Barićeva analiza: Dalićeve greške, triler oko Ladića i pritajene opasnosti za Vatrene!

Photo Slavko Midzor/24sata

Ajde, recite vi meni lijepo gdje je to Zlatko Dalić promašio”, dočekao nas je bivši izbornik nogometne reprezentacije Otto Barić. Trener s neprocjenjivim iskustvom danas u mirovini pomno prati nogometna zbivanja, napose oko reprezentacije. U svojoj dugačkoj niski poslova valja mu istaknuti vođenje i albanske reprezentacije, vinkovačkog i zagrebačkog Dinama, Sturma, Rapida, Red Bulla, Stuttgarta, Zagreba, Austrije, LASK-a, Wackera…

Ja sam veliki navijač Hrvatske, kao da sam i sam izbornik”, smije se i govori nam…

O popisu izbornika Dalića za američku mini-turneju ima riječi hvale:

Čak i pomnom analizom, dvostrukom, ne može se naći neka greška, on je tu pozvao sve igrače koji zaslužuju biti u reprezentaciji. Najprije, nema niti jednog koji tu nije zaslužio biti. Drugo, nema nijednog kojeg je ostavio izvan popisa, a da je trebao biti na na njemu. To se rijetko događa, no sada je to upravo tako. Ovi koji su bili na popisu, a ozlijeđeni su jasno je da neće ići. Postavljalo se, ipak, pitanje tih mlađih igrača koji su možda mogli biti na popisu. No, što će oni tamo, ne igraju u svojim klubovima, nisu spremni, to bi bio gubitak vremena. Bolje je da se u svojim domicilnim sredinama spremaju, vrate u formu, nametnu treneru i izbore minutažu. Rezimirajmo, na sve je mislio Dalić, ništa nije zaboravio”, kaže nam Barić.

Jeste li vi pristalica tako naporne turneje sa samo dvije utakmice, dugačkim letovima?



U svakom slučaju. Ponajprije, jer će igrači biti desetak dana zajedno s izbornikom. To je jedinstvena prigoda da s njima razgovara, da razloži ideje, da zna kako treba postupati s njima. Nemate pojma koliko je bitno vrijeme provedeno s igračima, svaki trenutak je dragocjen, za razgovor, za trening, za druženje, za stvaranje pozitivne atmosfere. Drago mi je da je Dalić poveo na turneju sve ono najbolje što je imao. Turneja mora biti pun pogodak, a i Peru i Meksiko su vrhunske momčadi, neće protiv njih biti lako, no moramo se priviknuti kako igraju najjači iz Južne Amerike, ta u skupini smo s Argentinom. Ipak su to dvije utakmice, tu on može puno toga vidjeti. Pazite, jedno je igrati sa slabijom, a drugo s vrhunskom momčadi, To su dvije posve različite priče. Kako se Meksikanci i Peruanci vesele nam jer smo jaki, tako se i mi njima moramo veseliti. Zapravo, ova mala turneja je prvi dio priprema za SP”, komentira Barić.

A utakmica protiv Brazila 3. lipnja u Engleskoj, protiv silno jakog suparnika. Ne nosi li to opasnost od rezultatskog debakla i uništavanja samopouzdanja neposredno prije svjetske smotre?

Ma, ni slučajno. Je l’ mislimo da smo dobri? Mislimo! Je l’ želimo konačno nekakav uspjeh? Pa, ako ga mislimo ostvariti onda moramo igrati pripremne utakmice protiv najboljih na svijetu. Ili vrijediš ili ne vrijediš. Što bi mi trebali igrati protiv nekog slabog, nakantati ga i puni samopouzdanja otići na megdan Messiju i Argentini. Ne, treba uvijek tražiti najjačeg dostupnog suparnika. Zato valja čestitati onim akoji su odabrali ove suparnike prije SP u Rusiji. Osobno, ja sam oduševljen”, veli Barić.

Kako komentirate ulazak Dražena Ladića u stožer izbornika Dalića, bilo je dosta prijepora oko toga”!

Ne bi drugačije niti smjelo biti. Moralo ga se uvrstiti jer ga je Dalić želio. Ako ste izabrali jednog izbornika onda Savez njegove žele i prijedloge moraju uslišati. Druga je stvar da sad Ladić traži neke velike novce, onda je to nešto drugo. Siguran sam da je on sretan što je tu, uostalom, on ima jako puno iskustva u reprezentaciji, kao rijetko tko! Ladić je dobar trener, sjećam se Ladić je bio u mom stručnom stožeru i bio je odličan. I to je dobar Dalićev izbor”, zaključio je Barić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI