Eduard VI. – sin i nasljednik Henrika VIII. (1537.)

0
274

Dana 12. listopada 1537. rođen je Eduard VI., kralj koji je vladao Engleskom od 1547. do 1553. godine. Bio je sin kontroverznog kralja Henrika VIII. iz dinastije Tudor i njegove treće supruge Jane Seymour (koja je preminula od komplikacija vezanih uz Eduardov porod). Eduard VI. bio je jedini zakoniti sin kralja Henrika VIII. koji je preživio dojenačku dob. U trenutku njegovog rođenja Henrik VIII. bio je već u 47. godini života i 29. godini vladanja. Dječak se rodio u palači Hampton Court jugozapadno od Londona, a njegov je dolazak na svijet izazvao veliko oduševljenje.

Budući da je Henrik VIII. preminuo već u siječnju 1547. godine, Eduard VI. postao je engleskim kraljem u dobi od samo devet godina. Okrunjen je u Westminsterskoj opatiji 20. veljače 1547. u obredu ponešto skraćenom zbog njegove dobi. S obzirom da je pri dolasku na prijestolje bio još uvijek samo dječak, nekoliko je moćnih ljudi oko Eduarda VI. pokušalo vladati Engleskom umjesto njega. U dobi od 15 godina mladi se kralj razbolio, a preminuo je u roku od šest mjeseci. Tijekom razdoblja njegove bolesti razvila se grozničava utrka za prijestolje, s obzirom da Eduard VI. nije imao ni potomke ni braću.

Do danas nije točno ustanovljena bolest koja je uzrokovala smrt mladog kralja. Moguće je da se radilo o nekoj vrsti plućne bolesti poput tuberkuloze, s obzirom na njegovo iskašljavanje sluzi, a neki su posumnjali i na trovanje.

Loading...