MIŠKOVIĆ REŽE BUDŽET RIJECI! Predstavljen novi plan za vraćanje kluba na vrh HNL-a

screenshot

Rijeka je objavila dokument s nazivom “Rezultati poslovanja i strateški plan”, koji obuhvaća proteklo petogodišnje razdoblje (2012.-2017.) i u kojem se, kako Damir Mišković navodi u uvodnom dijelu, osim osnovnih informacija o napretku kluba, javnosti nudi i pogled na financijski aspekt poslovanja poduzeća u posljednjih nekoliko godina rada te strateški planovi za budućnost (2018.-2022.). Mnogima će najzanimljivi segmenti dokumenta svakako biti “Strateški ciljevi organizacije” i “Sportski segment s rezultatima”.

Brošura, prepuna fotografija, broji 68 stranica popunjenih brojkama, kroz koje se vidi put riječkog prvoligađa otkako je pod Miškovićevim vodstvom. Najvažnija točka su, logično, strateški ciljevi HNK Rijeka u razdoblju 2018.-2022. gdje je na prvo mjesto stavljeno kontinuirano održavanje financijske stabilnosti poslovanja. Sam Mišković više je puta isticao kako se ponosi činjenicom što ej od Rijeke uspio napraviti samoodrživ klub. Naime, na Rujevici žive od onog što zarade, a s time dolazi i smanjenje budžeta.

Takva odluka potkrijepljena je brojkama iz dosadašnjih razdoblja, među kojima najviše za oko zapinje ono od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. kada je Rijeka imala ukupne prihode nešto veće od 145 milijuna kuna, dok su rashodi dosezali 142 milijuna kuna. Najveći dio prihoda došao je kroz dva kanala, transfera igrača (58,5 milijuna kuna), odnosno UEFA-inih nagrada (57,7 milijuna kuna) i jasno je zašto se Mišković trudi da Rijeka i dalje ostane samoodrživa.

Ogromni rezovi u proračunu

Prodaja igrača naša je realnost koja nas čeka i sljedeće sezone, a vjerojatno i svih onih koje potom dolaze. Ipak, mi smo unatoč tome uspjeli složiti potentnu momčad u kojoj je puno odličnih igrača koji su većinom mladi, a opet s dosta iskustva”, izjavio je Mišković uoči početka sezone i najavio financijske rezove.



Pokušat ćemo proračun što je prije moguće svesti na osam do deset milijuna eura, ali uvijek ćemo imati momčad koja će se boriti za hrvatski vrh i za plasman u Europsku ligu. To je uvijek cilj i obveza, a očito ćemo morati raditi još bolje i pametnije da takvu momčad složimo s manje novca.”

Inače, u brošuri stoji kako su se u 2017. godini samo troškovi prve momčadi poeli na gotovo 65 milijuna eura. Velik udio u rashodima predstavljaju i “ostali nerazvrstani troškovi”, koji su se popeli do 56 milijuna eura i jasno je gdje će Mišković oduzimati.

Ništa od inozemnih donacija

Finacijski dio brošure daje na znanje i da Rijeka u posljednje dvije godine (2016., 2017.) nije prihodila ni lipe od inozemnih donacija, što se direktno odnosi na priču da Social Sport nije ulagao u klub nakon što je ispunio ono čime se ugovorno obvezao 2012. godine, točnije da je Rijeka u dvije godine, kroz koje se protekla najuspješnija sezona u klupskoj povijesti, od ulaznica i sponzora zaradila otprilike devet puta manji iznos nego što su bili troškovi kluba.

U strategiji samoodrživosti naglašeno je da se ukupnim prihodima od ulaznica želi pokriti troškove odigravanja domaćih i gostujućih utakmica koji su u 2017. godini bili 2,6 milijuna kuna veći od prihoda, odnosno da se prihodima od sponzorstava i oglašavanja želi pokriti troškove škole nogometa i administracije koji su u 2017. godini bili 4,4 milijuna kuna manji od prihoda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI