‘Ne zanimaju nas drugi, mi moramo pokazati da smo najbolji’

hvs

Uoči poludnevnog leta iz Splita preko Frankfurta za Seoul, razgovarali smo s Ivanom Buljubašićem. Bek hrvatske vaterpolske reprezentacije nominalno putuje kao 'plus jedan', prekobrojan član u redovima Barakuda. Ali, i on ima svoje mjesto među svjetskim zlatnicima...

Kao da sezona, koja je za mnoge vaterpoliste već završila, nije bila preduga, pa još na kraju – Svjetsko prvenstvo… Južnokorejski Gwangju bit će od 15. do 27. srpnja domaćin Mundijala za sve vodene sportove. Plivanje – ono klasično, kao i sinkronizirano, te daljinsko, skokovi u vodu, ali i vaterpolo. Sve zvijezde na jednom mjestu. Najsjajnija u loptačkom smislu među njima bit će ona – hrvatska. Prije dvije godine u Budimpešti je osvojeno zlato koje bi sada valjalo obraniti. Ne samo zato što je – zlato, već i stoga što sa sobom nosi još niz beneficija.

Kaže to i i Ivan Buljubašić, 31-godišnji Makaranin, koji bez problema može reći da je ovo već sada uspješna godina. Igrao je u redovima zagrebačke Mladosti s kojom je osvojio Regionalnu ligu. U Zagreb se vratila i Liga prvaka, a reprezentacija je sve svoje zadatke odradila s uspjehom. Finale nedavno održanog završnog turnira Svjetske lige mogla bi samo biti najava za ono što nas čeka u Koreji…

„Ne mogu se požaliti, zaista. Mislim da je iza nas, kada gledamo klupski, jedna jako dobra sezona. Posložili smo se, bili smo vrlo jaki i dobro odrađivali većinu toga u toj iznimno natrpanoj sezoni. Osvojili smo i tu Regionalnu ligu, bili faktor u Ligi prvaka, a sad nas s reprezentacijom čeka ono najvažnije”, rekao je Buljubašić kojem je upravo minuli lipanj donio najviše razloga za sreću.

Naš je olimpijski šampion i svjetski prvak ostvario, možda, i najveći transfer karijere. Potpisao je za aktualnog europskog viceprvaka, momčad grčkog Olympiacosa. Tamo će igrati u društvu dojučerašnjeg „jugaša” i suigrača iz reprezentacije, Mara Jokovića. Možemo reći, dvojac Bušlje – Obradović u grčkim redovima zamijenila su nova dvojica naših reprezentativaca.

„Kako odoljeti Olympiacosu? Nisam ni pokušavao, kad je došla ponuda – smjesta sam je prihvatio. Drago mi je i zbog Jokovića, naravno. Sad ćemo konačno zaigrati i u klubu, a toliko smo puta igrali jedan protiv drugoga, ha, ha. Ja mogu reći da sam jako zadovoljan postignutim i nadam se novim uspjesima u Grčkoj”.



Prilagođavanje vremenskoj razlici u Koreji

Ipak, u fokusu je vaterpolski Mundijal. Hrvatska zna što je cilj. Iz Gwangjua se dijele dvije vize za Olimpijske igre. Od ukupno dvanaest, znamo dva putnika za Tokio. To su domaćini Japanci, ali i Srbi, koji su uzeli Svjetsku ligu na njihovom terenu u Beogradu. Dakle tehnički, ako Srbija uđe u finale Svjetskog prvenstva, na Olimpijske igre ići će i svjetska bronca… Ali, srpski sastav mnoge je iznenadio – nema čak sedam igrača iz udarne postave, one koja je već osvojila „sve živo” posljednjih godina.

„Znali smo što će napraviti njihov izbornik, Dejan Savić, već nakon završetka Svjetske lige. Najavio je da će, ako taj turnir osvoji, na SP poslati prošarani sastav što je i učinio. Ali, mi se time ne zamaramo previše. Gledamo sebe, to nam je jedina zadaća. Znamo da će put do obrane titule biti jako težak, ali ako misliš biti najbolji – moraš pobijediti sve”, skratio je popularni Buljo sve na razinu jednostavne priče.

U Koreju se dakle, odletjelo u ponedjeljak, točno tjedan dana prije početka vaterpolskog turnira. Vremenska razlika je jako velika, trebat će glave namjestiti na sedam sati unatrag. Drugim riječima, kao što je po rasporedu vidljivo, vrijeme nikako neće ići na ruku europskim momčadima.

„Ne smijemo se žaliti na to. Jest, nije baš najnormalnije za nas da igramo u dva ili u pet ujutro po našem vremenu, ali svima nam je tako. Zato i idemo nekoliko dana ranije da se priviknemo, da se adaptiramo na takav ritam. Dobro ste rekli, cijela sezona i onda još ovo… Ali, preživjet ćemo”, kroz smijeh je podvukao bivši igrač Galeba iz rodne Makarske, riječkog Primorja, rumunjske Steaue i Mladosti u kojoj je bio kroz dva navrata.

Činjenica koju valja istaknuti – Buljubašić se kroz karijeru uvijek u najboljem izdanju predstavljao upravo u kapici reprezentacije. Na bekovskim pozicijama konkurencija je uvijek bila iznimno jaka, a sada za tri mjesta konkuriraju – četiri igrača. Izbornik, Ivica Tucak, je osim kapetana, Andra Bušlje, Hrvoja Benića i Marka Macana, pozvao i našeg sugovornika kao jednog rezervnog igrača. Ako Macan ne uspije do kraja sanirati ozljedu desne šake koja ga je i odvojila od sudjelovanja na završnom turniru Svjetske lige, Buljubašić će biti u kadru.

„Mislim da će Macan biti dobro. Trenira stalno s posebnom zaštitom za šaku i pripremao se ovih dana u Šibeniku kao i svi ostali. Naravno, ako ne bude dobro, uz medicinsku dokumentaciju koja je obvezna za predočenje, otvorit će mi se njegovo mjesto među 13 u sastavu. Ali, ako i ne zaigram, ništa zato. Uvijek sam tu za reprezentaciju, dat ću sve od sebe barem i kao navijač uz bazen”, veli.

Zlato oko vrata – sjajan kraj sezone

Malo ćemo i o uvodnoj skupini. Na početku – Australija. Reklo bi se, naša standardna mušterija, kad ono… Treće mjesto na Svjetskoj ligi u Beogradu, u tri dana su uspjeli slaviti protiv Mađara i Španjolaca. Dva dana kasnije – Amerikanci. Oni će biti nešto odmorniji s obzirom na to da ove godine nisu uopće sudjelovali u programu Svjetske lige – niti na beogradskoj završnici, ali ni na interkontinentalnim kvalifikacijama.

„Australija već niz sezona pokazuje da je se s pravom može smatrati kandidatom za medalju. Bili su drugi na Svjetskom kupu u Berlinu prošle godine kada su u četvrtfinalu pobijedili i nas. Ne smijemo ih podcijeniti, jer bi nas to moglo skupo stajati.”

Hrvatska bi u slučaju startnih pobjeda protiv australsko-američke prijetnje imala praktički otvoren put do borbe za medalju. Prvoplasirane momčadi iz skupina preskaču osminu finala i idu automatski u četvrtzavršnicu.

„Treći suparnik je Kazahstan s kojim ne bi trebali imati nikakvih problema. Prvo mjesto u skupini jasan je cilj. Tada imamo praktički šest dana između, idemo ih tako nazvati, dvije ozbiljne utakmice. Kazahstan ćemo također odraditi maksimalno, ali već ćemo nakon drugog kola znati jesmo li prvi u grupi. Ždrijeb kojeg imamo, naoko je dosta lagan, ali treba ići polako…”

Možda smo „zinuli” previše, ali u slučaju prvog mjesta u skupini, Barakude u četvrtfinalu najvjerojatnije idu na Njemačku ili Brazil… Ovi potonji više nisu onako opasni kao za vrijeme Ratka Rudića, a Nijemce smo dobili u Šibeniku prije tjedan dana…

„Nećemo trčati pa da se još negdje putem spotaknemo. Sve to izgleda vrlo dobro, imamo kvalitetu i jasan cilj pred nama. Kamo sreće da se opet vratimo sa zlatom oko vrata. To bi onda bio baš sjajan kraj sezone”, rekao je Buljubašić.

Htio sam ostati u Mladosti!

Grčki Olympiakos nova je stanica Ivana Buljubašića u karijeri. Kako je došlo do ponude viceprvaka Europe? Ja sam, da budem iskren, htio ostati u Mladosti i sljedeće sezone. Nismo se, nažalost, uspjeli dogovoriti… Imao sam dugo ponudu iz Bukurešta; Steaua me pozvala natrag. Čekao sam i Mladost da sjednemo, a onda je došla ponuda Olyja kojoj nisam mogao reći ne…

Raspored hrvatskih vaterpolista na SP-u
  1. kolo: Hrvatska — Australija (15. srpnja u 05.30)

  2. kolo: Hrvatska — SAD (17. srpnja u 02.50)

  3. kolo: Hrvatska — Kazahstan (19. srpnja u 13.30) eventualna osmina finala: 21. srpnja; četvrtfinale: 23. srpnja (izravno ako budemo prvi u skupini); polufinale: 25. srpnja; borba za medalje: 27. srpnja. *po hrvatskom vremenu

Facebook Comments

Loading...
DIJELI