‘Ja sam vaša predsjednica!’

0
1413
Igor Soban/PIXSELL

U posljednja tri mjeseca, Vučić je barem tri puta slao javnu molbu hrvatskoj predsjednici da želi posjetiti Zagreb kako bismo, navodno, otvorili novu stranicu hrvatsko-srpskih odnosa. Istodobno, u medijskom prostoru na obadvije strane bjesnio je fingirani verbalni rat između Srbije i Hrvatske, kojeg su podgrijavali mainstream mediji u Hrvatskoj uz pomoć pete kolone na čelu s Pupovcem

„Ja sam vaša predsjednica!“ Bila je to zadnja, javno izgovorena poruka Kolinde Grabar Kitarović na kraju ovog dugog, mučnog i po mnogočemu kontroverznoga posjeta Aleksandra Vučića, Hrvatskoj. Predsjednica je tu poruku poslala okupljenim Srbima na velebnom skupu SNV-a u dvorani „Vatroslav Lisinski“, a sam skup i najnovija SNV-ova deklaracija o ugroženosti Srba u Hrvatskoj bio je zadnji čin pomno isplaniranog Vučićevog posjeta Zagrebu. Šah-mat!

Ako bismo željeli racionalno, „bez emocija“, analizirati što nam je ostalo nakon ovog „povijesnog“ susreta lidera dviju država, trebali bismo se prisjetiti okolnosti koje su prethodile tom susretu. Možda već u toj analizi dobijemo odgovor na pitanje, je li Vučićev posjet bio prijateljski posjet ili scenarij za novi film pod naslovom – „15 minuta masakra na Pantovčaku“?

Loading...

U posljednja tri mjeseca, Aleksandar Vučić je barem tri puta slao javnu molbu hrvatskoj predsjednici da želi posjetiti Zagreb kako bismo, navodno, otvorili novu stranicu hrvatsko-srpskih odnosa. Istodobno, u medijskom prostoru na obadvije strane bjesnio je fingirani verbalni rat između Srbije i Hrvatske s poznatim tezama o ustašama, ustaškoj državi i ugroženosti Srba. Taj isti rat podgrijavali su mainstream mediji u Hrvatskoj uz pomoć pete kolone na čelu s Miloradom Pupovcem i stvarala se atmosfera potencijalnog ratnog sukoba.

Paradni posjet Pantovčaku

Posljednji čin te zapaljive atmosfere odigrao se postavom srpske izložbe o logoru Jasenovac u sjedištu UN-a, a blaženi Alojzije Stepinac ponovo je dobio glavnu ulogu u toj mitomanskoj predstavi, koju kao da je režirao sam Oliver Frljić. Ta umjetno stvorena, zatrovana atmosfera, prelila se u međunarodno dvorište, a poznata srpska diplomacija uz pomoć „naših“ veleposlanika, zapravo, je iznudila VIP pozivnicu Kolinde Grabar Kitarović, Vučiću, da „hitno“ posjeti Pantovčak zbog, navodnog, smirivanja strasti. Dok su obostrano sijevale diplomatske note, srpska strana je od tih nota „komponovala“ novo „Žikino kolo“ koje će Vučić odigrati na Pantovčaku.

Nevjerojatno je da sva sila savjetnika, obavještajaca i analitičara s Pantovčaka nisu shvatili kako Vučić perfidno stvara čvrstu platformu za nove-stare pregovaračke pozicije, koje se temelje na notornoj velikosrpskoj strategiji. Poruke koje je Vučić sukcesivno preko svojih emisara slao Hrvatskoj o Jasenovcu, o Stepincu, o nestalima, o dijametralno suprotnom gledanju na Domovinski rat, bile su kristalno jasan znak da njegov posjet Pantovčaku neće značiti ni milimetar odstupanja od velikosrpskih pretenzija, bile su jasan znak da njegov paradni posjet Pantovčaku, bez konkretno potpisanih dokumenata o rješavanju bolnih pitanja, zapravo vodi u nove još dublje prijepore. I ne samo to!?

Danas, kada znamo ono što su neki znali i upozoravali i ranije, srpska politika uspjela je realizirati raskol između Pantovčaka i Banskih dvora. Demagoški glorificirajući „hrabrost“ „nove srpske predsjednice“, potpuno su razbili ono biračko tijelo koje je Predsjednicu RH vrlo emotivno uz iskreno domoljublje, dovelo na Pantovčak i time su zabili, možda, posljednji čavao u lijes njenog (ne)mogućeg reizbora. Vučić je doslovce natjerao Kolindu Grabar Kitarović da te emotivce, koji su srušili njihovog Josipovića i nju doveli na Pantovčak, proglasi marginalcima s ruba političkog života, kako bi spasila obraz i čast svog uvaženoga gosta. Predsjednica se još nije kandidirala za drugi mandat, a vjerojatno ni neće! Ako se, pak, odluči na taj korak, upravo će Ona biti ta koja će razbiti kršćansko demokratsko biračko tijelo na korist Tonina Picule i predati Pantovčak ljevici radi konstrukta velike koalicije koja se ubrzano stvara.

Teatralnih 100 dana moratorija

Ali, Vučićevom bizantinskom licemjerju i cinizmu ovdje nije kraj. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom dramatičnom obraćanju naciji, kada je „hrabro“ pozvala Vučića, u ime nacije poželjela je simbolično rješavanje barem jedne sudbine nestalog hrvatskoga mučenika, što bi za nju značilo uspjeh Vučićevog posjeta Pantovčaku. Velikodušni mirotvorac Vučić, s manirom pravog kavalira, donio je protokol od čak tri nestale osobe i to bi predsjednica trebala smatrati dokazom o nevjerojatno uspješnom državničkom posjetu. I ne samo to.

Vučić je predsjednici neočekivano poklonio i super „jack pot“ bubnuvši joj na stol hrpetinu matičnih knjiga koje su srpski mirotvorci odnijeli u Srbiju kako bi važne dokumente spasili od ustaških hordi u vrijeme „Oluje“. Slika te hrpe knjiga već obilazi svijet kao dokaz srpskih poštenih namjera, a predsjednica se u razgovoru za TV Novu hvali, kako je to veliki napredak koji je Ona omogućila ovim susretom. Kako pišu neki dobro obavješteni portali, protokoli triju nestalih osoba pripadaju mrtvim „licima“ srpske nacionalnosti koje su, najvjerojatnije, umorile ustaške horde Franje Tuđmana.

Hrpetinu matičnih knjiga čine otuđeni dokumenti iz Dvora na Uni. Ta bizantska Vučićeva provokacija neodoljivo podsjeća na čuveni film koji su financirali HAVC i Ministarstvo kulture RH, pod naslovom – „15 minuta masakra u Dvoru na Uni“. S obzirom da o tom filmu sve znamo, možemo se samo upitati, nije li taj film bio, zapravo, predigra za film „15 minuta masakra na Pantovčaku“ čiju premijeru smo upravo odgledali? Mirotvorac Vučić, velikodušno i teatralno nudi Hrvatskoj 100 dana moratorija na sve moguće izljeve govora mržnje i svečano, uz „časnu pionirsku riječ“, daje obećanje da takav govor iz Srbije nećemo čuti.

Ako netko sa „pašaluka“ to prekrši, Vučić se prijeti političkim sankcijama prema tim srpskim dužnosnicima. Dakle, još jedan maestralan spin. Vučiću više nije ni potreban govor mržnje, jer sva topnička pripriprema i salve mržnje u pripremi ovog posjeta rezultirale su teškim porazom hrvatske diplomacije i komotno se nakon ovog patetičnog „klanja“ može odmarati 100 dana do nove prigode, ako se Hrvati usude podignuti glavu tražeći istinu.

Posao za predsjedničine savjetnike

O stvaranju „SNV srpske autonomije“ u srcu Zagreba, o „srpskom veću opština“, o stvaranju podeuropske unije i carinske unije na Balkanu u čijem bi sastavu bile BiH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo i Srbija, kao i o još nekim porukama koje su javno izrečene prilikom ovog posjeta, neka razmišljaju i neka ih analiziraju vrli savjetnici Kolinde Grabar Kitarović i Andreja Plenkovića. Osobito o tome treba razmišljati Predsjednica RH, prije nego što se uputi u Beograd, na put bez povratka.

Čini se da je ovim gafom Andreju Plenkoviću pala „kašika“ u med, otvarajući mu mogućnost da se prikaže kao jedini državnik u ovoj tužnoj priči. Nažalost, vrlo brzo će shvatiti da u bočici nije med, već otrovni i gorki pelin…