Tomislav II. odrekao se prava na naslov hrvatskog kralja (1943.)

0
356

Dana 12. listopada 1943. godine talijanski princ Aimone iz dinastije Savoja odrekao se titule hrvatskog kralja, koja je za njega bila predviđena dogovorom između NDH i Italije 1941. godine (Rimski ugovori). Kao hrvatski kralj, princ Aimone trebao je nositi ime Tomislav II., u spomen na prvog hrvatskog kralja Tomislava.

Princ Aimone bio je pripadnik vladajuće talijanske kraljevske dinastije. Nije bio u izravnoj liniji nasljeđivanja talijanskog prijestolja, nego je pripadao mlađoj grani kraljevske kuće. Talijanski kralj u doba Drugog svjetskog rata – Viktor Emanuel III. – bio je Aimoneov rođak u trećem koljenu po muškoj liniji. Aimone je isprva nosio titulu vojvode od Spoleta, a kad mu je umro stariji brat 1942. godine naslijedio je još ugledniju titulu vojvode od Aoste.

U stvarnosti Aimone nikad nije zavladao Hrvatskom (ona je u to doba bila organizirana kao NDH), tako da je njegova titula hrvatskog kralja bila samo nominalna. Nakon što je Italija 1943. kapitulirala u Drugom svjetskom ratu, došao je red i na to se Aimone odrekne teoretskog prava na hrvatsko prijestolje. Spomenimo i da su nekadašnje talijanske posjede u Dalmaciji u to vrijeme okupirali Nijemci.

Original možete pronaći na povijest.hr