Legenda Dinama i Hajduka upozorava Dalića: ‘Nešto sam opasno primijetio kod Danaca’

HNS

“Pričamo o prvenstvu punom iznenađenja, a iznenađenje je za sada samo ispadanje Njemačke”, u startu nas upozorava naš stručni komentator, nekad veliki igrač i Dinama i Hajduka, Stjepan Deverić.

“Hrvatska igra sjajno, dosad je jedna od najboljih na prvenstvu, ali favoriti su se, mi to volimo reći, iskrumpirali, provukli, kroz iglene uši, osim Njemačke dakako. To je postalo kao neko pravilo, vise, vise, a izvuku se. Evo, i Argentina se izvukla, Portugal koji je imao više sreće nego pameti… Što time želim reći? Da tek predstoje prava borba, ovo dosad je bila kamilica”.

Hrvatska protiv Islanda nije bila na razini dvoboja protiv Nigerije i Argentine?

“Nije to ni bitno. Mi smo igrali u kombiniranom sastavu, ali ipak smo morali upregnuti Modrića, makar smo čaki bolje igrali bez Modrića kasnije nego prije s njime. U napadu smo kombinatorni i nesebični i relativno lako dođemo u poziciju za udarac. Ali, Island je bio u sjajnom izdanju, to moramo priznati. Naš najbolji čovjek je bio vratar Lovre Kalinić. Kad dublje razmislim, možda je i dobro što je Modrić odigrao dobar dio utakmice, nije izgubio natjecateljski ritam, a valjda se nije iscrpio. Ovih devet bodova koliko god lijepo izgledaju ne znači ništa. Danska, to je ispit ove generacije”.

Zar nije bolje igrati protiv Danske nego protiv Francuske u osmini finala?



“Sve je to relativno da relativnije ne može biti. Mi smo odavno pokazali da možemo potrgati najjače i gubiti protiv slabih. Danci u skupini nisu pokazali naročite slabosti, čvrsti su do bola, znaju što hoće, ne griješe. Podjednaki su i u napadu i u obrani, nemaju crnih rupa. I oni imaju ambiciju. Tehnički su iza nas, ali poslovično su uporni, baš kao i Islanđani. Mi smo veliki tehničari i nesvjesno to preferiramo ispred borbenosti u nekim trenucima. Danska igra nogomet kakav je uvijek igrala, s puno sprinteva, pretrčavanja, voli i visoke lopte. Jest, njih se može dobiti našom sjajnom tehnikom, ali im pritom moramo i fizički parirati. Onda će do izražaja tek doći naša tehnička superiornost”.

Bili ste odličan napadač, u čijim majstorijama uživate ovih dana?

“U Messijevim još ne, hahaha. Ronaldo je odličan, nema veze što nije pogodio jedanaesterac. Suarez i Cavani su prava napast, a Harry Kane je u životnoj formi, on predvodi mlade Engleze i lijepo ih je gledati. Meksikanci igraju fenomenalno po zemlji i najjači su u tranziciji. Nije loše prvenstvo, ali velim – favoriti su se izvukli. To nešto govori. A govori da je iskustvo neprenosiva kategorija. Jer, favoriti su mahom iskusniji od autsajdera i u prijelomnim trenucima utakmica bolje reagiraju. Makar, makar,unatoč VAR tehnologiji i suci im pomažu. No, tako je uvijek bilo i biti će. Tu smo nemoćni”.

Vaše mišljenje o odlasku Kalinića iz reprezentacije?

“Trener je uvijek u pravu i dobro da je tako. Iako mislim da je riječ o nečem dubljem, a ne samo o njegovim navodnim bolovima u leđima. Mislim da je izbornik osjetio da se Kalinić ne snalazi u svom psihičkom stanju podređene pozicije. Ako ćemo pravo, Kalinić je nama vrijedan igrač, dao je puno golova, najmanje minuta mu treba za dati gol. Sigurno da je bilo nešto dublje, ne samo obična uvrijeđenost ne stavljanjem u prvi plan. To sad i nije bitno, to je samo moj osobni stav”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI