Bogati markiz od Londonderryja – pradjed Winstona Churchilla (1854.)

0
272

Charles Vane, nasljednik titule markiza od Londonderryja, bio je britanski veleposlanik u Beču tijekom znamenitog Bečkog kongresa, međunarodnog skupa koji je određivao sudbinu Europe nakon poraza Napoleona Bonapartea.

Dana 6. ožujka 1854. godine umro je Charles Vane, markiz od Londonderryja i pradjed britanskog premijera Winstona Churchilla. Naime, markizova kći – lady Frances Anne Emily Vane – bila je majka premijerovog oca – lorda Randolpha Churchilla. Osobito je zanimljivo da je markiz ujedno bio i polubrat jednog drugog vodećeg britanskog državnika – lorda Castlereagha – koji je bio britanski ministar vanjskih poslova u ključnom povijesnom razdoblju Napoleonskih ratova. Markiz od Londonderryja rodio se u irskom gradu Dublinu, a naslijedio je goleme posjede. Navodno je bio među deset najbogatijih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu u ranom Viktorijanskom dobu. Nažalost, nije svojim bogatstvom pomogao Ircima prilikom Velike gladi u Irskoj, unatoč tome što je na tom otoku imao goleme posjede. Osobito se obogatio nakon što se oženio nasljednicom zvanom lady Frances Anne Vane-Tempest, koja je baštinila velike posjede markiza od Antrima, svog djeda. Po toj je svojoj supruzi Charles, kome je izvorno prezime bilo Stewart, uzeo prezime Vane.

Loading...

Od tada su potomci njega i njegove supruge koristili prezime Vane ili kombinaciju Vane-Tempest pa čak i Vane-Tempest-Stewart. Vrhunac Charlesovog političkog utjecaja vjerojatno je predstavljalo razdoblje Bečkog kongresa (nakon pobjede nad Napoleonom Bonaparteom). Naime, upravo je Charles tijekom Bečkog kongresa bio britanski veleposlanik u Beču, a na kongresu je sudjelovao zajedno sa svojim polubratom, spomenutim lordom Castlereaghom, koji je tada bio britanski ministar vanjskih poslova. Charles se tijekom Bečkog kongresa navodno često opijao, a jednom je prilikom ušao i u tučnjavu. Sve u svemu, britanski premijer Churchill nije se osobito mogao ponositi tim svojim pretkom.