Milanović je već jednom nogom na Pantovčaku!

1
981
Facebook

Sve je davno dogovoreno. Zoran Milanović se na velika vrata vraća na hrvatsku političku scenu i to kao kandidat SDP-a i najvećeg djela ljevice za predsjednika RH. Strategija njegova povratka je mjesecima pomno pripremana. Po toj strategiji, koju je, kako tvrde insajderi, osmislio komunikacijski stručnjak i PR mag Alex Braun, kojeg je Milanović angažirao za izbore 2015., i koji je stajao iza tadašnje promjene imidža SDP-a, bivši premijer bi svoju kandidaturu, na velika zvona trebao oglasiti na ljeto ove godine, dakle poslije europarlamentarnih izbora, a do tada bi njegovi prijatelji i suradnici u javnost puštali probne balone o tome hoće li se on kandidirati ili ne

Iako Siniša Hajdaš Dončić bivši SDP-ov ministar pomorstva, prometa i infrastrukture u Vladi Zorana Milanovića tvrdi da Zokija treba pustiti da sam donese odluku o tome hoće li se kandidirati za predsjednika RH, ako smatra da je ta odluka za njega ljudski ispravna, sve upućuje na to da je takva odluka već donešena. A, sve ovo što se događalo proteklih dana oko bivšeg premijera i njegovog uskrsnuća u javnom životu, najprije na predavanju nekadašnjeg člana Predsjedništva bivše SFRJ Bogića Bogićevića na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu, 23 siječnja ove godine a potom i objava slike na Facebooku Željka Jovanovića 29. siječnja na kojoj se uz bivšeg premijera i stranačkog vođu, nalaze njegovi stranački kolege Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin i Mihael Zmajlović, koja je podigla veliku prašinu na društvenim mrežama, samo je uvertira u, kako tvrde insajderi, veliku obznanu Milanovićeve kandidature za osvajanje Pantovčaka. Istini za volju, Milanović tu kandidaturu službeno, neće još najavljivati, kako to reče Hajdaš Dončić, prije ljeta, dakle, tek nakon europarlamentarnih izbora, ali njegova kampanja je već otpočela. I to u žestokom medijskom tempu.

Dakle, više nema dvojbe, Zoran Milanović se na velika vrata vraća na hrvatsku političku scenu i to kao kandidat SDP-a i najvećeg djela ljevice za predsjednika RH. Strategija njegova povratka je mjesecima pomno pripremana. Po toj strategiji, koju je, kako tvrde insajderi, osmislio komunikacijski stručnjak i PR mag Alex Braun, kojeg je Milanović angažirao za izbore 2015., i koji je stajao iza tadašnje promjene imidža SDP-a, bivši premijer bi svoju kandidaturu, na velika zvona trebao oglasiti na ljeto ove godine, a do tada bi njegovi prijatelji i suradnici u javnost puštali probne balone oko toga hoće li se Milanović kandidirati ili ne.

Uspješan i kao biznismen

Primjerice, nakon večere kod stanovitog Pante, gdje se Zoran Milanović našao u ugodnom društvu svojih stranačkih kolega i najbližih suradnika, dakle istih onih koji su digli pobunu protiv Milanovićeva nasljednika u stranci Davora Bernardića, mainstream mediji su se raspisali o tome hoće li se Zoki kandidirati za Pantovčak. Tako ‘Jutarnji list’ od 3. veljače ove godine objavljuje veliku priču o bivšem šefu SDP-a i bivšem premijeru pod nazivom: „NOVI ŽIVOT ZORANA MILANOVIĆA: Brine se za teško bolesnog brata i stare roditelje, školuje djecu, razvija biznis, vozi Audi A6…” Tako se u tekstu, između ostalog taksativno nabraja kako je Milanović u rujnu 2016. godine kada je SDP izgubio izbore, odstupio s mjesta predsjednika stranke. U prosincu je napravio još jedan korak za izlazak iz politike. Odrekao se saborskog mandata i odlučio pokrenuti privatni biznis. Mjesec dana prije nego što je napustio Sabor, u studenom 2016., osnovao je konzultantsku tvrtku ‘EuroAlba Advisory’ sa sjedištem u Miramarskoj ulici u Zagrebu, koja je upisana u sudski registar kao društvo s ograničenom odgovornošću. U registru je naveden samo jedan predmet poslovanja, a to je savjetovanje u vezi s upravljanjem. Milanović je jedini osnivač tvrtke s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. Bio je i njezin prvi direktor, koji je tvrtku zastupao pojedinačno i samostalno. A potkraj 2016. godine samo je osnovao tvrtku, ali nije ništa radio. Do kraja godine nije čak otvorio ni žiro-račun. S konzultantskim poslom počeo je 2017., a prema podacima iz Fine dobro mu je krenulo. Tijekom 2017. godine (podaci za 2018. nisu dostupni) zaradio je 625.000 kuna, od čega 555.000 kuna u tuzemstvu, a 70.000 kuna u inozemstvu. Nakon što je platio porez, Milanoviću je ostala dobit od 459.749,62 kune. To je kao da je cijelu godinu primao mjesečnu plaću od 38.000 kuna neto.

Stalno isticanje Milanovića kao kandidata potvrđuje svu bijedu naše politike

Samo iz ovih nekoliko podataka iz teksta u ‘Jutarnjem listu’ čitatelj može steći dojam da je Milanovića krenulo tek nakon što je napustio politiku, pa je tako s konzultantskom tvrtkom, a da se nije čestito ni oznojio, imao dobit na kraju godine od gotovo pola milijuna kuna. U tekstu se nadalje ističu sve Milanovićeve vrline a njegovi prijatelji, koji žele ostati anonimni tvrde da je Milanović u politici došao do vrha, te da on i nema neki veći izazov da se u politiku vrati. ‘Ostvario je sve što se može, i to kao vrlo mlad čovjek. Nakon što je bio premijer, sve je drugo manje izazovno. Sada dobro živi, zadovoljan je, no vidi se da mu ipak nedostaje strasti. On je političar. Ali nisam siguran da mu je funkcija predsjednika države nešto radi čega bi mogao izgarati, kaže njegov prijatelj uz napomenu kako ne može do kraja isključiti da će se možda ipak kandidirati. Dodaje pritom da, ako se Milanović odluči na taj korak, u kampanju će ući s potpuno drugačijim konceptom shvaćanja i obnašanja dužnosti u odnosu na sve dosadašnje predsjednike države.

Dakle, iz ovih nekoliko opaski Milanovićevih prijatelja da se jasno razlučiti strategija njegova povratka na političku scenu i obznana kandidature za predsjednika države. Milanovića se, naime, želi prikazati kao osobu koja je sve postigla u životu i to kao mlad političar, te mu i nije nužno i to nije njegov prioritet uhvatiti se u bitku za osvajanje Pantovčaka i svrgavanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. A da bi garnirali priču do kraja o Milanoviću kao osobi koju treba moliti da se kandidira prijatelji podcrtavaju sljedeće:’Stalno isticanje Zorana Milanovića kao predsjedničkog kandidata samo govori koliko je jadna naša politika. On je već više od dvije godine izvan svega, a stalno ga guraju u politiku, što znači da nemaju nikog drugog – prenosi ‘Jutarnji list’ riječi jednog od najboljih prijatelja bivšeg premijera. Riječ je o prijatelju iz djetinjstva koje su proveli u zagrebačkom Trnju.

I Bero bi volio da se Milanović napokon izjasni

Milanovića se, nadalje, želi prikazati ne samo kao čovjeka koji je u politici dosegnuo vrh, koji je uz sve to i uspješan poduzetnik, nego kao i običnog čovjeka koji se druži sa svojim prijateljima, svaki dan trči, i uz sve to odlično izgleda. I to nije sve. Zoki Milanović skrbi za svoju obitelj, suprugu i djecu, stare roditelje, a posebno za svoga teško bolesnog brata Krešu. Dakle, u svemu tome i malo empatije nije na odmet, jer u bitci za Pantovčak, baš kao u onoj igri na sreću – svaka igra i svaka dobiva.

Stječe se dojam da bi aktualnom predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću u neku ruku laknulo, kada bi se Zoran Milanović izjasnio da želi ići u bitku za Pantovčak. SDP-ova potpora Zoranu Milanoviću, zasigurno bi primirila uzavrele strasti u stranci, te bi dva suprotstavljena tabora, bar privremeno zakopala ratnu sjekiru, a sve u cilju da njihov kandidat Zoran Milanović pobjedi na predsjedničkim izborima.

A glavni Milanovićev financijer Ivan Čermak više se od dva desetljeća bavi trgovinom nafte i plina. Njegova najveća tvrtka ‘Crodux derivati dva’ u 2017. povećala je prihode za 39 posto u odnosu na godinu prije, na čak 3,9 milijardi kuna. Od naftnih kompanija veće prihode od Croduxa imali su samo Ina (18,3 milijarde kuna) i slovenski Petrol (4,7 milijardi kuna). Dobit Čermakove uzdanice 2017. godine skočila je za 56 posto, na 91,1 milijun kuna. Crodux derivati dva trenutno u svojoj mreži imaju 80 benzinskih servisa te zapošljavaju oko 800 ljudi.

Druga Čermakova tvrtka, Crodux plin, trguje ukapljenim i prirodnim plinom te električnom energijom. U 2017. godini prihodi su joj porasli za čak 61,39 posto, na 1,6 milijardi kuna, u odnosu na godinu prije, ali joj je dobit pala na 12,7 milijuna kuna (- 20,7 posto). Zbrojeno, na nafti, plinu i električnoj energiji Čermak je 2017. imao čistu zaradu od 104 milijuna kuna, što je za oko 30 milijuna kuna više nego u 2016. godini. Plin će mu u budućnosti donijeti još veću zaradu jer je u listopadu 2017. potpisao milijardu i pol kuna vrijedan desetogodišnji ugovor s ruskim Zarubežnjeftom o isporuci plina Rafineriji Bosanski Brod. I doista ovakvim impresivnim rezultatima general Čermak može biti zadovoljan, a razloga za još veće zadovoljstvo ima i bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

Stoga, ma koliko to u ovom trenutku čudno zvučalo, Zoran Milanović ima dobre, da ne kažemo ogromne izglede da, bude li se kandidirao na narednim predsjedničkim izborima pobijedi. Živi bili pa vidjeli.

Loading...
  • Ivo Miric

    Cermak ratni profiter, steta sto neostade u Haagu 20-ak godina?