Prvi napad kamikaza (1944.)

0
252

Riječ kamikaze znači na japanskom otprilike božanski vjetar i izvorno je to bio naziv za velike tajfune koji su spasili Japan od invazije Mongola.

Dana 21. listopada 1944. godine Japanci su izvršili prvi samoubilački napad u Drugome svjetskom ratu. Dogodilo se to kada je rat bio dobrano odmakao. U to je vrijeme Japan već bio u povlačenju pred nadmoćnijim Amerikancima. Naime, još od slavne Bitke kod Midwaya sredinom 1942. godine, Japan nikada više nije uspio pobijediti Amerikance u većoj bitki. Korištenje kamikaza na neki je način i bilo pokazatelj očajničkog stanja japanskih snaga.

Loading...

Riječ kamikaze znači na japanskom otprilike božanski vjetar i izvorno je to bio naziv za velike tajfune koji su spasili Japan od invazije Mongola u doba Kublaj-kana 1274. i 1281. godine. Naime, Kublaj-kan je bio moćni mongolski vladar, Džingis-kanov nasljednik, koji je vladao velikim carstvom na području Kine i središnje Azije. Ambiciozni Kublaj-kan pokušao je osvojiti i Japan, no to su otočje spasili jaki tajfunski vjetrovi, koje su Japanci iz zahvalnosti prozvali kamikaze.

Prvi napad kamikaza dogodio se tijekom bitke u zaljevu Leyte na Filipinima (to je po nekim pokazateljima bila najveća pomorska bitka u čitavoj povijesti). Prva žrtva kamikaze bio je australski brod HMAS Australia – teška krstarica istisnine oko 10.000 tona i dužine oko 192 metra. Japanski samoubojica zabio se u prednji dio tog broda i ubio oko 30 ljudi, uključujući i kapetana Emilea Dechaineuxa. Ranjena su bila još 64 čovjeka.

Ukupno su do kraja rata japanski kamikaze oštetili oko 300, a potopili oko 47 savezničkih brodova, uključujući čak tri manja nosača aviona. Ipak, u prosjeku samo je oko 14 % kamikaza uspjelo pogoditi brod na koji su se usmjerili.