Boutros Boutros-Ghali – glavni tajnik UN-a koji nije bio po volji SAD-a (1922.)

Dana 14. studenog 1922. godine u egipatskoj obitelji koptskih kršćana rođen je Boutros Boutros-Ghali, glavni tajnik Ujedinjenih naroda. Djed mu je bio egipatski premijer Boutros Ghali, koji je ubijen 1910. godine tijekom svog mandata. Taj je djed bio šef vlade u vrijeme kad je Egipat još uvijek bio nominalno u sastavu Osmanskog Carstva, a pod vlašću kediva Abasa II. iz dinastije Muhameda Alija. Važnu silu predstavljali su u Egiptu u to vrijeme Britanci, pod čijom je okupacijom ta zemlja bila još od 1882. godine.

Kad je rođen Boutros Boutros-Ghali, Egipat je bio nezavisno kraljevstvo, i dalje pod vlašću spomenute dinastije Muhameda Alija (inače albanskog podrijetla). Egipatski kralj bio je u to vrijeme Fuad I., no Britanci su i dalje imali znatan utjecaj, vršen od strane visokog povjerenika – feldmaršala lorda Allenbya. Mladi Boutros Boutros-Ghali studirao je u rodnom Egiptu, a zatim je doktorirao međunarodno pravo u Parizu.

Postao je predavač na Sveučilištu u Kairu, a 1970-ih ušao je u egipatsku politiku. Neko je vrijeme vršio funkciju ministra vanjskih poslova u Egiptu, a prije njega na tom položaju bio je i njegov stric Wasif Boutros Ghali. Godine 1991. izabran je za glavnog tajnika UN-a, a na tom položaju odradio je jedan puni mandat, tj. pet godina. Na njegov ponovni izbor veto je stavio SAD pa je Ghali postao jedini glavni tajnik UN-a koji nije dobio drugi mandat.

Original možete pronaći na povijest.hr

Facebook Comments



Loading...
DIJELI