Dalić – hrvatski neprijatelj broj 1: Radi li izbornik zaista protiv nacionalnih interesa?

Photo: Miranda Cikotic/PIXSELL

Teško je pobjeći od samog sebe! Uvijek, ali baš uvijek, svako objavljivanje popisa nogometaša, bez obzira tko bio izbornik, uvijek budi nezadovoljstvo kod jednog dijela navijača ili klupskih djelatnika. Ajde, dobro, to može biti i shvatljivo, ali čak i kad je shvatljivo ne mora biti opravdano.

Nekad se buni Hajduk što u reprezentaciji nema njegovih igrača, drugi puta su nezadovoljni u Dinamu koliko god to čudno bilo, a sada nakon najnovijeg popisa izbornika Zlatka Dalića opet ima bijesnih. Iako je popis novog izbornika korektan, uostalom on je sačinjen neposredno prije svjetske smotre i tu ne bi smjelo biti zabune.

Nezadovoljstvo dolazi iz najugodnijeg iznenađenje našeg prvenstva, zašto to ne reći, Osijeka. Na popisu, istina, od 29 igrača za utakmice protiv Meksika i Perua krajem ožujka, ne nalazi se niti jedan igrač iz tog kluba. Dalić je pozvao provjerene i iskusne snage, sve su to igrači na koje računa na svjetskoj smotri, i od te skupine od 29 igrača će zacijelo odrediti konačnih 23 za Rusiju.

Iz Osijeka tvrde ”kako u reprezentaciji nema Slavonca”, što je teško razumjeti. Jer, ne igra nitko u reprezentaciji samo zato što je Dalmatinac, Slavonac ili iz Zagreba, nego zato što u dotičnom trenutku može pomoći nacionlnoj vrsti, jer je u dobroj formi…

Izdvajamo dio iz promašenog priopćenja NK Osijeka:



Smatramo da smo kao prvoligaš s najviše domaćih igrača u svojim redovima, među kojima zasigurno ima potencijalnih reprezentativnih kandidata, ostali neopravdano zapostavljeni pri izboru Zlatka Dalića za provjere u Miamiju i Dallasu”.

Osijeka zaista valja hvaliti i čestitati mu što koncipira momčad s domaćim igračima, to je fakat predivna priča. No, pritom valja znati da ove utakmice slove kao zadnje provjere prije svjetske smotre, da u njima nema mjesta za revijalne nastupe, da su to utakmice u kojima igrači potvrđuju svoje putovnice za Rusiju.

Dakle, to nisu posve obične prijateljske utakmice u kojima se mogu zvati igrači koji i nisu u prvom planu, ali su silno perspektivni kao ovi Osijekovi. Pozivati se, k tome, na nacionalni interes kako je to naglasio pisac Osijekovog priopćenja isto je neprikladno.

Općenito govoreći, mislimo da nije u nacionalnom interesu da se na širem popisu igrača za A selekciju ne nalazi niti jedan igrač iz cijele jedne regije koja daje i najviše domaćih igrača u hrvatskom ligaškom natjecanju”, stoji na kraju priopćenja.

Jer, ako je što nacionalni interes onda je to pozivanje najboljih i najspremnijih i najiskusnijih, onih koji će sigurno ići na Svjetsko prvenstvo.

Osijek je svježe blistava priča našeg nogometa. Jedna od najljepših u zadnje vrijeme. No, Dalić nije napravio ništa pogrešno!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI