NAČULI SMO ZA NEOBIČNE IDEJE ZLATKA DALIĆA: Šokirat će vas kako bi uskoro mogla izgledati Hrvatska!

hns

Eksperimenti. Riječ koja u nogometnom svijetu kod nekih izaziva uzbuđenje, ali kod Hrvata obično izaziva osjećaj jeze. Kroz povijest su se mnogi izbornici voljeli poigravati formacijama, taktikom, katkada čak i filozofijom, a obično je to završavalo teškim debaklima.

Prije Dalića hvatali bi nas grčevi u želucu kada bi se izbornici odlučili na neke radikalnije promjene, međutim, aktualni izbornik, koji kako i sam kaže nije sklon rotaciji i većim promjenama, uglavnom je uspješno eksperimentirao. Znao je silom prilika gurnuti Jedvaja na beka, čak je jednom i Rog tamo igrao, doduše izrazito neuspješno.

Možda i najpoznatiji eksperiment Zlatka Dalića je Modrić na polušpici, te Rakitić i Brozović na pozicijama središnjeg i defanzivnog veznog. Ugušio je Dalić svjesno Modrića, ali je oslobodio Brozovića i Rakitića. Taj mu je potez, reći će mnogi eksperti i naši stručni komentatori, možda i donio prvenstvo.

Probavao je i Rebića na špici kao ‘pressing forwarda’ i bio je to relativno dobar potez, Kramarić mu je katkada lutao po krilima i međuprostoru… Bilo je tu zanimljivih ideja i sve su gotovo uvijek donijele traženi efekt.

‘The Experiment’



Načuli smo sada za mogući novi eksperiment Zlatka Dalića i ostavio nas je u nevjerici. Naime, trenunto je najveći problem pozicija desnog beka jer Vrsaljka neće uopće biti u kvalifikacijama zbog teške ozljede i operacije. Pitanje je stoga tko će ga zamijeniti?

Dalić je na popis za kvalifikacije uvrstio pet stopera i dva lijeva beka te je poslao pretpoziv Karlu Bartolecu, desnom beku kojem je već dao šansu protiv Jordana u prijateljskoj, ali ga kasnije nije koristio. Sve je jasnije da će netko od stopera zaigrati na poziciji desnog beka, no pitanje je tko?

“Imamo puno problema zbog igrača koji nedostaju, ako pogledamo Svjetsko prvenstvo i našu obranu, samo je Vida na raspolaganju. Međutim, ja to tako ne želim gledati. Problema nema, ako ćemo brojati koga ima, a koga nema, ići ćemo u krivom smjeru. Moramo tražiti rješenja u postojećem kadru i ići na nove pobjede, od kukanja nema koristi. Ozljede su sastavni dio sporta i treba ih očekivati, ne gledam negativno, naći ćemo što je najbolje”, rekao je Dalić.

Ohrabrivanje je svakako dobro došlo, no ove će rošade biti jako veliki rizi. U izostanku Lovrena, Dalić je spao samo na jednog senatora u obrani, Domagoja Vidu, a razoružati ga postavljanjem na beka, moglo bi biti kontraproduktivno za cijelu liniju. Potez je to o kojem valja razmisliti.

Nadalje, u opciji je Jedvaj, koji opet nema kontinuitet u klubu. U 2019. godini u prvenstvu je odigrao samo dvije utakmice po 90 minuta i na jednoj je upisao tek 12 minuta. Dalić ga je već koristio na poziciji desnog beka i ofenzivno je bio dobar, zabio je čak dva gola Španjolcima, ali sveukupni dojam i nije bio baš najbolji.

“Imamo Barišića i Leovca koji igraju dobro u klubovima pa su oni rješenja. Jedvaj bi mogao igrati na stoperu ili desnom braniču, ali kad se skupimo, vidjet ćemo i znati najbolje”, pojasnio je Dalić.

E sada se vraćamo na taj (in)famozni novi eksperiment ili možda bolje holivudski rečeno ‘The Experiment’. Načuli smo iz izvora bliskog reprezentaciji kako stožer sprema jednu vrlo zanimljivu i nama gotovo nepojmljivu ideju. Naime, govori se o postavljanju Josipa Brekala na poziciju desnog beka!

Zanimljiva ideja!

O Brekalu treba reći jednu stvar. Riječ je o vrlo polivalentnom igraču koji trenutno igra na lijevom krilu, dakle poptuno dijagonalno poziciji desnog beka. Međutim, kvaka je u tome da je Brekalo dešnjak i u karijeri je često igrao desno krilo, a ono što Daliću treba netko prodoran i ofenzivan s dobrim centaršutom. I tu u priču upada Brekalo koji savršeno odgovara tom opisu, ali nikada u karijeri nije igrao beka i rizik je golem jer su Brekalove defenzivne sposobnosti vrlo upitne s obzirom na to da je riječ o igraču koji se znao nalaziti i u poziciji špice ili povučene špice, dakle totalnom ofenzivcu.

“Razgovaramo i razmišljamo o svemu, tu je i Jedvaj koji igra u zadnje vrijeme na toj poziciji, ali sigurno da nam protiv Azerbajdžana treba netko ofenzivniji i prodorniji. Razmišljamo o svim opcijama, imamo dosta vremena za pripremu, skautiramo Azerbajdžan i tražimo slabe strane. Siguran sam da ćemo naći pravo rješenje”, kazao je pomalo tajanstveno Dalić.

Taktički zapravo ovaj eksperiment može itekako uspjeti, a nameće nam se vrlo logično riješenje. Uz defanzivnu pomoć Brozovića koji ionako leti po terenu i možda malo pliće postavljenu obranu Brekala bi lišili obrambenih zadaća. No, taktičke finese ostavljamo Daliću i ne dvojimo da će donijeti dobru odluku.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI