Superšpijun poslan da ubije Lenjina? (1925.)

0
171

Sovjetska tajna služba ubila je britanskog špijuna Sidneya Reillyja 6.11.1925. godine. Njegov zanimljiv život bio je uzor piscu Ianu Flemingu za lik Jamesa Bonda. Rođen je vjerojatno u Odessi u Ukrajini kao Georgi Rosenblum, židovskog porijekla. Rabio je više pseudonima za vrijeme života. Bio je u službi Scotland Yarda, zatim Britanske tajne službe i na kraju Tajne obavještajne službe (SIS). Smatra se da je špijunirao za barem četiri države.

Jedna od najpoznatijih operacija bio mu je pokušaj svrgavanja boljševičke vlade u Rusiji 1918. godine. Taj je plan uključivao navodno i ubojstvo Lenjina, no nije uspio. Reillyja su Sovjeti uhvatili namamivši ga u SSSR pričom o postojanju podzemne antikomunističke organizacije. Kad je prešao finsku granicu, uhitili su ga i odveli u zloglasni zatvor Lubjanka u Moskvi. Nakon ispitivanja i mučenja, ubijen je u jednoj šumi pokraj Moskve.

Loading...

Danas mnogi stručnjaci smatraju da je Reilly prvi superšpijun u 20. stoljeću, ali i da je dio onoga što se zna o njemu moglo biti izmišljeno ili preuveličano. Međutim, kako je Reilly je bio majstor obmane, većinu svog života umotano je u legendu.

piše: Dražen Krajcar

Original možete pronaći na povijest.hr