HRVATSKA JE DRUGA NAJBOLJA SPORTSKA NACIJA NA SVIJETU!

Hrvatski nogometni savez

Nećete vjerovati tko je ispred!

Svake godine portal GSN na temelju statističke analize odabire najuspješniju sportsku naciju svijeta. Metoda mjerenja je zapravo jednostavna, države su podijeljene u dvije grupe. U jednoj se gleda ukupan broj ostvarenih priznanja sportskih timova i individualaca, a u drugoj se uspjeh mjeri na temelju broja stanovnika te države, dakle ‘per capita’.

Hrvatska se na popisu GSN-a našla na drugom mjestu, dok je prvo mjesto pripalo, vjerovali ili ne, Norveškoj. Norvežani su ovu prestižnu tituli osvojili drugi put za redom, a u posljednjih su deset godina gotovo svake godine završavali na prva tri mjesta.

Za Hrvatsku, 2018. godina bila je jedna od najvećih u povijesti, ali niti to nije bilo dovoljno za preuzimanje prvog mjesta jer zaostatak je pozamašan, čak 594 boda. Norveška broji 5.2 milijuna stanovnika i 11. je po uspješnosti na svijetu prema GSN-ovu modelu. Najbolji su u snježnim i ledenim sportovima, a svoj uspjeh 2018. godine temelje na čak 18 različitih sportova.

Hrvatska je dospjela tako visoko na temelju odličnih rezultata u deset sportova, a 63.4 posto bodova dolazi od uspjeha na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji ovoga ljeta. Bila je to godina najvećeg momčadskog uspjeha za Hrvatsku od samostalnosti.

Iza Hrvatske su se zaredale ogromne sportske nacije koje broje puno više stanovnika kao i registriranih sportaša. U top 10 ugurali su se još i Švicarska, Švedska, Srbija, Novi Zeland, Slovenija, Nizozemska, Belgija i Austrija.



Ukupno gledajući, najuspješnija sportska nacija na svijetu 2018. godine, bio je SAD, a iza njih su Francuska, Rusija, Japan, Njemačka, Kina, Velika Britanija, Italija, Nizozemska i Kanada.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI