Planet Uran isprva je imao potpuno drugačije ime (1781.)

0
257

Dana 13. ožujka  1781. otkriven je planet Uran. Važnost tog otkrića bila je u tome što je to bio prvi novi planet pridodan planetima poznatim od davnina (tisućama godina). Naime, planeti od Merkura do Jupitera bili su poznati još i starim Egipćanima i Babiloncima, a vjerojatno i u prapovijesno vrijeme (očigledno je bilo da se kreću po nebu, za razliku od stajaćih zvijezda). Uran je otkrio poznati britanski astronom Sir William Herschel (rođenjem je bio Nijemac, ali se u mladosti preselio u Englesku).

Uz otkriće Urana vezano je niz zanimljivosti. Naime, premda je William Herschel shvatio da nije riječ o zvijezdi, nego o pokretnom tijelu, on je isprva mislio da se radi o kometu. Tek su nešto kasnije znanstvenici zaključili da je to planet (jedan od prvih s tom pretpostavkom bio je hrvatski znanstvenik Ruđer Bošković, Herschelov suvremenik).

Loading...

Nadalje, kad su Herschelu prepustili čast da dodijeli ime novom planetu on je predložio Georgium Sidus (hrv. Georgeova zvijezda) – u čast tadašnjeg britanskog kralja Georgea (Juraja) III. iz dinastije Hannover. Dakako da se to ljudima izvan Velike Britanije nije svidjelo (naročito Amerikancima koji su se protiv Georgea III. borili u Ratu za nezavisnost). Na kraju je odabrano ime Uran, no neke su britanske institucije sve do 1850. koristile ime Georgium Sidus.

Original možete pronaći na povijest.hr