U Ratovima ruža prijestolje osvojila dinastija York (1461.)

0
168

Četvrtog ožujka 1461. engleskog kralja Henrika VI. Lancastera svrgnuli su pristalice dinastije York. Za novog je kralja postavljen Eduard IV., dotadašnji vojvoda od Yorka. Radilo se o razdoblju Ratova ruža (engl. Wars of the Roses), koje je trajalo između 1455. i 1487. godine.

Dinastija Lancaster vladala je Engleskom još od 1399. godine, a polovinom 15. stoljeća organizirala je dinastija York ustanak protiv njene vlasti. Obje te dinastije zapravo su bile grane dinastije Plantagenet, a nazive York i Lancaster dobile su prema vojvodskim titulama koje su posjedovale (vojvode od Yorka i vojvode od Lancastera).

Loading...

Vladavina dinastije Lancaster je prvi put u svojoj povijesti prekinuta, spomenutim dolaskom Eduarda IV. na prijestolje. Preuzimanje prijestolja uspjeli su Yorkovci postići svojim pobjedama u nizu bitaka (Northampton, Mortimer’s Cross), a osobito zauzimanjem Londona 26. veljače 1461. godine. Dotadašnji kralj Henrik VI. Lancaster bio je čak i zarobljen, a posjedovanje Londona značilo je da se vođa dinastije York mogao u Westminsterskoj opatiji okruniti za engleskog kralja.

Original možete pronaći na povijest.hr