Javno otkriven izraelski nuklearni arsenal (1986.)

0
185

Nakon što je otkrio nuklearne tajne Vanunua je oteo Mossad, a u Izraelu je osuđen na dugogodišnji zatvor.

Petog. listopada 1986. godine osvanuo je na naslovnici britanskih novina The Sunday Times članak Otkriveno: tajne izraelskog nuklearnog arsenala (eng. Revealed: the secrets of Israel’s nuclear arsenal). Radilo se o izvještaju nekadašnjeg izraelskog nuklearnog tehničara imenom Mordechai Vanunu, koji je za The Sunday Times otkrio kakvim nuklearnim oružjima Izrael raspolaže.

Loading...

Mordechai Vanunu raspolagao je tim informacijama jer je godinama radio u Izraelskom nuklearnom istraživačkom centru, u pustinji Negev. Taj se važan kompleks nalazi u pustinjskom području oko 80 kilometara južno od Jeruzalema i zapadno od Mrtvog mora. Vanunu je ondje radio kao tehničar, a i kao voditelj smjene. S vremenom se pokazalo da on ima kritičan stav prema izraelskoj vladi te da ne odobrava izradu oružja za masono uništenje. Izraelska tajna služba označila ga je i kao lijevo i proarapski nastrojenog. Pokušali su ga otpustiti, ali ga je sindikat zaštitio. Vanunu je jednom prilikom u nuklearni kompleks unio fotoaparat i potajno snimio oko 60 fotografija.

S vremenom su ga uspjeli otpustiti, a on je otišao u Australiju i zaposlio se u Sydneyu kao taksist. Jedan ga je novinar uvjerio da bi svoje informacije i fotografije trebao prodati nekim novinama. Tako je 1986. Vanunu dogovorio s londonskim The Sunday Timesom da se objavi njegova priča. Osobno je otišao u London gdje je ispričao sve što zna o izraelskom nuklearnom programu te novinarim dao tajno snimljene fotografije. 

Izraelske su službe reagirale. Da se ne naruše odnosi s Britancima, jedna agentica Mossada namamila je Vanunua da prijeđe iz Londona u Rim, navodno s njom na odmor. U Rimu su ga izraelski agenti drogirali i potajno prenijeli u Izrael. Na suđenju zatvorenom za javnost osuđen je na zatvor, u kojem je proveo 18 godina, od čega 11 godina u samici. Nakon puštanja iz zatvora 2004. bio je pod stalnim nadzorom te mu je zabranjeno napuštati Izrael i davati intervjue. Nakon toga nekoliko puta je uhićen zbog razgovora s novinarima, a zbog kako je naveo “okrutnog i barbarskog tretmana” vlasti prema njemu preobratio se na kršćanstvo. 

Mordechai Vanunu od prvog izlaska iz zatvora djeluje kao mirovni aktivist, a od 1987. godine redovito je nominiran za Nobelovu nagradu za mir. U međunarodnoj javnosti slave ga kao zviždača i “nadmoćnog heroja nuklearnog doba”, dok ga u Izraelu smatraju izdajnikom domovine. 

piše: Dražen Krajcar