IMA LI ŠANSE DA SE KALINIĆ VRATI U REPREZENTACIJU? Dalić odgovorio na krucijalna pitanja o Vatrenima

hns

Nakon ljetnog odmora, svih silnih proslava srebrne medalje sa Svjetskog prvenstva, euforije i tužnih oproštaja nekih reprezentativaca, izbornik Zlatko Dalić vratio se svojim obvezama i počeo spremati momčad za Ligu nacija i kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Nakon SP-a od momčadi su se opristili Subašić, Ćorluka i Mandžukić. Za prvu dvojicu Dalić ima rješenja, ali Mandžukića će teško nadomjestiti. Kako će Vatreni funkcionirati bez Mandže, Dalić je pojasnio jedinom hrvatskom dnevnom sportskom listu.

“Meni je žao što su Mandžukić, Ćorluka i Subašić napustili reprezentaciju. Mi smo svi skupa izgradili jako dobre odnose, bili smo obitelj. Svatko koga više nema u toj obitelji nedostajat će. Njih trojica pogotovo jer su bili nositelji atmosfere, igre… A Mandžo posebno jer je dao neke presudne pogotke. Ne, Mandžukića nisam ni pokušavao nagovarati da ostane. Znam ja kakav je on. Zamislite, nazvao je jednu večer i počeo govoriti, pitao me nešto onako, neobavezno, razgovarali smo prijateljski. Onda nazove opet drugo jutro, a ja si mislim, što opet zove, pa čuli smo se sinoć. E, onda mi je rekao da se oprašta. Zamislite, taj veliki ratnik, taj borac nije imao snage kazati da se oprašta, trebalo mu je drugo jutro da bi to kazao. Nakon tog razgovora poslao mi je i zaista prekrasnu poruku u kojoj je još dodao ono što nije rekao u razgovoru. Kad je rekao da se oprašta, ja sam mu kazao: ‘Hvala na svemu što si napravio za reprezentaciju, poštujem tvoju odluku’. Mandžukića će biti teško zamijeniti, ali mi moramo gledati dalje. Oni koji su se oprostili znaju zbog čega su donijeli tu odluku”, rekao je Dalić za Sportske novosti.

Dalić sada ide u rekonstrukciju momčadi.

“Moramo priznati da je reprezentacija potrošena! U svakom segmentu. Doprvaci smo svijeta, u Rusiji smo dostigli maksimum, sad je sve to – što je i normalno – u silaznoj putanji. Zato bismo napravili veliku grešku ako bismo sada tražili rezultat. Ili ako bih ja tražio rezultat. Ne može to biti tako. Moramo snimiti situaciju i pripremiti se za kvalifikacije. U tom razdoblju moramo pronaći tri-četiri nova igrača da bismo došli do nove energije, da bismo na Europskom prvenstvu izgledali kao na Svjetskom prvenstvu. Nisam zabrinut niti želim staviti bilo kakav pritisak na igrače i na sebe, na reprezentaciju”, objasno je Dalić.



Bilo je dosta trzavica nakon SP-a, hoće li ostati izbornik ili ne, tko mu je pokušao smjestiti. Plaši li se da će toga biti i dalje?

“Nemam nikakve brige. Znam svoj put, i dalje sam neopterećen, osim što sâm sebi stvaram pritisak rezultata na Euru. Nikome ništa nisam dužan, znam što radim. A pogotovo nakon Svjetskog prvenstva. Moj je put bio ispravan. Samo sam ukazao na stvari koje ne želim da se ponavljaju. Neću trošiti energiju na gluposti. Dovoljno sam odgovoran čovjek. Ako ne bude rezultata o kojima govorim, sam ću otići. Nisu potrebna nikakva priopćenja, nikakva lobiranja, sam ću kazati zbogom. Ne treba me nitko tjerati. Znam što jest, a što nije. A ne trebaju ni oni trošiti energiju na ta priopćenja i lobiranja za ili protiv ovoga ili onoga. Neka troše energiju na boljitak hrvatskog nogometa. Dakle, to je moj i njihov put. Razna prebrajanja, preglasavanja, lobiranja i kombiniranja prošlo su vrijeme. Reprezentacija u Rusiji pokazatelj je svima nama, dokaz da svi moramo uvijek biti zajedno”, smatra Dalić.

‘Slučaj Kalinić’ konsternirao je mnoge, a sada kada nema Mandžukića pitaju se svi hoće li se Kalinić vratiti?

“Svaki je dobar igrač koji Hrvatskoj nosi kvalitetu više i ima minutažu u svom klubu dobrodošao! Tako i Nikola Kalinić. Ali u ovoj je situaciji on na potezu”, veli Dalić.

Je li zadovoljan ugovorom?

“Mene ne zanima ugovor! Nije me zanimao ni prije, pa me ne zanima ni sada. Radio sam tri mjeseca bez ugovora… Meni ugovor nikad nije bio vodilja ni cilj”, kazao je izbornik.

Zašto je ostao u reprezentaciji usprkos brojnim boljim ponudama.

“Da, sigurno je bio idealan trenutak za odlazak. Ja sam odlučio otići još nakon američke turneje. Iz ovih ili onih razloga, nije bitno. Međutim, kad smo se vratili iz Rusije i kad sam vidio reakcije ljudi, kad sam vidio da bih iznevjerio taj narod, ostao sam. Dio sam tog naroda, običan čovjek kao i svi drugi. Nisu bile u igri nikakve ponude, nikakvi ugovori, nikakav novac. Nego moj osjećaj pripadnosti. Meni je Hrvatska iznad svega. Drugi su razlog mog ostanka – igrači! Toliko smo se u Rusiji i nakon nje posložili i ujedinili, vidim da oni mogu još mnogo toga. Dakle, ostao sam zbog naših ljudi, navijača i igrača! Mislim da ovi igrači mogu napraviti dobru priču na Europskom prvenstvu”, kaže Dalić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI