Vučić otkrio što je radio s Delijama na Maksimiru 1990.

0
583
Srdjan Ilic/PIXSELL

Crvena zvezda gostovala je na Maksimiru prije gotovo 28 godina u utakmici koja nikada nije odigrana, a vjerovali ili ne, na toj utakmici bio je i predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji sljedećega tjedna dolazi u službeni posjet Hrvatskoj.

Tim povodom odlučili smo se prisjetiti navijačkog puta srpskog predsjednika koji je deklarirani navijač Crvene zveze i bivši pripadnik Delija, što je i sam znao isticati. Susret Dinama i Zvezde na Maksimiru obilježio je sukob Hrvata i Srba, dok je u Hrvatskoj već uvelike vladala srpska agresija. Toga dana na Maksimiru je, prema mnogima, zapravo počeo rat.

U tom sukobu na zagrebačkom zdanju sudjelovao je i sadašnji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, nekada zagrijani član Delija i učenik četničkog vojvode, ratnog zločinca i huškača, Vojislava Šešelja. Spomenimo i kako je istoga dana, 13. svibnja 1990., na toj je utakmici bio i ratni zločinac, Željko Ražnatović Arkan koji je, kao ugledno Zvezdino lice, sjedio na klupi i to naoružan.

Vučić nikada nije skrivao svoju prošlost, iako je sada promijenio političke svjetonazore, a isto tako ne poriče da je bio na utakmici Dinama i Zvezde. Štoviše prije nekoliko godina govorio je o svojem ‘navijačkom’ izletu u Zagreb.

“Tog se dana osjećala drugačija atmosfera. Gledajte, uvijek smo mi bili spremni na tučnjavu u Zagrebu, ali ovo je bilo nešto drugačije. Nas više od dvije tisuće krenulo je vlakom, a prvi incident dogodio se već u Vinkovcima. I taj je bio gadniji nego inače. Odmah smo svi znali da se u Zagrebu spremaju neredi. Ali, ne oni između navijača Dinama i Crvene zvezde, već između Hrvata i Srba” izjavio je Aleksandar Vučić za Vreme 2010. godine.

“I mi i oni tada smo se osjećali moćno. Kod nas se tada podizao srpski nacionalizam, u Zagreb smo stigli u velikom broju. Nikada se neće ponoviti gostovanje na koje će otići toliko navijača Crvene zvezde. Navijači su stizali iz Gline, Petrinje, Knina, čitave Krajine, pa i dalmatinskog zaleđa. No, u to doba rastao je i hrvatski nacionalizam, pa su se i navijači Dinama osjećali slobodno i moćno. Na stadionu se osjećala iskrena mržnja, s obje strane čule su se pjesme najjezivijih sadržaja”, opisuje dalje.

“Kad smo stigli u Zagreb, prvi put se dogodilo da nas je čekala vojska policajaca. Otpratili su nas do južne tribine. Međutim, mi koji smo bili iskusni prepoznali smo neke navijače Dinama koji su imali zadatak da prate hoće li se netko od nas izdvojiti, pa da ga prebiju. Prepoznao sam Šejtana, Sarmu i još neke. Nisam vidio Klokana i Sandra koje sam znao kao vođe Bad Blue Boysa. Onda sam saznao da su i ostali Zvezdini navijači to primijetili, pa su ih ispred jednog kafića presreli i pretukli”, tvrdi Vučić.

“Na kraju nas je policija spakirala u specijalni vlak. Sve su nas ispitivali dok nisu popisali valjda svakog čovjeka u vlaku. Ali, tu stvarno nije bilo neke naše velike krivnje. Skoro pa nikakve. Za svaki drugi slučaj su mogli reći da je bilo odgovornosti Zvezdinih navijača. Primjerice, u Splitu kada je bilo 2:2, 1987., više smo mi, Zvezdini navijači, čuda napravili, nego Hajdukovi”, veli sadašnji predsjednik Srbije.

Na koncu je, godinama nakon, srpski Espresso objavio je fotografiju Vučića s utakmice Dinama i Zvezde.

Loading...