Slobodan Praljak umro u bolnici! Pročitajte impresivnu biografiju

0
1200
Snimka zaslona

Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a general Slobodan Praljak umro je u bolnici u Haagu nakon što je u haškoj sudnici popio otrov pošto mu je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kaznu od 20 godina zatvora za ratne zločine.

Nizozemske vlasti pokrenule su istragu o tome kako je bivši zapovjednik HVO-a popio otrov u haškoj sudnici, objavio je predsjedavajući sudac žalbenog vijeća Carmel Agius na nastavku ročišta čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata (više o presudi pročitajte ovdje).

Loading...

(VIDEO) ŠOK U SUDNICI, PREKINUT PRIJENOS! Praljak se otrovao

Podsjetimo, nakon što je Žalbeno vijeće potvrdilo Praljku kaznu od 20 godina zatvora, on je uzviknuo da “nije ratni zločinac i da odbacuje presudu suda” i potom nešto popio iz male čašice.

Nekih dvadesetak sekundi kasnije čuje se Praljak kako govori da je popio otrov, a predsjedavajući sudac Agius prekinuo je suđenje.

Nešto poslije 13h zgradu suda napustilo je vozilo hitne pomoći, u kojem je pretpostavlja se  bio Praljak. Mediji su o navodnoj msrti Praljaka izvjestili iza 14.30 sati.

Biografija

Inače, hrvatska šestorka u Haagu, mahom je impresivnih biografija, a predvodi je ona sada pokojnog generala Slobodana Praljka, koji je bio predstavnik Ministarstva obrane RH u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane.

Ujedno, bio je Praljak i načelnik Glavnog stožera HVO-a tijekom 1993.-e godine. Na početku Domovinskog rata, 1991. godine pristupio je dragovoljno oružanim snagama RH te je promaknut u čin generala-bojnika.

Tijekom 1992. i 1993. godine radio je kao jedan od 14 članova vijeća nacionalne obrane RH i član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Bio je visoki predstavnik ministarstva obrane RH, a 13. svibnja 1993. godine imenovan je za predstavnika Ministarstva obrane RH u Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane. Od 24. srpnja do 8. rujna 1993. godine Praljak je bio načelnik Glavnog stožera HVO-a, a uz sve njegove odluke posebno se ističe autoritativno propuštanje humanitarnog konvoja UNHCR-a za Mostar, koji je bio zaustavljen u Čitluku. U studenom 1993. godine, Praljak je došao u sukob sa zapovjednikom Kažnjeničke bojne HVO-a Mladenom Naletilićem Tutom, što je rezultiralo Praljkovom smjenom sa položaja načelnika Glavnog stožera HVO-a.

Kada je 1993. godine srušen Stari most u Mostaru, većina svjetskih medija za taj čin optužuje Praljka i HVO, iako je on s načelničke dužnosti maknut dan ranije. Praljak je uvijek tvrdio kako je most srušen aktivacijom eksplozivnog naboja postavljenog na lijevoj obali Neretve, na kojoj je bila Armija Bosne i Hercegovine. ‘’Moja savjest je čista’’, rekao je Praljak 29. svibnja 2013. pred Haškim sudom, dodajući da za ratne zločine nije kriv. Unatoč tome, nepravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora.