BILIĆ ISKRENO O VATRENIMA I DALIĆU: Otkrio ružnu istinu o hrvatskom nogometu

Petar Glebov/PIXSELL

Bivši izbornik nije štedio "glavešine"

Slaven Bilić proveo je šest godina na poziciji izbornika hrvatske nogometne reprezentacije i još dvije godine na čelu mlade selekcije. Bilo kako bilo, čovjek ima iskustva i zna kako Vatreni dišu, stoga je bilo i vrijeme da se i njega pita za mišljene o ovog generaciji Vatrenih, ali i o novom izborniku Daliću.

Bilića zabrinjava činjenica da je repezentacija izmijenila već čeriti izbornika u posljednjih pet godina itkako je on otišao. U svemu ovom on je otkrio i ružnu istinu o hrvatskog nogometu, koja se mnogim “glavešinama” naće svidjeti.

To je svakako trend za preispitivanje. Već tri ciklusa izbornici preuzmu kormilo, krenu jako dobro i pomisli se kako je sve idealno. Nakon toga krene po zlu, mediji te načnu i naposljetku slijedi metla. Poanta je da u takvoj atmosferi teško možeš potrajati. Ako dosadiš, smetaš ili nešto treće… Treba se zapitati zašto se pozitivno tretira samo one koji ne rade, odnosno dok ne poču nešto raditi”, kazao je Bilić za Sportske.

Ipak, o Daliću ima samo riječi hvale:

Pustimo te naše priče i relativiziranja Ukrajine, Grčke, ne znam temeljem kojih je to logičkih procjena. Dalić je napravio izuzetan posao za kratko vrijeme. Poznajem ga još od igračkih dana u Hajduku. On je ozbiljan momak, odgovoran, a do trenerske afirmacije došao je na teži način nego ostali i zato djeluje tako potkovano. Treba mu dati mira, da kvalitetno odradi priču te poželjeti puno, puno sreće”.



Bilić je komentirao i reprezentaciju te ju usporedio s onom 1998. godine.

Imamo stvarno izvanrednu selekciju igrača! Hrvatska nikad, pa ni 1998. godine, nije imala takvu širinu kvalitete. Subašić, Modrić, Perišić, Rakitić, Mandžukić, Brozović, Vida, Kovačić, Badelj, Vrsaljko, Lovren, N. Kalinić, kad se oporavi Ćorluka, mudro priključenje Strinića, pa ovi mlađi kao Kramarić, Rog, Pjaca, eto sada i mali Vlašić, dojmljivo ih je samo nabrojati sve u istom kadru. To je roster koji je svakom treneru za prste polizati. Ipak, ne idemo na revijalni turnir, nego na Svjetsko prvenstvo, a tamo su dva-tri suparnika koji su bolji od nas, pa još sedam-osam koji su kao mi, uz još sedam-osam koji u jednoj utakmici mogu uvijek pobijediti, a da to ne bude senzacija. Zato kažem da uz kvalitetnu pripremu moraš imati i puno sreće, što se tiče zdravlja, odluka sudaca, vratnica i rasporeda…”

Pokušao je naći i poveznicu…

Roster je raznovrsniji i s nizom igrača koji igraju u boljim klubovima nego mi nekad. Ipak, mi smo baš svi bili među glavnim protagonistima u svojim klubovima, što je prilično važan segment za formu igrača, za unutarmomčadsku kompoziciju. Današnji reprezentativci pokazuju jak karakter, kad zagusti, oni izvuku najbolje od sebe. Imaju još jednu veliku prednost. Puno njih ima iskustvo i po 4-5 velikih turnira. Mi smo imali samo Euro 96. Dakle, dosta je preduvjeta da Hrvatska u Rusiji može daleko dogurati”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI