Giacomo Beltrami – talijanski istraživač Sjeverne Amerike – 1855.

0
369

Posjetio je područje Velikih jezera, a dospio je sve do teritorija koji danas pokriva Minnesota, jedna od najsjevernijih država kontinentalnog SAD-a (graniči s Kanadom). Beltrami je vjerovao da je pronašao izvor najduže rijeke u Sjevernoj Americi – Mississippija.

Na današnji dan 1855. godine umro je Giacomo Beltrami, talijanski istraživač Sjeverne Amerike. Rodio se u gradu Bergamu 1779. godine, što znači da je bio oko deset godina mlađi od Napoleona Bonapartea. Inače, Bergamo se nalazi u sjevernoj Italiji, oko 40 kilometara od Milana i u podnožju Alpa. Giacomo Beltrami doselio se u SAD u srednjim 40-im godinama svog života (krajem 1822. ili početkom 1823. godine).

U Sjedinjenim Američkim Državama Beltrami je mnogo putovao. Posjetio je područje Velikih jezera, a dospio je sve do teritorija koji danas pokriva Minnesota, jedna od najsjevernijih država kontinentalnog SAD-a (graniči s Kanadom). Beltrami je vjerovao da je pronašao izvor najduže rijeke u Sjevernoj Americi – Mississippija. Izvor Mississippija doista se nalazi na području američke savezne države Minnesote, no kasniji su ga istraživači drugačije identificirali nego Beltrami.

Nakon boravka u SAD-u vratio se Giacomo Beltrami u rodnu Italiju. Umro je u gradu  Filottranu na današnji dan 1855. godine, u prilično visokoj dobi od 75 godina.