HNS konačno imenovao disciplinskog suca! Evo tko je novi ‘najomraženiji’ čovjek Saveza

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

HNS je konačno odlučio popuniti upražnjeno mjesto pa je tako novi disciplinski sudac Prve i Druge HNL...

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza održao je u ponedjeljak u Zagrebu drugu sjednicu u novom sastavu i pritom donio nekoliko zanimljivih organizacijskih i kadrovskih odluka. Ono što se gotovo provuklo ispod radara jest imenovanje novog disciplinskog suca Prve i Druge HNL, dakle kadroviranje jedne od ‘najomraženijih’ funkcija pri Savezu.

Zašto kažemo najomraženije? Prvenstveno zato što onaj tko ju obavlja trpi ogroman pritisak i rijetko kada ne nailazi na kritiku, čak i ako svoj posao radi dobro i pravedno. Nakon što je zagrebački odvjetnik Saša Pavličić-Bekić potpuno neopravdano i bezrazložno smijenjen prošle godine s te pozicije, HNS nije imenovao njegova nasljednika i taj je posao obavljala komisija. Pavličić-Bekić u svom mandatu zaista nije nikoga oštetio, jednak kriterij vrijedio je za sve pa je opet na kraju morao otići.

No, HNS je konačno odlučio popuniti upražnjeno mjesto pa je tako novi disciplinski sudac Prve i Druge HNL, Alan Klakočer. Zagrebački odvjetnik Klakočer je bivši nogometaš koji je u karijeri nastupao, između ostalih, za NK Zagreb i HNK Šibenik, a do sada je djelovao kao član Komisije za žalbe.

Podsjetimo još kako je HNS dobio i novog glavnog menadžera strateškog planiranja, EU fondova i promocije. Posao je pripao Ivanu Heraku, bivšem ministru turizma s kraja devedesetih i prvog ministra u Hrvatskoj koji je pritvoren zbog optužbi za kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti. Herak je oslobođen optužbi. No, što ga konkretno veže s HNS-om? Herak je kao ministar 1999. godine potpisao s HNS-om ugovor o sponzorstvu prema kojem je Savez od države trebao dobiti dva milijuna maraka godišnje u naredne tri godine. Ipak, isplaćen je samo dio, a nakon što je Herak uhićen, tadašnja ministrica Pave Župan Rusković htjela je poništiti ugovor, ali HNS je tužio državu. Država im prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zagrebu, mora platiti više od 25 milijuna kuna.

Isto tako, Herak je kroz poslovnu i političku karijeru ostao vezan za nogomet u kojem je obavljao niz funkcija, uključujući onu predsjednika porečkog Jadrana i dopredsjednika NK Istre 1961. Nekadašnji ministar turizma posljednjih je godina djelovao kao savjetnik za ulaganja u turizmu te predavač na nekoliko visokih poslovnih škola.



Sreten Ćuk imenovan je novim glavnim instruktorom Hrvatskog nogometnog saveza. Nakon igračke karijere, Ćuk je izgradio respektabilnu trenersku karijeru, a posebno se istaknuo kao trener u radu s mlađim uzrastima. U HNS-u je niz godina obavljao funkciju instruktora središta Zagreb, s čijom je amaterskom reprezentacijom osvojio 2. mjesto na Uefinom Kupu regija.

Sjednici je prisustvovao i Ivan Meštrović kao posebni savjetnik predsjednika HNS-a Davora Šukera. Meštrović je suvlasnik i predsjednik NK Osijek, kao i vlasnik talijanskog trećeligaša Santarcangela. U Hrvatskoj je jedan od predvodnika infrastrukturnog investiranja u nogomet, uključujući i kamp nogometne škole NK Osijeka pod nazivom Pampas, što je najveći i najmoderniji infrastrukturni projekt nogometne škole u Hrvatskoj. Meštrović je i voditelj projekta izgradnje novog stadiona NK Osijek, kapaciteta 10.000 mjesta, s rokom realizacije do 2020. godine.

Marijan Kustić imenovan je direktorom natjecanja i infrastrukture. Kustić, koji je naprasno odustao od kandidature za novog predsjednika HNS-a u prosincu prošle godine, ima bogato nogometno iskustvo, prvo kao nogometaš, a potom dugogodišnji nogometni djelatnik. Obavljao je uloge predsjednika ŽNS-a Ličko-senjske županije i člana IO-a HNS-a, a potom je bio i dopredsjednik Saveza u prošlom mandatu IO-a.

Na sjednici su još odobreni i projekti za stadione…

Donesena je odluka kako se do 15. veljače trebaju prijaviti svi klubovi koji iduće natjecateljske godine žele nastupati u 3. HNL, a posebno povjerenstvo provjerit će ispunjavaju li prijavljeni klubovi uvjete za nastup.

Zaprimljeno je izvješće o prijavama klubova i gradova za uređenje terena na igralištima klubova Prve HNL. Izvršni odbor sa zadovoljstvom je primio na znanje činjenicu da projekt ide prema planiranom rasporedu, a prihvaćeni su projekti za stadione u Zaprešiću, Koprivnici, Vinkovcima, Puli te Zagrebu (Maksimir i Kranjčevićeva). Osijek i Rijeka zatražili su drugačiju vrstu donacije s obzirom na postojeće odnosno predviđene infrastrukturne projekte u tim gradovima, dok se grad Split i HNK Hajduk nisu javili na pozivni natječaj.

Izvršni odbor raspisao je natječaj za dodjelu Trofeja podmlatka, najvišeg priznanja Hrvatskog nogometnog saveza”, poručili su još iz Saveza.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI