Istraga o Modrićima ipak se nastavlja, utajili više nego što se mislilo?

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Čini se da je optužnica opširnija nego što se mislilo

Španjolski istražni sudac Gonzalo Salgado odlučio je u utorak nastaviti istragu kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića i njegove supruge Vanje optuženih u Španjolskoj za utaju 870.728 eura poreza.

Gonzalo je na sudu u mjestu Alcobendas, 15 kilometara sjeverno od Madrida, saslušao Modriće. Oni su odgovarali na pitanja vezana za otvaranje tvrtke Ivano S.A.R.L. u Luksemburgu za koju španjolsko državno odvjetništvo tvrdi da je služila za izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj te da nema zaposlenika i materijalnih stvari za upravljanje Modrićevim imidžem.

Modrići su nakon toga došli na sud u pratnji svog odvjetnika i zaštitara Real Madrida. Izlazeći sa suda odbili su odgovoriti da li se žele nagoditi s odvjetništvom i da li je točno da su uplatili novac poreznoj upravi. Modrićev odvjetnik José Antonio Choclan također je odbio dati izjavu.

Istražni sudac je, međutim, odlučio nastaviti istragu vezanu za 32-godišnjeg nogometaša Real Madrida i njegove tri godine starije supruge. U optužnici državnog odvjetništva stoji da je policija otkrila račun, depozit ili financijski proizvoda na Otoku Man koji glasi na Luku Modrića. Ta financijska pozicija je nepoznata španjolskoj poreznoj upravi pa dok se ne razriješi taj dio optužnice nema sporazuma s državnim odvjetništvom.

Za što točno se sumnjiči Modriće?



Luku i Vanju Modrić tereti se da su u Španjolskoj utajili ukupno 870.728 eura. Luka Modrić je u Real Madrid prešao iz Tottenhama u kolovozu 2012. godine. Tada je potpisao ugovor sa španjolskim klubom i postao porezni obveznik jer mu se u Španjolskoj isplaćuje redovna plaća. Ipak, kada se radi o sponzorskim ugovorima, Modrić je dogovorio da će 50 posto zarade ići njemu, a drugih 50 posto klubu.

Prilikom potpisivanja je napomenuo da će u roku od tri mjeseca obavijestiti Real Madrid o podacima tvrtke na koju će mu klub uplaćivati polovicu zarade koja mu pripada. Ipak, ta tvrtka, koja bi upravljala Modrićevim imenom, glasom i imidžem, nikad nije osnovana, a tri mjeseca kasnije Modrić je svejedno potpisao ugovor s Nikeom.

Upravo njihove kopačke nosio je i u Tottenhamu, ali u Real Madridu je potpisao novi četverogodišnji ugovor s Nikeom, u kojem je, za razliku od onog prijašnjeg, navedeno kako pravo na njegov novac ima tvrtka Ivano S.A.R.L.

Tu tvrtku su supružnici Modrić osnovali 20. prosinca u Luksemburgu, gdje su porezi puno niži. Sljedeće godine, 2013. sjele su prve uplate.

Uplate stotina tisuća eura

Nike je tada uplatio 290.990 eura, a iduće godine i ostalih 579.738 eura, što sve ukupno iznosi 870.728 eura.

Jedini dioničar je Modrić, vlasnik tvrtke. Ivano S.A.R.L. raspolaže kapitalom od 3,6 milijuna eura koje je unijela samo jedna osoba, Modrić, glavom i bradom. Vanja Modrić jedan je od administratora tvrtke, ali navodno je ona u potpunosti zadužena za vođenje iste. Državno odvjetništvo, pak, tvrdi da ta kompanija uopće nema materijalna sredstva ni zaposlenike za upravljanje Modrićevim imidžem.

Modrić je ugovor s tvrtkom potpisao istog dana kada je Ivano S.A.R.L. osnovan, 20. prosinca. Problem je što u ugovoru stoji da stupa na snagu 1. prosinca, 19 dana prije osnutka tvrtke.

U ugovoru Modrić je naveo kako prepušta sva svoja prava iz sponzorskih ugovora na Ivano S.A.R.L., koji će mu naknadno u četiri rate isplatiti novčanu naknadu za to. Osim toga, prvih 25 posto naknade će mu se isplatiti pet godina nakon što prestane profesionalno igrati nogomet. Drugih 25 posto isplatit će mu se pet godina nakon prve uplate.

Trećih 25 posto uplatit će mu se pet godina nakon druge uplate. I konačno, posljednjih 25 posto novca bit će mu uplaćeno pet godina nakon treće uplate.

Odvjetništvo ih optužuje za utaju

Tužitelji državnog odvjetništva tvrde kako je tvrtka korektno osnovana, da je prepuštanje Modrićevih prava na nju, samo simulacija. Uvjereni su da je jedina svrha prebacivanja prava na tvrtku bilo izbjegavanje plaćanja poreza u Španjolskoj.

Navode da kapetan hrvatske reprezentacije nije u Španjolskoj prijavio prihode od sponzorkih ugovora, a samim time izbjegao je i plaćanje poreza na njih u 2013. i 2014. godini.

Modrići imaju i tajni račun?

Španjolsko državno odvjetništvo dodaje i kako je moguće da to nije jedini novac koji su supružnici Modrić utajili. Naime, 11. listopada 2017. godine, financijska policija je državnom odvjetništvu dostavila informacije o saznanjima o tajnom računu, depozitu ili financijskom proizvodu na Otoku Man, inače poreznoj oazi između Irske i Velike Britanije, koji glasi na Luku Modrića, javljaju španjolski medij.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI