Dinko Cvitan naručio je vlastito ubojstvo

1
1226
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Policija procjenjuje da je naručeno ubojstvo državnog odvjetnika Dinka Cvitana. A naručitelj je sam Cvitan. Ako Cvitan sam digne ruku na sebe, odlazi u pakao, do kraja vremena. Računa li se u samoubojstvo i narudžba za vlastito ubojstvo?

“Emmett’s Mark” je napeti triler Keitha Snydera iz 2002. Glavni protagonist Emmett Young saznaje da boluje od teške bolesti i da će ubrzo umrijeti u teškim mukama, pa preko posrednika naručuje vlastito ubojstvo. Nešto slično događa se danas u Hrvatskoj. Ako je vjerovati hrvatskoj policiji, kod nas je glavni šetač Dinko Cvitan – the walking dead.

Markiran je Dinko Cvitan

Loading...

“Ne volim o tome govoriti, no procjena je policije da je ugrožen moj život, da je naručeno moje ubojstvo, i to iz dva izvora, i zato se štiti mene i moju obitelj” – izjavio je Cvitan. Dakle, nije riječ o urednom policijskom saznanju, niti o doušničkoj dojavi, nego o policijskoj procjeni. Idemo razmišljati kao policajci, koji su zapravo analitičari.

Najprije moramo uskladiti kognitivne mape. Da vas podsjetim, prije četiri godine je korumpirani državni vrh odlučio jednostavno izmaknuti Uskoku i Dorhu tako da te zaštitne mehanizme iskoristi za sebe, da ih preusmjeri na lokalne moćnike, koji su ulazili u politiku na nacionalnoj razini, koji su postali konkurencija strankama koje su dijelile vlast. Tadašnji novopostavljeni državni odvjetnik Dinko Cvitan otvoreno je najavio rat protiv lokalnih šerifa. Pet mjeseci kasnije, Cvitan je dao pritvoriti Milana Bandića. Postupci su pokrenuti i protiv Bandićevih najbližih suradnika. Afera Agram teška je desetke milijuna kuna, a dio optužnice potvrđen je tek nedavno, nakon što je spis ležao dvije godine na Županijskom sudu. U rujnu 2014. zatvorska kazna izrečena je Željku Sabi, bivšem gradonačelniku Vukovara. Iste godine uhićena je sigetska carica Marina Lovrić Merzel. U studenom 2015. uhićen je Zdravko Mamić, što bi se reklo zajedno s ekipom. Na tragu rušenja Zdravka Mamića, podignuta je optužnica i protiv međunarodno popularnog Luke Modrića, zbog davanja lažnog iskaza. Vrh države pobrinuo se da Modrić dođe pod pravosudno povećalo i na europskoj razini. Sve samo da padne Mamić. A kada padne Mamić, mogu se preslušati audio zapisi iz Mamićeve vile. U veljači 2015. postala je pravomoćna presuda protiv dubrovačkog šerifa Andre Vlahušića, za aferu Šipan, a pokrenut je proces i za aferu Revelin. Cvitan je pokrenuo istražni postupak i protiv zadarskog šerifa Božidara Kalmete, protiv kojeg je krajem 2015. podignuta optužnica. U studenom 2017. potvrđena je optužnica protiv zadarskog moćnika Renea Sinovčića i ekipe.

Što se veli, puno prometa, mala zarada. Mamić je i dalje kralj hrvatskog nogometa, Modrić blista na svim terenima, Bandić je i dalje gradonačelnik Zagreba, dok ostale nemani iz Cvitanovog ulova mogu računati na “kazne” guljenja krumpira. Dobro, i sam bih naručio ubojstvo onoga tko bi me osudio na pranje suđa. “Ako me osude, napravit ću isto što i general Praljak. Nikada u životui ne bih ušao u hrvatski zatvor nevin” – priprijetio je Mamić. Dakle, ako Mamić ipak uđe u zatvor, onda je kriv. Afera Agrokor razotkrila je zadana ograničenja Dinka Cvitana, kojemu nije palo na pamet istraživati Zdravka Marića, koji je stigao u Ministarstvo finacija upravo iz Agrokora, niti Martinu Dalić i Andreja Plenkovića, koji su otvoreno stali iza smrtonosnog lex Agrokora, koji opet ulazi u red zabranjenog kemijskog i biološkog oružja. Za ubojstvo Ivice Todorića kapnulo je pet milijuna kuna, ali Cvitan nije razumio što se od njega očekuje. Tako Cvitan trči za Todorićem po Londonu da s njim popije kavicu, a Todorić bježi jer zna koji su izvori izbacili Cvitana. Nešto se pitam, zašto Cvitan jednostavno ne formira eskadron smrti i posuši sve kontaminirane izvore? Ne vjerujem da se osiguranja Mamića, Bandića i ostalih mogu nositi s legijom Dinka Cvitana. Gdje je Cvitan profesionalno pogriješio? Pa, njemu je bilo glupo dokazivati da je Mamić baš Mamić i da je Bandić zaista Bandić. Što se tu ima dokazivati? Svi znamo tko su Mamić i Bandić. I da su Mamić i Bandić. Ali, i to treba dokazati. Sudstvo ide na ruku Vladi RH i Dorhu, ali ipak traži dokaze da nije riječ o političkom pohodu protiv lokalnih šerifa koji su ušli u politiku na državnoj razini.

Od izvora dva putića …

Onako na prvu, moja je osobna procjena da potencijalno imamo desetak mogućih naručitelja ubojstva Dinka Cvitana. Policija i Dorh suzili su svoju sumnju na dva izvora, a nacija je u tome prepoznala prozivanje Milana Bandića i Zdravka Mamića. Bandić se 2009. kandidirao na predsjedničkim izborima, da bi sa svojom strankom “Milan Bandić” izašao i na parlamentarne izbore. Zamislite da je Ante Starčević osnovao HSP – Ante Starčević. Mnogi su Hrvati mišljenja da Milana Bandića ne treba zatvoriti u Remetinac, nego u posve drukčiju ustanovu. Zdravko Mamić voli žene, pa se trudio postati kućni ljubimac predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je slavila roćkas baš u Mamićevoj vili, a nije upozorena da je zgrada ozvučena, što je opako prekoračenje zakona i civiliziranih odnosa. Javnost je uvjerena da je prisluškivanje Mamića ugrozilo predsjednicu Kolindu, a zapravo je istina daleko neugodnija: nije nadziran Zdravko Mamić, nego predsjednica Kolinda. Tko je naš nacionalni Ranković, tko je izvor prisluškivanja predsjednice RH? Kada padne mamić, past će i Grabar – Kitarović? Svi postupci protiv Bandića i Mamića mogu biti maska za političko i kriminalno razračunavanje u vrhu države i između stranaka koje su obnašale vlast do 2014.

RH je po definiciji nenormalna tranzicijska tvorevina u kojoj baš nitko nije ostao normalan. Eto, nakon primitivnog velikosrpskog divljanja Šešelja i Vulina, u meni ne raste otpor prema šajkači, nego me trese jugonostalgija. Ovih dana pjevušim hit srbijanske pevaljke Lepe Lukić: “Od izvora dva putića vode na dve strane …” U svakom slučaju, pohod protiv lokalnih šerifa na neki je način odvraćanje pažnje Javnosti od nastavka privatizacijske pljačke. Malo cirkusira Bandić, pa onda preuzme Mamić, pa je ponovno meta Bandić, a gigantske krađe idu svojim tempom. Bandić je kriv za komunalnu represiju u Zagrebu, a sve ostalo je zanemarivo u odnos na tu nevjerojatnu pljačku, koja traje desetljećima. Zagađeni vladajući izvori pokušali su preporodati Inu i Petrokemiju, prodati HEP, da bi preprodavali naša brodogradilišta, i kroz aferu Agrokor razbucali naše najzdravije brandove. Martina Dalić i Andrej Plenković kroz lex Agrokor pomažu sve linije kriminala, o trošku svih nas. Svi naši brandovi pitke vode završili su u stranom vlasništvu. Hrvatska je jedina država u svijetu koja je ovakav privatni II. mirovinski stup zadražala kao obvezan. Fondovi tog mirovinskog stupa praktično su u vlasništvu stranih banaka, a eto smo saznali da Raiffeisen prodaje svoje osiguravajuće mirovinsko društvo. Vlada čeka da dekonstrukcija II. mirovinskog stupa kao obveznog postane nemoguća, neprovediva. Banda planira povećavanje izdvajanja u II. mirovinski stup! U sjeni lokalnih i državnih afera, Vlada RH priprema porez na nekretnine, koji treba pojačati demografsko potapanje nacije. Imamo demografski kolaps, a Plenković, Dalić i Zdravko Marić poje o izlasku iz krize. RH je tako postala čudo na svjetskoj razini. Demograf Stjepan Šterc reče da naši neprijatelji Lijepu našu planski prazne – postupak zamjene stanovništva već je pokrenut. Hrvati su već istjerani iz svojih domova.

Znakovite scene iz gangsterskih filmova

Kako piše dnevno novinstvo, najčuvanija osoba u ovome dijelu svijeta je Dinko Cvitan, dan i noć okružen tjelohraniteljima i drugim društvenim parazitima. Na krovovima okolnih kuća raspoređeni su snajperisti. Ništa se ne govori o tome koliko snagatora čuva ostatak Cvitanove obitelji, sve o našem trošku, ali kada Cvitanova supruga pliva u moru, oko nje plove mladi snagatori kao morski psi. Cvitan nije u Saboru podnio izvješće o svome radu, jer je ta institucija leglo plaćenih ubojica. Nije lud da prođe poput Stjepana Radića u beogradskom parlamentu. Bilo bi zgodno gledati televizijski prijenos iz Sabora dok govori Cvitan, a galerija je krcata sa snajperistima. Već sam naglasio da se Cvitan nije nikome zamjerio, a tjelohranitelji su zapravo tu da prikriju tu nezgodnu činjenicu. U stvari, time što se nije nikome zamjerio, izdao je sve nas. “Policija je pred zgradu postavila kućicu iz koje se danonoćno nadgleda ulaz u zgradu. Provjeravaju se parkirana vozila, legitimiraju prolaznici. Cvitan se na posao vozi u blindiranom Mercedesu u pratnji dva policijska SUV-a najčešće s upaljenim rotirkama.” I onda se policija, vlada, Bandić i Mamić čude da je Cvitan skužio da je praćen. Cvitan želi brzo ubojstvo, a ne neko podmuklo trovanje, koje može proizvesti višegodišnju agoniju. Ne želi postati mučenik poput blaženog Alojzija Stepinca – njegov trovač još uvijek vuče konce. Cvitan ima svoju zasebnu kušačicu hrane. “Konobar ne smije Cvitanu poslužiti bocu Coca-Cole ili narančina soka ako ju je prethodno otvorio. Boca mora na stol doći zatvorena.” Zbog stalnog porasta Cvitanova osiguranja, mafija je povećavala cijenu ubojstva, koja je ovih dana dosegla nevjerojatnih 500 eura. Vrijedan je to čovjek. Dodajem još toliko iz vlastitog džepa.

Posebno je znakovita policijska procjena o dva izvora za narudžbu ubojstva Dinka Cvitana. Ona razotkriva da je Cvitan ozbiljnije radio na samo dva slučaja. Policijska procjena na svoj je način duhovita. Jer, Zdravko Mamić i Milan Bandić djeluju sinkrono. Mamić i Bandić dijele isti grad. To je ista familija. Isti ponor! Osobno me zanima visina nagrade za Cvitanovo ubojstvo, i način isplate. Dobro, možda bih Mladena Bajića i Dinka Cvitana likvidirao besplatno, onako za gušt, ali nije loše da za to padne neka para. Naravno da me moj hedonizam kroz maštu odvodi u različite ugode, pa tako u jednoj projekciji likvidiram Cvitana s pijukom, kao da je Trocki, a onda ga mlatim s batinom obmotanom s bodljikavom žicom, kako to radi popularni Negan iz televizijske serije “The Walking Dead”. Recimo da sam te sreće i na trenutak ulovim Cvitana na osami, i da je pri ruci neko učinkovito hladno oružje, kako naplatiti herojski čin? Kome se obratiti? Kapara je već otišla drugom likvidatoru. Kako uzeti ostatak nagrade? Kako ću naručitelju ubojstva dokazati da sam osobno učinio tu uslugu podzemlju i naciji? Pozvonim Mamiću, a ono me ne pušta u ozvučenu vilu. Spustim se do zagrebačkog Poglavarstva, a ono je u predvorju cijela postrojba. Za svaki slučaj, pozvonit ću i na vrata nesretne udovice Cvitan. Zanimljivo, svi Cvitanovi susjedi znaju da mu netko od njegovih svakodnevno ostavlja prijeteće poruke, ali veliki istražitelj Cvitan o tome nema pojma. Eto smo analitički došli do onoga što je prva sumnja dobrog policajca: naručitelj Cvitanovog ubojstva najvjerojatnije je netko iz njegove obitelji. Netko iz njegove familije. I Ivicu Todorića smaknula je njegova familija.

Zamislite tu umišljenost! Svi snagatori ove zemlje okružili su Cvitana. Kao, njemu prijete! Moš si mislit. U nesretnih 13 godina u Uskoku i Dorhu, Cvitan nije pokrenuo ozbiljan predmet a da se ta priča nije pretvorila u medijsku zabavu. I još svi znamo da je Cvitan išao na lokalne šerife samo zato da ima opravdanje što ostavlja na miru zvjeri na državnoj razini. Nama se tako stalno stalno događa fenomen da linije kriminala u zemlji preuzimaju državni odvjetnici i šefovi tajnih službi. Formalno su borci protiv organiziranog kriminala, a realno šefovi podzemlja. Bajić je psina iz bivšeg sustava – ušao je u splitsko tužiteljstvo još 1979. Prirodno tome, 2002. postaje glavni državni odvjetnik ove SRH/RH. Dok je Mladen Bajić dijelio pravdu, splitska luka i splitska riva izrazito su zaudarali na marihuanu. Sve one asimilirane Srbe koji su se izjasnili kao Hrvati, Bajić je proglasio provokatorima i pokrenuo represivno ispitivanje, sve u okvirima Labradora, odnosno poticanja pobune Srba i kompromitacije Hrvatske. Dinko Cvitan okružen sa svim tim specijalcima doima se kao šef podzemlja. “Dinko Cvitan ne smije izaći iz stana baciti smeće u kontejner.” Mišljenja sam da to ne želi učiniti iz sebičnih razloga, jer bi zajedno s Mladenom Bajićem trebao uskočiti u vozilo Čistoće, kako to čini glavni negativac u filmu “Bilo jednom u Americi”, nakon što je shvatio da progoni krivi osobu.

METE SU ZAPRAVO FACE

Možda je Cvitan bio normalan, ali više nije

Hrvati uglavnom napšuštaju Lijepu našu, a oni koji ostaju naručili su vlastito ubojstvo. U državnoj politici naredale su se najgore gnjide, koje će teško dignuti ruku na sebe. Cvitanu je već prilikom njegovog imenovanja na poziciju antikorupcijskog gazde postavljen drugi cilj. Na državnoj je razini bio posve neučinkovit, lokalno je glumatao pravdu, pa je i njemu samom postalo jasno da je suvišan. Pomišljao je i na to digne ruku na sebe, ali bi se onda zakopao u paklu do kraja vremena. Svi slavimo herojski čin Slobodana Praljka, a on cijelo vrijeme proživljava paklene muke. Kriminalci su krivo protumačili Cvitanov grijeh nečinjenja, pa je Cvitan praktično postao neokrunjeni kralj podzemlja, kum kumova, čime je zapravo prekoračio postavljena ograničenja “nacionalne” političke elite. Odnosi su se komplicirali, jer je Cvitan kao državni odvjetnik trebao pokrenuti istražni postupak protiv samog sebe, kao novog šefa podzemlja, što bi se moglo kvalificirati kao samoubojstvo. Dumao je tako naš Eliot Ne, i zaključio da mu preostaje naručiti vlastito ubojstvo. Time je otvorio već zaboravljeni skolastički problem – računa li se u samoubojstvo i narudžba za ubojstvo samog sebe? Na našu nesreću, baš kada je Cvitan s takvim razmišljanjem očajnički pokušavao proizvesti mrvu svoje grižnje savjesti, shvatio je da savjesti nema, da je njemu osobno svejedno tko sve krade ovu zemlju, njene gradove i njene stanovnike, pa je odustao od svog nasušno potrebitog odlaska u čistilište. A onda je uslijedio novi obrat, kao u nekom napetom krimiću. Vjerovali ili ne, Cvitan je naručio svoje ubojstvo jer njegova taština ne podnosi činjenicu da je toliko beznačajan da ga podzemlje ne želi smaknuti. I, nije tu kraj Cvitanove životne dileme. Kako opozvati narudžbu za vlastito ubojstvo? Posrednik ne zna tko je preuzeo posao! A policija je načula da je jedan domaći likvidator već dobio kaparu za Cvitana. Svi smo skupo platili ulaznice za dobru predstavu, a završni čin stalno se odgađa i prepravlja.

  • Rudolf Mišić

    Tvrtko Dolić slab si mutikaša i muljator, bolje da pišeš o laticama punih prijava i
    tužbi koje je Dinko Cvitan skrivao od progona čak je skrivao i Srbske ratne zločince.
    Dinko Cvitan trebao bih objasniti prilično dosta intrigalni stvari svog mandata a isto
    i Mladen Bajić.