Richard Byrd izveo prvi let preko Južnog pola (1929.)

0
147

Dana 29. studenog 1929. izveden je prvi let preko Južnog pola. Taj pothvat ostvario je američki mornarički časnik Richard Byrd zrakoplovom Ford Trimotor. Radilo se o razmjerno velikom zrakoplovu raspona krila od preko 23 metra. Bio je opremljen s tri 9-cilindrična motora zvjezdastog rasporeda, pri čemu je svaki mogao razviti do 420 konjskih snaga (ukupno 1260 konjskih snaga). Zajedno s Byrdom letjeli su na Južni pol još i pilot Bernt Balchen, radio-operater Harold June i fotograf Ashley McKinley.

Let preko Južnog pola izazvao je veliku pozornost javnosti, a Byrd je oko tri tjedna kasnije promaknut u čin admirala, čime je postao najmlađi admiral u povijesti američke mornarice. Inače, Byrd je stekao slavu već tri godine ranije, kad je pokušao preletjeti i Sjeverni pol. Tom je prilikom bio nagrađen američkim najvišim vojnim odlikovanjem – poznatom Medaljom časti (Medal of Honor).

Loading...

Nakon uspješnog prelijetanja Južnog pola, Byrd je tvrdio da su njegove ekspedicije bile prve u povijesti koje su preletjele i Sjeverni i Južni pol. Ipak, pitanje je da li je Byrd 1926. doista preletio Sjeverni pol jer oko toga postoje brojne kontroverze. Njegovo prelijetanje Južnog pola, naprotiv, nije osporavano.