JE LI ‘ZA DOM SPREMNI’ STARI HRVATSKI POZDRAV? Šimunić je išao do kraja i evo što kaže Europski sud

Bivši reprezentativac Hrvatske, Josip Šimunić, išao je do kraja s tužbom koju je podnio protiv Hrvatske, nakon što je pravomoćno kažnjen s 25 tisuća kuna zbog izvikivanja ustaškog pozdrava ‘Za dom, spremni’, što je izvikivao 19. studenog 2013. godine, nakon nogometne utakmice Hrvatske i Islanda. Šimunić je izvikivao prema gledateljima ‘Za dom’, a oni su odgovarali ‘Spremni’, a zbog toga je slučaj otišao sve do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je odbio raspravljati o tužbi, prenosi Telegram.

Šimunićeve žalbe u Hrvatskoj nisu prošle i kažnjen je prema Zakonu o suzbijanju nereda na športskim natjecanjima, jer se incident dogodio na maksimirskom stadionu.

Šimunić se pravdao da je ‘Za dom’ stari hrvatski pozdrav, ali to na zagrebačkom Prekršajnom sudu nije prošlo jer poklič smatraju službenim pozdravom totalitarnog režima NDH. Premda je prvostupanjskom presudom Šimunić kažnjen s pet tisuća kuna, Visoki prekršajni sud kaznu mu je povisio na 25 tisuća.

Hrvatski nogometaš s istom je dokumentacijom i argumentacijom išao u Strasbourg i tvrdio je kako su mu hrvatski sudovi povrijedili pravo na pošteno suđenje, jer njihove odluke nisu konzistentne, odnosno povik ‘Za dom spremni’ se različito tretira u sudskoj praksi.

Pokušao je istaknuti da ovaj pozdrav nije zabranjen zakonom u Hrvatskoj i tvrdio je da mu je povređeno pravo na slobodno izražavanje te da ga je Hrvatska diskriminirala jer mnogi zbog tog pozdrava nisu bili kažnjeni.



Na koncu je Europski sud objavio kako odbija žalbu Šimunića uz objašnjenje kako se ne radi o kršenju ljudskih prava zbog čega bi trebalo pokretati postupak protiv Hrvatske.

“Hrvatski sudovi kaznili su Šimunića na osnovu Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima za što su imali legitimno utemeljenje u borbi protiv nereda, te rasizma i diskriminacije na stadionima”, napominje se u odluci Europskog suda za ljudska prava, prenosi Telegram.

Na koncu još opravdavaju kaznu hrvatskog suda.

“Kao poznati nogometaš i idol mnogim navijačima Šimunić je morao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja tog povika na ponašanje publike i morao se od toga suzdržati”, napisali su.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI