Kako je HNS natjerao cijelu Hrvatsku da zamrzi reprezentaciju?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Kad Ante Čaćić kaže da u niti jednoj zemlji atmosfera oko reprezentacije nije tako nepoticajna kao u nas – posve je u pravu

Koliko ga ne ide u posljednje vrijeme, jer mu nacionalna momčad podarena na povjerenje ne stupa u ritmu, izbornik Ante Čaćić u moru svojih izjava zna reći i nešto točno. I to kirurški precizno.

Jasno, najjasnije, kad Ante Čaćić kaže da u niti jednoj zemlji atmosfera oko reprezentacije nije tako nepoticajna kao u nas – posve je u pravu.

Istina je, nema atmosfere, nema euforije, nema iščekivanja, tribine zjape prazne, a navijačke skupine natječu se u priopćenjima tko će se atraktivnije odmaknuti od današnje reprezentacije. I nikad nije tako bilo u nas, napose prije bitnih, završnih utakmica kvalifikacija.

No, jesu li krivi navijači za takvu atmosferu, jel to njima iz oholosti, bahatosti, lijenosti i dokolice palo na um, jesu li oni reprezentaciji okrenuli leđa bezrazložno. Ili se nešto drugo, krupnije valja u pozadini cijele priče?

Ako ćemo pravo, ova agonija dugo traje i naši reprezentativci doista nisu zaslužili takav tretman kod ljudi. Nisu i točka. No, kako je vođen Savez, pa i ti isti igrači nije čudo da smo došli do ovakve polarizacije.



Najprije, zbog svog komfora Savez je samo Zagrebu davao kvalifikacijske utakmice, Split ju nije imao 15 godina. I tu su niti već počele pucati. Posvemašnja favoriziranost Zagreba očito tišti ostale nogometne centre, napose Split koji s pravom zbog svog i nogometnog i svih ostalih atributa traži barem približno isti odnos sa Zagrebom. Kada su u pitanju domaćinstva utakmica hrvatske reprezentacije, dakako. Reprezentativci u hrvatsku momčad većinom dolaze i iz Zagreba i iz Splita, klubovi Dinamo i Hajduk kao sto i više godišnjaci imaju najveći utjecaj u hrvatskom nogometu, u svemu su ravnopravni osim što u jednom gradu reprezentacija najčešće dolazi, u drugi najčešće ne dolazi.

Zagreb se prometnuo u praktički stalnog domaćina reprezentacije i zbog prometnih veza i zbog komfora rada i djelovanja Saveza koji je stacioniran u Zagrebu. Bilo je tu i indolentnosti i nedostatka političkog sluha djelatnika Saveza koji su bii usko vezani za Zagreb te su Split jednostavno minorizirali unatoč očitoj nepravdi i zapostavljenosti.

Potom je, protokom vremena, došlo do paradoksa, u Splitu su pobijesnili i kada su u Savezu Dalmaciji dali neke prijateljske utakmice iznjedrilo se nezadovoljstvo. I te su utakmice prijateljskog karatkera prošle u lošijem ozračju na tribinama što se iskoristilo kao alibi za potpuno odbacivanje Splita kao domaćina utakmica hrvatske reprezentacije.

Zagovornici takve politike HNS-a vole se služiti terminom – “hrvatski Wembley”. Iskazujući tako namjere da ubuduće hrvatska nacionalna momčad sve utakmice igra samo u Zagrebu.

Pojavom Zdravka Mamića stvari su postale još rapidnije, favoriziranost jednog kluba dijelila je nogometni svijet u Hrvatskoj, a suđenje istom s nepsretnim iskazima igrača samo je razbijesnilo dobar dio navijačkog puka.

Zbog svega je i u Zagrebu splasnuo interes za reprezentaciju, a kao spasonosna ideja pojavio se Osijek. Rodni grad Davora Šukera znao je biti određen za domaćina u trenucima kada bi atmosfera oko reprezentacije bila nestabilna, a podrška slavonskih navijača koji su rijetko doživljavali reprezentaciju fakat je bila predivna. Sad je i Osijek odbačen zbog vremenske prognoze. Pa se otišlo u Rijeku.

Čini se kao da je HNS planski išao od grada do grada i ubijao ljudima volju za gledanjem reprezentacije. Dobro, nećemo reći da je postojai plan jer da jest vjerojatno ga ne bi proveli u djelo, reći ćemo ovako: Da su se trudili uništiti atmosferu oko reprezentacije ne bi uspjeli. Ovo su napravili spontano!

A atmosfera oko reprezentacije je i dalje nepoticajna, jasno je rekao Čaćić. Eh, kad bi naš izbornik barem bio tako točan u obraćanju igračima prije utakmice s Finskom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI