Ikona hrvatskog nogometa o ‘zaboravljenim Vatrenima’: ‘Znam kako im je i ja sam to prošao’

hns

“Nećete vjerovati, o ovome to ste me pitali upravo sam sad razmišljao dok sam se kupao u moru. Hladnoj je u Splitu, tuče bura, a i more je rashladilo, još se tresem”, dočekao nas je proslavljeni vratar hrvtske reprezentacije Tonči Gabrić koji prati svjetsku smotru iz svog Splita, uživajući u nastupu vatrenih i sudjelovanju svoja dva učenika, vratara Daniela Subašića i Lovre Kalinića…

A što smo pitali Gabrića? Htjeli smo biti određeni, pa smo ga pitali misli li da je u ovome cijelom slavlju i euforiji oko hrvatske momčadi zaboravljen silan doprinos obrane, svi pričaju kako imamo odlične napadače, sjajan vezni red. A obrana?

“Kad vam kažem o tome sam sad mislio. Malo je to nepravedno, no uvijek je to tako bilo u nogometu. Znam to po sebi. Obrani se greške broje, jer su direktno kobne, napadu baš i ne”.

Dakle, vi kažete da je hrvatska obrana bila sjajna u ove dvije utakmice?

“Ne tvrdim, tu su egzaktni podaci. Nismo primili gol. Suparnik jedva da je zapucao prema našim vratima, vratar ima malo posla a i to što ga obavi je na dobroj razini. Igra se borbeno, na rubu prekršaja, to svkai trener voli. Osjeća se kolektivni duh i u obrani, jasno e da obrana počinje od napada, no najteži je udar na zadnju liniju. A mi smo tu baš nenadmašni”.



Budite malo konkretniji, molimo vas?

“Modrić je izvanredan, Rakitić je fantastika, Rebić je fenomen, no po meni je naš najbolji igrač Lovren. Malo smo ga se bojali, svašta mu se događalo u životu, kako je na jako odgovornoj poziciji to ga se nekad i pretjerano kritizira, a on sada u reprezentaciji na svjetskoj smotri briljira. On je po mom sudu naš najbolji čovjek. Hoćete dalje? Evo, onaj Strinić koji nas je dovodio do očaja, stalno mu spominjemo izgubljenu loptu protiv Portugala igra u životnoj formi. Pa, nitko ne može proći kraj njega, Pavon ili Moses, dođe i Messi i taj se zaustavi. Čestitam mu. Velike je dvije partije pružio, a malo tko ga spominje. To vam je to. Idem do kraja sad. Pa, Vida leti, nema gdje ga nema. Vrsaljko na svu obranu još stigne u napad, jest umoran bude i nema onaj svoj prepoznatljivi centaršut. Ali, igra svjetski. A kako Modrić i Rakitić ispred njih melju, to je meni divno za gledati”.

Uopće ne pričamo o vašim učenicima, Subašiću, a branio je i Kalinić protiv Islanda?

“Neka brani Kale, nastupiti na svjetskoj smotri je vrh karijere. I za njega se ne bojim, biti će pravi, makar bih volio da isto nema posla. Ovako ću reći, Subašić je bio na pravoj razini, ali ja ga očekujem još boljeg. Ne, nemojte misliti da sam nezadovoljan njime, nego ova momčad ima potencijal otići do vrha a to će moći samo ako Subašić bude pravi. Doći će situacije i kada će on morati pomagati, kada pohvata te lopte koje on može pohvatati nas neće moći baš nitko zaustaviti. Nadam se da me razumijete. Subašić se još nije pretrgao od posla, a ja znam da on može biti ključan faktor”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI