ĆIRO OTKRIO VAŽAN DETALJ O DALIĆU I VATRENIMA: “Konačno to netko mora reći, zar moram ja?”

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

”Ako naša reprezentcija nije u stanju pomesti Grčku onda nije ni zaslužila otići na Svjetsko prvenstvo”

Stvari se tu mogu pojednostaviti. Ako ova nevjerojatno nadarena generacija hrvatskih reprezentativaca, s igračima iz najboljih europskih klubova nije u stanju pomesti Grčku onda nije ni zaslužila otići na Svjetsko prvenstvo”, kaže nam to Ćiro Blažević, trener koji je s Hrvatskom požnjeo najveći uspjeh, a put do tog uspjeha isto je išao kroz i preko Grčke.

Priča nam tako Ćiro Blažević…

Da, svi me pitaju kako smo ih tada dobili u Solunu. Grci su uvijek neugodni, nitko ne voli s njima imati posla. Tako je bilo i nama. Znam da sam bio pred cipelom, ne sjećam se detalja. No, s onom generacijom sam bio najjači baš kad je trebalo. I ova generacija bi to sada morala pokazati. To je bit sporta, biti najjači u presudnom trenutku. Ovdje više nama prigode za ispravljanje pogrešaka. Ako baš hoćete čuti moje decidirano razmišljanje onda vam mogu reći da Grci ne bi smjeli imati ni gram šansi”, veli nam Ćiro.

Nije li to malo pretjerano hrabro, pitamo…

Koncentracija talenta u hrvatskoj reprezentaciji je takva da ja odgovorno tvrdim da smo najbolja reprezentacija na svijetu. To sam govorio i za vrijeme prošlog Europskog prvenstva, pa ne smijemo mi biti zadovoljni nakon što izgubimo od onog jalovog Portugala koji se brani cijelo vrijeme. Mi smo momčad za vrh, ne za prosjek. Konačno to netko mora reći, zar moram ja? Vjerujem u uspjeh, uvijek vjerujem, makar ovi momci znaju i razočarati. Ali, nisu to razočaranja samo zbog njih, trener je ipak glavni i odgovorni urednik. Igrači pišu što urednik kaže”, kaže nam Ćiro.



Imamo novog izbornika?

Izgleda mi da je odlično upućen. Znam ga dobro i osobno, godinama je bio moj pomoćnik. Siguran sam da i on zna koliko je naša momčad bolja od grčke. To ga može sputati, ali neće. Samo treba postaviti momčad na način da se Grcima ne da ni disati. Oni se diče svojom obranom. Ma, kakva obrana, napad će ovdje odlučivati. Naš napad. Ovo je tipična utakmica u kojoj će se pitati samo jedna momčad, ona naša. Grce se ovdje ništa ne pita. Ništa. Grcima ne dajem ni milimetar šansi, u utakmici ni milimetar prostora”, priča Blažević.

Odigrali ste sjajnu prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija 1997. u Zagrebu protiv Ukrajine. Onda niste bili takav optimist?

Umirao sam od straha. Nekoliko dana ranije kijevski Dinamo ko je bio praktički ukrajinska reprezentacija pobijedio je Barcelonu na Camp Nou s 4-0. Vratio sam se u Zagreb i pomislio kako smo gotovi, mislio sam da ne trebamo igrati. Onda sam počeo slagati strategiju. Mogu slobodno reći da je to bila naša najbolja utakmica što se tiče taktike. Vidjeli ste kako su kao Tatari krenuli Ukrajinci u uzvratu. Ali, mi smo imali Bokšića. U takvim utakmicama dodatnih kvalifikacija jako je bitna psihološka priprema”, prisjeća se Ćiro.

Na što konkretno mislite?

Kao jedan trener kojemu je povjerena jedna skupina, delikatna skupina zvijezda, prije svega moraš biti psiholog. Moraš znati točno kakvog su dečki karaktera i koliko su u stanju primiti… I kritika i pohvala i sugestija i ignoriranja. To je jako složen posao. Utvaram si da Zlatko Dalić to zna. Grčka mora pasti, sve drugo bilo bo čudo, da ne kažem blamaža”, poentirao je Ćiro.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI