Najbogatiji Srbin kupio pola Savudrije, hoće li preuzeti i Agrokor?!

1
1767
Wikimedia Commons Patrik Macek/PIXSELL

O novom upravitelju Agrokora, Fabrisu Perušku, osim šturih podataka o školovanju i poslovnoj karijeri, ništa ne znamo. Ili, kako je Ilija Čvorović u legendarnom filmu „Balkanski špijun“ pitao suprugu Danicu: “Pa dobro, tko je taj čovjek?”

Krenimo redom. Fabris Peruško, rodom je iz Šegotića, naselja u Istri koje ima tridesetak obiteljskih kućanstava. Šegotići se nalaze kraj trostruko većeg naselja Peruški, iz kojeg potječu svi koji nose prezime Peruško. U vrijeme odrastanja mladog Fabrisa, Šegotići su bili dosta manji nego danas, kada se ipak razvijaju, što je posljedica turizma. Što se tiče prezimena Peruško, ono bi trebalo biti poznato hrvatskoj javnosti. Anton Peruško, bio je zastupnik SDP-a u Hrvatskom saboru, ali i moćni dužnosnik u Hrvatskom nogometnom savezu. Prije nego što je počinio samoubojstvo, bacivši se s trećeg kata zgrade u Rapcu, Nedim Kovačević, bivši nogometaš, a kasnije trener i sportski djelatnik, optužio je Antona Peruška za pripadnost „nogometnoj mafiji“. Bilo je to 2008., a Kovačević je zadnju izjavu pred smrt, dao Labinskom portalu. U kakvoj su točno rodbinskoj vezi Anton i Fabris Peruško, zasad je nejasno.

Loading...

Tko je Fabris Peruško?

Pozabavimo se zato Fabrisom Peruškom, koji se iz svog skromnog naselja u Istri probio u visoki biznis. Zanimljivo, krenuo je s elektrotehnikom koju je diplomirao u Ljubljani. U Sloveniji je i magistrirao i to na Ekonomskom fakultetu. Nakon toga, otišao je na studij u Ameriku i tamo završio MBA na Babson Collegu u Bostonu. Cijena ovog studija u Americi iznosi 113.000 dolara, što se vidi i na njihovoj stranici. http://www.babson.edu/admission/tuition-aid/graduate/Pages/tuition-and-other-expenses.aspx

Zato, prvo pitanje koje trebamo postaviti u vezi tajanstvenog Fabrisa Peruška glasi- tko je financirao njegovo školovanje i na koji način? Isti Fabris Peruško, dao je izjavu Novoj tv kao potencijalni kupac vrijednog zemljišta u Šegotićima. S tom imovinom, koja je bila u vlasništvu bolesnog branitelja Zorana Peruška, raspolagao je Centar za socijalnu skrb u Puli. Izjava Fabrisa Peruška o tom slučaju, veoma je znakovita.

”Ja sam u ožujku prošle godine imao nekoliko upita da se uključim u slučaj Zorana Peruška u Puli, kontaktirao sam Centar za socijalnu skrb u Puli, poslao sam pisani zahtjev da sam zainteresiran za otkup nekretnina gospodina Zorana. Nakon toga Centar ni na jedan način nije odgovorio na moje zahtjeve”

E sad, zašto se Peruško ponaša kao običan kupac koji je zainteresiran za imovinu, nekog tamo gospodina Zorana Peruška, znači osobe istog prezimena, također iz Šegotića, koji broje tek nekoliko desetaka kuća, umjesto da otvoreno kaže kako se bori da obitelj Peruško, ostane vlasnik vrijednih zemljišta u oba naselja, Peruškima i Šegotićima?

Na prvi pogled, Peruško bi trebao nastaviti putem kompromitiranog bivšeg šefa Ante Ramljaka. On tobože, nikada nije želio ovu ulogu, niti se za nju pripremao. Možda je stvarno tako, ali ipak, neki drugi događaji o kojima bruji Istra, bacaju drugačije svjetlo na cijelu priču oko Fabrisa Peruška, kao i same buduće sudbine Agrokora.

Dovoljan broj indicija, možemo smatrati dokazom ili barem pravom da legitimno sumnjamo u službena objašnjenja koja nam serviraju iz Vlade. Odnosno, kako bi rekao Ilija Čvorović u Balkanskom špijunu: “ U ovom poslu postoji samo jedno sveto pravilo. Sve je suprotno od onog što se čini da jest.”

Kole kupio Savudriju, hoće li i Agrokor?

Šalu na stranu, slika koju vidimo kroz medije, vjerojatno ne dovodi do zaključaka koji su u potpuno krivi, ali definitivno nemamo cjelinu i zato ne možemo uvijek dobro predvidjeti daljnji tijek događaja. U sjeni hrvatsko-slovenskih prepucavanja oko granice u Savudrijskoj vali, najbogatiji Srbin Miodrag Kostić zvan Kole, iza kojega stoji cjelokupna infrastruktura Republike Srbije, kupuje hotele, zemljišta, odmarališta i skiperske resorte.

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/srpski-kralj-secera-kupio-skiper-resort-u-istri-foto-20171017

https://www.b92.net/biz/vesti/region.php?yyyy=2018&mm=02&dd=27&nav_id=1363357

Ovaj biznismen postao je vlasnik i aerodroma u Portorožu. Njegov interes za preuzimanjem Agrokora nije nikakva javna tajna. Prije nešto više od dva tjedna, dao je zajednički intervju za RTL s Emilom Tedeschijem i tom prilikom obojica su najavila velika ulaganja u Agrokor.

https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2780417/najjaci-srpski-biznismen-miodrag-kostic-zainteresiran-za-agrokor-bit-cemo-veliki-investitori/

Svi putevi počinju u SFRJ

Ponovno se vraćamo na isto pitanje, kao i u slučaju Fabrisa Peruška- tko je taj čovjek? Kostić je otvorio tvrtku za import-export s 24 godine. Bilo je to 1983, za vrijeme SFRJ. Koji ljudi su tada mogli otvarati privatne tvrtke za import-export? Bez odobrenja i kontrole “Službe državne bezbednosti”, takvi poduhvati nisu bili mogući. Zbog toga je važno podsjetiti i na tekst cijenjenog kolege Roberta Valdeca i lagano stvari sjedaju na svoje mjesto.

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/prica-koja-trese-hrvatsku-je-li-franjo-greguric-tata-danasnjeg-agrokora-1069945/

Stvara se nova ekonomska Jugoslavija, ali ne onakva kakvu  zamišljaju pojedini jugonostalgičari. Nema više socijalizma, besplatnog stanovanja i sigurnih radnih mjesta. Od svega, ostao je samo najgori socijalistički talog, koji se transformirao u beskrupuloznu kategoriju takozvanih poslovnih ljudi. Prijestolnica se gradi opet u Beogradu. Tamo je najutjecajniji političar regije, a uskoro će isti grad biti i glavni centar ekonomske moći na ovim prostorima.

Je li sudbina Hrvatske zapečaćena?

Drugim riječima, kolokvijalno gledano, srpska “Udba”, jača je od hrvatskih struktura koje nemaju zajedničku strategiju, sinergiju djelovanja i sposobnost koncentracije moći, zbog ostvarenja državotvornih, ekonomskih i političkih ciljeva. Kao što se pjevačica Nataša Bekvalac, u pjesmi “Ponovno”, obraća svom bivšem ljubavniku Miodragu Kostiću-Koletu, moleći ga opet za ljubav, tako i Hrvatska, zbog interesnih grupa koje odlučuju o svemu, raširenih ruku juri u zagrljaj Srbije.

Normalno, ne radi se tu o novom bratstvu i jedinstvu, nego o interesima i velikom novcu. Sve bi to bilo prihvatljivo, kada privatne investicije jednog Koleta ne bi pratili politički i strateški interesi Republike Srbije, koja pokušava uspostaviti apsolutnu dominaciju nad Hrvatskom. Kostića u Srbiji zovu i kraljem šećera, a na ovoj namirnici, navodno je zaradio više od 500 milijuna eura. Kostić je kontroverzni biznismen koji ostvaruje i veliki utjecaj na medije. Nešto o tome, možete pronaći i u na ovom linku.

http://www.politika.rs/sr/clanak/347614/Drustvo/Kokain-mediji-i-blato

Za razliku od posrnulog tajkuna Miroslava Miškovića, Kostića nitko nije dirao tijekom razdoblja divljanja kriminalnih organizacija poput “Zemunskog klana”. Od samog početka poslovnog uspona, država mu štiti leđa, prvo Jugoslavija, a onda Srbija, što se u ovom slučaju praktički svodi na isto. Uz Agrokor, Kostić pokazuje interes i za preuzimanje Adris grupe Ante Vlahovića. Kako se u sve ovo ukapa Fabris Peruško, možete i sami zaključiti. Po svemu sudeći, njegove ovlasti i uloga su gotovo sudbinski određeni. Baš kao i sudbina Lijepe naše Hrvatske.

  • Troy Acker

    ovo je kao da se djeca igraju novinarstva