Bolji je i od Pogbe: U redove Hajduke stigao drugi veznjak Europe!

FOTO: HNK HAJDUK/MIRO GABELA

Proljetni dio Prve HNL donio je jedan potpuno novi i ozbiljniji Hajduk. Zagrebački strateg Siniša Oreščanin uspio je popraviti što su njegovi prethodnici “zabrljali”, konsolidirao je redove, uveo sustav i filozofiju, pa stvari napreduju iz kola u kolo.

Dakako, i sam Oreščanin naglašava kako se treba još puno raditi da bi Hajduk bio pri vrhu Prve HNL i borio se za naslov s Dinamom, međutim, na dobrom je putu da sljedeće sezone možda to i postigne.

Ovaj novi Hajduk proljetos je iznjedrio jedno ime, i to možda sasvim neočekivano. Dok su se svi koncentrirali na izdanja Palaverse i Bradarića, dvojice najtalentiranijih mladih igrača splitske momčadi, zapravo je prekaljeni povremeni reprezentativac Hrvatske Mijo Caktaš bio taj koji je vukao momčad i radio najveći posao.

Bolji od Pogbe

Caktaš je, trenutno, zaista zasluženo, na vrhu ljestvice strijelaca Prve HNL sa 17 golova, ispred Jakova Puljića iz Rijeke i Mirka Marića iz Osijeka koji imaju po 16 golova na svom kontu.



Međutim, manje je poznato kako je Caktaš zapravo jedan od najefikasnijih veznih igrača, ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. U 26 utakmica ove sezone u ligi, upisao je 17 golova i namjestio još šest. Statistički ga to čini drugim najboljim veznim igračem u Europi, a ispred njega je samo Sportingov “superstar”, Bruno Fernandes sa 32 nastupa, 20 golova i 13 asistencija.

A pazite sada ovo. Caktaš je iza sebe ostavio brojne velike zvijezde poput Paula Pogbe, Marca Reusa, Sarabije, Pizzija, Sigurdssona i jednog od najvećih talenata Europe, Kaija Havertza iz Leverkusena.

Izuzetno su to lijepe vijesti za Caktaša koji je u proteklih godinu dana prošao sve i svašta. Suigrači ga obožavaju i Stanko Jurić za njega kaže: “Mijo je naš najbolji igrač, nadam se da će biti prvi strijelac lige i da ću mu ja pomoći na tom putu. On je najbolji primjer kako radimo”.

Žestoko osporavan

Međutim, treneri ga nisu baš mazili. Prigovaralo mu se da je previše plaćen, navodno čak pola milijuna kuna godišnje, tražilo se od njega da pristane na manju zaradu, a pravi kraval nastao je s oduzimanjem kapetanske trake.

Bivši trener Kopić oduzeo je Caktašu traku nakon utakmice sa Slavijom u Bugarskoj i dao ju je Josipu Juranoviću. Odlaskom Kopića i dolaskom Zorana Vulića, Caktašu je vraćena kapetanska dužnost, no Vulić je bio kratkog vijeka i po dolasku Oreščanina, Mijo je opet ostao bez trake. Zagrepčanin ju je dao sugrađaninu Juranoviću, a kao zamjenu mu je postavio 19-godišnjeg Domagoja Bradarića.

Ipak, na kraju je sve nekako došlo na svoje. Oreščanin je mudar trener i iskoristio je Caktaševe egzekutorske sposobnosti u nedostatku pravog napadača, te ga je sustavom u kojem je on ključni igrač za postizanje golova pogurao čak do mjesta prvog strijelca Prve HNL.

“Mijo Caktaš uvijek je perjanica i poentira ono za što radi cijela momčad. Igra, daje golove i sustav je iznjedrio njega”, kratko i jasno je nedavno objasnio trener Oreščanin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI