak planiranje državnog udara. Ali hoće li moći izbjeći da na to mjesto zasjedne ipak skandalozni – Milan Bandić? Gordan Jandroković, drugi pretendent za mjesto predsjednika RH, naravno da osjeća opasnost za svoje ambicije, pa je zato i rekao da „ako Bandić bude ucjenjivao, idemo na izbore”. Ali može li doista HDZ, u ovom osjetljivom trenutku, preživjeti rani izlazak na izbore? Kada bi, kao što Jandroković javno prijeti, HDZ raspisao prijevremene izbore, morao bi uspješno preskočiti:

  • Aferu ‘Špic – papak’, navodno kurvanje na drogama potpredsjednika vlade, koje je Nacional ‘demantirao’ objavom ‘photoshopa’, ali nema ni jedne osobe u RH koja vjeruje u ponuđeno objašnjenje, osim facebook komentatora iz Virovitice kojeg zovu ‘Roks’.
  • Aferu F16 – nevjerojatni šlamperaj drugog potpredsjednika vlade u avanturi na izraelskom aviootpadu
  • Aferu Pančo 2 – navodnu povezanost prvog potpredsjednika HDZ sa prostitutkama i prostitucijom
  • Aferu BORG – koju je skrojila njegova sada već bivša potpredsjendica Vlade, a čije ćemo posljedice tek osjetiti. Navedimo samo citat Martine Dalić: “Hahahaa, dobar je staljinizam kome ga je bog dao”
  • Aferu referendum – bahaćenje ministra Kuščevića prema katoličkim udrugama, čiji su članovi uglavnom i članovi HDZ-a.

Može li onda HDZ uspješno razriješiti toliko afera? Naravno da može, ali u roku do regularnih izbora u listopadu 2020., a ne sada odmah. Zato će Bandić, sigurni su dobro upućeni iz hladovine Bandićeve tvrđave na Vukovarskoj, prisiliti HDZ da izda Kolindu i omogući Kumu – položaj novog, još moćnijeg Mesića. A u situaciji kad ju je napustila desnica i spin doktori, Kolinda Grabar-Kitarović tu neće moći ništa nego prihvatiti realnosti i neku utješnu poziciju u diplomaciji.

Loading...