Todorić osniva stranku ‘Hrvatski zaokret’, a glasnogovornik će biti Ratko Maček!

0
1617
Ilustracija, youtubve

Najava Ivice Todorića, da će osvojiti vlast i pokrenuti Hrvatsku na pravi način, te da ide na izbore, dan nakon što je napustio Remetinec i izašao na slobodu, samo je logičan slijed njegovih dosadašnjih životnih i političkih razmišljanja i maštanja, kako od gazde 'Agrokora' postati - gazda Hrvatske. Naši izvori tvrde da je na njegovu takvu odluku bitno utjecao i bivši Sanaderov spin doktor, Ratko Maček, koji se, navodno, uz Todorićevu suprugu Vesnu, angažirao u skupljanju jamčevine za Gazdin izlazak iz Remetinca

Nakon što se namučio skupiti milijun eura jamčevine kako bi mogao izaći iz pritvora u Remetincu, bivšeg gazdu moćnog koncerna „Agrokor“, Ivicu Todorića, prvi dan na slobodi dočekali su brojni novinari koji su od njega pokušali izvući što više informacija o tome, što će taj nekad najmoćniji čovjek u državi, raditi u iščekivanju eventualnog sudskoga procesa u aferi Agrokor. Novinari su mu napravili „sačekušu“ pred njegovim omiljenim frizerskim salonom „Neno“ u Ulici Antuna Bauera u Zagrebu, u kojem se, između ostalih, šišaju i poznate face hrvatskog javnog i političkog života.

Mediji su u više navrata pisali kako taj frizerski salon ima stvarno poseban stil šišanja, jer uz Todorića i Plenkovića, tamo u frizersku stolicu vole zasjesti i još neki osebujni i svima dobro poznati likovi. Tako se tamo šiša i Plenkovićev najvažniji savjetnik, Vladimir Šeks, voditelj emisije „Bujica“, Velimir Bujanec, bivši šef Hrvatskog Telekoma, Ivica Mudrinić, koji se uostalom i zatekao u salonu kada je na svoje prvo šišanje nakon Remetinca stigao bivši gazda Agrokora, te gazda „Dinama“, Zdravko Mamić, sve dok nije nakon sudske presude odlučio živjeti u Međugorju.

Novinarima RTL-a Todorić je, između ostalog, rekao da mu je za jamčevinu pomoglo jako puno ljudi, koji su se, prema njegovim tvrdnjama, sami javljali, te da će se uskoro sve znati. A potom je poslao poruku koja će najviše slediti krv u žilama njegovim sadašnjim progoniteljima. „Osvojit ću vlast i pokrenuti Hrvatsku na pravi način. Idem na izbore“, rekao je Todorić za 24 sata.

Takva njegova izjava, vjerojatno, neće mnoge iznenaditi, jer oni dobro upućeni znaju da je Todorić, još dok je vedrio i oblačio Lijepom našom s vrha Cibonina tornja, maštao o osvajanju vlasti u državi sa svojom nezavisnom listom. Podsjetimo, mediji su pisali kako je Todorić u prvoj polovici 2011. godine sudjelovao u nastojanju da se organizira politička stranka, tj. nezavisna lista koja bi se natjecala na predstojećim parlamentarnim izborima. Pritom je njegova je uloga u toj priči, u stvari – bila glavna…

Gazda je s Rohatinskim želio osvojiti vlast

Todorićev kandidat za premijera bio je tadašnji guverner Hrvatske narodne banke, Željko Rohatinski, koji je i potvrdio da su se razgovori vodili od siječnja do početka kolovoza 2011., kada se od plana odustalo. Slučaj je potom zabilježen tek kao vijesti u novinama i na internetu, što je bio samo dokaz Todorićeva utjecaja na medije. Mediji su, također, još u listopadu 2010. zabilježili ideju Darinka Kosora, predsjednika Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS), da Rohatinski bude njihov premijer na predstojećim parlamentarnim izborima. On to javno nikad nije komentirao…

Sastanci su počeli u siječnju, a inicirao ih je pokojni odvjetnik, Marijan Hanžeković, za kojeg su mediji tvrdili da je bio neslužbeni patron HSLS-a. Hanžeković je u stranku, odnosno u izbornu utakmicu pozivao i druge istaknute intelektualce koji su se angažirali u politici. Na primjer, Sašu Poljanec Borić, koja je u prethodnoj kampanji za izbor gradonačelnika Zagreba bila zamjenica Josipa Kregara. Todorić je od početka podupirao Rohatinskog, no trebao je, prema prvim prijedlozima, biti nestranački kandidat HSLS-a.
Posljednji od sastanaka prve runde održan je kod Hanžekovića, a na njemu je sudjelovalo mnoštvo njegovih viđenijih prijatelja, među kojima i profesor Žarko Puhovski. Puhovski je izjavio kako je posumnjao u doseg pothvata kada je Todorić zaključio da imaju glasove svih „Konzumovih“ blagajnica. Puhovski je podsjetio i da je glasanje – tajno, te da se ne može očekivati da će zaposlenici „Agrokora“ glasati za premijerskog kandidata samo zato što iza njega stoji Ivica Todorić.

U drugoj rundi sastanaka ideja je bila da Rohatinski bude na čelu nezavisne liste iza koje bi Todorić bio još jače istaknut. U listu su se trebali uključiti i drugi tada još „nezavisni” kandidati, kao što je bio Tomislav Karamarko. Podupirali su ju i poduzetnici bliski Milijanu Brkiću. Na sastancima u drugoj rundi sudjelovao je, prema pisanju medija, i aktualni ministar zdravstva, Milan Kujundžić. Prema Rohatinskom, cilj je bio uzeti glasove nadolazećem SDP-u.

Todorić će osvetu servirati hladnu

Prema drugima, lista je trebala biti centristička i trebala je uzeti glasove objema vodećim strankama. Dakle, imajući sve to u vidu, najava Ivice Todorića da će osvojiti vlast i pokrenuti Hrvatsku na pravi način, te da ide na izbore, dan nakon što je napustio Remetinec i izašao na slobodu, samo je logičan slijed njegovih dotadašnjih životnih i političkih razmišljanja i maštanja koja su išla samo u jednom smjeru – kako od gazde Agrokora, postati – gazda Hrvatske.

Todorićeva želja za osvajanjem vlasti tek sada, nakon svega što se događalo u proteklih godinu i više dana oko njega i bivše mu tvrtke „Agrokor“, svakoga dana u svakom pogledu postaje sve veća i veća, jer nekad najmoćniji čovjek u državi, tvrde dobro upućeni, učinit će sve kako bi se osvetio svojim progoniteljima, prije svih – Martini Dalić i Andreju Plenkoviću. Kažu, Todorić će osvetu servirati hladnu, a da bi uopće mogao doći u poziciju da se osveti, mora ići na izbore i osvojiti vlast, ili barem sa 15 zastupnika svoje nezavisne liste biti neizbježan faktor za sastavljanje buduće vlasti, bilo s HDZ-om ili, pak, SDP-om ili nekom trećom opcijom.

Naši izvori tvrde da je na njegovu odluku da se politički angažira i da ide na naredne izbore, bitno utjecao i bivši Sanaderov spin doktor, Ratko Maček, koji se, navodno, uz Todorićevu suprugu Vesnu, angažirao u skupljanju jamčevine za Gazdin izlazak iz Remetinca. Podsjetimo, sin Ratka Mačeka, Dino Maček, još u rujnu prošle godine izradio je Todoriću internetsku stranicu o „Agrokoru“. On je tim povodom za tportal.hr istaknuo kako ne poznaje osobno Todorića, da su dobili posao preko jedne agencije iz Splita, te da njegov otac Ratko nema ništa s time.

Inače tvrtku „Equuleus“, Dino Maček je osnovao prije pet godine, te je do tada jedinu zaradu od 8700 kuna imao 2014. godine, dok je preostalih godina poslovao s gubitkom, piše tportal.hr.

Zanimljivo je napomenuti da su fotoreporteri, 16. listopada prošle godine, ovjekovječili i trenutak uhićenja bivšeg člana Uprave „Agrokora“, Ivana Crnjca, kada se pred njegovom kućom našao i Ratko Maček. Novinari su se odmah zapitali – što je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček radio kod uhićenja Ivana Crnjca?

Loading...