Kraljica Ana – posljednja vladarica Engleske iz obitelji Stuart (1702.)

0
242

Tijekom njene vladavine obitelj Churchill uspela se na sam vrh vlasti.

Britanska kraljica Ana, posljednja pripadnica dinastije Stuart na engleskom prijestolju, okrunjena je 8. ožujka 1702. godine. Njena dinastija Stuart bila je škotskog podrijetla, a nakon njene smrti Velikom Britanijom vladale su nadalje isključivo dinastije njemačkog podrijetla. Prvo je to bila dinastija Hannover, a zatim dinastija Sachsen-Coburg-Gotha (umjetno preimenovana u Windsor zbog antinjemačkog raspoloženja tijekom Prvog svjetskog rata). Današnja britanska kraljica Elizabeta II. također je pripadnica njemačke dinastije Sachsen-Coburg-Gotha, a ukoliko zavlada princ Charles i njegovi sinovi, na prijestolje će doći njemačka dinastija Oldenburg, i to njena grana Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg.

Loading...

Kraljica Ana vladala je Velikom Britanijom od 1702. do 1714. godine. Tijekom njene vladavine obitelj Churchill uspela se na sam vrh vlasti u Velikoj Britaniji. Naime, proslavljeni vojskovođa John Churchill dobio je od kraljice Ane titulu vojvode od Marlborougha te palaču Blenheim, na prostoru nekadašnjeg kraljevskog posjeda Woodstock u grofoviji Oxfordshire. Palača Blenheim izrasla je u jednu od najvećih aristokratskih stambenih građevina u Velikoj Britaniji, a ujedno je i jedina rezidencija u toj zemlji koja danas nosi naziv palače, a da ne pripada kraljevskoj obitelji ili biskupima. John Churchill, prvi vojvoda od Marlborougha, bio je u vrijeme kraljice Ane vrhovni zapovjednik britanske vojske, a za njegov uspon imala je zasluga i njegova supruga Sarah Jennings, kraljičina bliska prijateljica. Smatra se da je Sarah bila svojedobno uz kraljicu Anu najmoćnija žena u Velikoj Britaniji.

U vrijeme njene vladavine, 1. svibnja 1707., Aktom o uniji Engleska i Škotska zakonski su ujedinjene u Veliku Britaniju. Irsko Kraljevstvo je ostalo neovisno, pa je Ana vladala Velikom Britanijom i Irskom zasebno.

Anin privatni život je bio obilježen krizama i tragedijama, osobnim i onim oko pitanja nasljednika. Od sedamnaestero djece, samo je jedan sin doživio jedanaesti rođendan. Umrla je bez potomaka, pa ju je naslijedio rođak George, prvi iz dinastije Hanover na britanskom prijestolju.

piše:Dražen Krajcar