Početak francuskih revolucionarnih ratova (1792.)

0
295

Objavu rata izglasala je Zakonodavna skupština, svojevrsni francuski parlament. 

Dvadesetog travnja 1792. godine započeli su francuski revolucionarni ratovi kad je Francuska objavila rat Habsburškoj Monarhiji. Objavu rata izglasala je Zakonodavna skupština, svojevrsni francuski parlament u tom razdoblju Revolucije. Objava rata bila je upućena kralju Češke i Ugarske (franc. roi de Bohême et de Hongrie). Naime, revolucionari su upotrijebili taj naslov za cara Franju II., koji je u to vrijeme vladao Habsburškom Monarhijom. Već je i sama upotrijebljena titula bila ponižavajuća, jer je Franjo II. polagao pravo na višu titulu – onu cara Svetog Rimskog Carstva.

Loading...

Dakako, Hrvatska je u to vrijeme bila u sastavu Habsburške Monarhije pa je Francuska indirektno objavila rat i njoj. Mnogi zapovjednici s hrvatskog područja sudjelovali su u sljedećim godinama u ratu protiv revolucionarne francuske vojske, a zatim i u Napoleonskim ratovima koji su uslijedili (npr. podmaršali Gvozdanović i Jelačić stariji, general Knežević itd.).

Te je ratove karakterizirao revolucionarni zanos Francuske, koja je, nakon početnih neuspjeha, zdušno prihvatila cijeli niz inovacija u vojnoj organizaciji i tehnici, od kojih je možda najvažnija masovna regrutacija stanovništva, koja joj je omogućila stvaranje dotada rekordno velike vojske. Uskoro se Francuska zaratila sa gotovo svim europskim silama, a prvi period ratova završio je Mirom u Amiensu 1802. godine. Samo godinu dana kasnije izbio sukob koji je označio početak novog perioda poznatog kao Napoleonski ratovi.

piše: Dražen Krajcar