Napoleonov vojvoda od Istre i zapovjednik Garde (1768.)

0
227

Dana 6. kolovoza 1768. rođen je Jean-Baptiste Bessières, vojvoda od Istre i vrhovni konjanički zapovjednik Carske garde u doba Napoleona Bonapartea. Bio je jedan od 26 maršala Napoleonovog Francuskog Carstva (franc. Maréchal d’Empire). Prije nego što ga je Napoleon uzdigao u vrh vojnih snaga Bessières je bio razmjerno slabo poznat francuskoj javnosti. S Napoleonom je bio povezan već tijekom Bonaparteovih prvih velikih vojnih pobjeda.

Naime, tijekom Napoleonovog pohoda po Italiji (prve vojne akcije u kojoj je Bonaparte kao mladi general držao visoko vojno zapovjedništvo), Bessières se istaknuo kao razmjerno mladi časnik s činom satnika (kapetana). Postao je ubrzo jednim od preferiranih zapovjednika gardijske konjice, a s Napoleonom je imao, po svemu sudeći, poseban odnos u smislu odanosti i prijateljstva. To je dovelo do njegovog uspona na generalski čin, a 1804. uzdignut je i na položaj maršala.

Loading...

Suvremenici, pa čak i osobe bliske Napoleonu, bile su začuđene što je on razmjerno mladom i nepoznatom Bessièresu dodijelio položaj maršala već pri prvom njihovom proglašenju (Bessières je bio među 14 aktivnih generala koji su prvi dobili naslov maršala 1804. godine). Napoleon na tome nije stao, nego je i u sljedećem razdoblju sve više i više uzdizao Bessièresa. Godine 1809. dao mu je titulu vojvode od Istre (franc. Duc d’Istrie), koja se odnosila na hrvatski poluotok Istru. To je bila jedna od triju uz hrvatske krajeve vezanih vojvodskih titula koje su dobili Napoleonovi maršali (maršal Soult dobio je titulu vojvode od Dalmacije, a maršal Marmont titulu vojvode od Dubrovnika).

Vojvoda od Istre postao je vrhovnim zapovjednikom konjice Carske garde, što je bio elitan položaj u vojnom smislu. Zanimljivo je da je vojvoda od Istre bio jedan od trojice Napoleonovih maršala koji su poginuli u bitkama ili neposredno nakon njih od posljedica ranjavanja (druga su dvojica bila Jean Lannes i Józef Poniatowski). Naime, vojvoda od Istre poginuo je nakon što ga je pogodila topovska kugla kod njemačkog grada Weißenfelsa 1813. godine, u vrijeme kad je imao samo 44 godine.

Original možete pronaći na povijest.hr