Ikona jugoslavenskog nogometa Peđa Mijatović progovorio o Hrvatima i neslavnoj utakmici

screenshot, youtuube

Kaže kako mu se posebno sviđa kontinuitet koji ima Hrvatska.

Crnogorac Predrag Mijatović, koji slovi za jednog od najvećih nogometaša s prostora bivše Jugoslavije, prisjetio se za srpski BBC slavne mlade generacije Jugoslavije iz 1987. godine, one koja je postala prvakom svijeta u Čileu.

“Nisam osoba koja žali za stvarima iz prošlosti, ali da smo ostali zajedno, vezali bismo tri ili četiri velika natjecanja i uz veliku dozu sreće, vjerojatno bismo osvojili neku titulu”, tvrdi Mijatović.

Kaže kako mu se posebno sviđa kontinuitet koji ima Hrvatska.

“Imaju igrače u najvećim svjetskim klubovima. Takvi nogometaši znaju odigrati kad je gusto”, hvali Mijatović Hrvatsku i naglašava: “Individualna kvaliteta je tu. Druga je stvar što je malo tko zaista vjerovao da oni mogu do finala. Drago mi je zbog uspjeha Hrvatske. Kada je trebalo napraviti iskorak, uspjeli su”.

Regionalna liga o kojoj se dosta prilča, za njega nije opcija.



“Nogomet je drugačiji od ostalih sportova, nije lako kontrolirati ljude na stadionima kao u dvoranam. Treba razmišljati u tom pravcu, ali ne vjerujem da će doći do toga u bliskoj budućnosti”.

Prisjetio se i utakmice Hrvatske i Jugoslavije u kvalifikacijama za Euro 2000. godine, kada je Zoran Mirković uhvatio Roberta Jarnija za međunožje pa dobio crveni karton na Maksimiru.

“Ogromna je bila tenzija. Prva misao bila mi je, žao mi Mirkovića, mnogo nam je značio. Ali i to se događa. Onda sam rekao… Moramo izdržati do kraja. Kako je meč odmicao, bio sam sve sigurniji da ćemo uspjeti”, kaže Peđa Mijatović.

O prijateljstvu sa Šukerom koje je preživjelo čak i ratne godine, kada su mnogi odnosi puknuli.

“Nije mi bilo teško sačuvati odnose, jer sam sa ljudima iz cijele bivše Jugoslavije igrao, družio se i osvajao trofeje. Nismo dozvolili da nas te situacije udalje. Uostalom, nisu sportaši ti koji su sve zakuhali”, veli Mijatović.

“Drugo, stvarno nisam imao potrebu da na taj način dokazujem patriotizam, niti da budem primitivac kojem će politika nametati način razmišljanja”, naveo je Mijatović.

“Jednostavno, nije mogao neko treći sa strane doći i reći sad ne treba sa njim da se družiš zato što je Hrvat”, veli Mijatović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI