Evo kako Putin motivira Ruse na dvoboj s Hrvatskom!

kremlin.ru

Sad, kad se tlak vratio u normalu, došlo je vrijeme da napravimo analizu onoga što se dogodilo u nedjelju. Pritom ne mislimo na samu utakmicu, već ono što se dogodilo poslije, kada je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ušla u svlačionicu naših nogometaša i čestitala im na pobjedi, što je odmah izazvalo gomilu satiričnih, ali i uvredljivih reakcija u pojedinim medijima, i na društvenim mrežama.

Što je zapravo napravila Kolinda?

Ovaj čin predsjednice možemo promatrati kroz nekoliko aspekata i kutova gledanja. Prvi se svakako odnosi na političku korektnost i dvostruke standarde među spolovima. Jedan analitičar postavio je retoričko pitanje, hoće li Plenković banuti u svlačionicu naših odbojkašica koje su osvojile zlato na Mediteranskim igrama u Tarragoni? Ulazak muškarca u žensku svlačionicu, pa bio on i sam predsjednik Vlade, u najmanju ruku je seksistički incident koji za sobom može povući i pravne ili barem društvene posljedice. Andrej Plenković nije profil političara koji bi ulazio u bilo čije svlačionice, a nije sklon ni spontanim izljevima emocija. Kolinda se očito zanijela, no netko ju je trebao upozoriti da takvo ponašanje nije primjereno funkciji koju obnaša, pa ni pristojnim i kulturnim gospođama. Na licima nekih nogometaša, vidjelo se da im je neugodno. Uostalom, ako se već odlučila na takvu neuobičajenu posjetu, mogla je to obaviti diskretniji, bez snimanja i brzinskih objava na društvenim mrežama. Ovako, da ne budemo suviše oštri, to izgleda krajnje infantilno i pomalo primitivno.

Vladimir Putin nije bio na utakmici sa Španjolskom

Ali, ostavimo predsjednicu na miru, i pozabavimo se liderom nacije koja čeka Hrvatsku u četvrtfinalu. Vladimir Putin nije imun na fotografiranje u različitim situacijama. Viđali smo ga kako gol do pasa jaše konja, sparira s judo majstorima, a pojavio se više puta i na nogometnim travnjacima. Ipak, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, Putin ima zdravi odmak od nogometnih zbivanja. Nakon što je Rusija napravila povijesni uspjeh i pobjedom protiv Španjolske prošla u četvrtfinale, predsjednik Rusije Vladimir Putin je telefonom nazvao ruskog izbornika Cherchesova i čestitao mu na pobjedi. Dodao je i kako je najvažnije da su prošli skupinu te da sada mogu igrati rasterećeno i tako pokazati svoju pravi talent. Agencija TASS je izvijestila javnost da je Putin utakmicu pratio preko televizije. Dakle, nije ga bilo među 78 000 navijača na Luzhniki stadionu. Znači, neovisno o tome što se prvenstvo svijeta igra u Rusiji, Vladimir Putini nije smatrao za shodnim prisustvovati najvažnijoj utakmici, i nadajmo se, najvećem uspjehu ruske reprezentacije. Državna agencija TASS, prepričala je i njegovu kasniju izjavu, te osvrt na utakmicu i čitavo prvenstvo.



Što je Putin poručio ruskim nogometašima?

Putin je nazvao Cherchesova prije same utakmice, i poželio sreću nogometašima. Nakon pobjede rekao je sljedeće: „Najvažnija stvar u sportu je rezultat, a u ovom slučaju to je pobjeda naše momčadi.“ Poslije tih riječi nogometašima je kratko poručio da im želi sreće i u sljedećoj utakmici. Te riječi, ruski nogometaši će čuti od posrednika, trenera Cherchesova. Baš zbog toga, biti će posebno motivirani, ali i rasterećeni.

Na facebooku se neki zezaju da ruski nogometaši igraju dobro na prvenstvu, jer im je Putin zaprijetio progonom u Sibir, no prava je istina da ruski predsjednik realno gleda na mogućnosti ruske reprezentacije. Isto tako, ne pridaje nogometu preveliku važnost. Nogomet je vjerojatno najvažnija sporedna stvar na svijetu, ali je i dalje sporedan. Ozbiljni državnici, svjesni su te činjenice.

Pobijedili smo veliku Argentinu, mnogoljudnu Nigerije, hrabri Island i bogatu Dansku. Ovo prvenstvo, zapravo je pokazalo da ne postoje velike i male zemlje, ili veliki i mali narodi. Postoje samo, veliki i mali političari.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI