NIJE SENZACIJA: Island očitao lekciju borbenosti i želje neambicioznoj i dosadnoj Hrvatskoj

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Island je pobijedio Hrvatsku u kvalifikacijama za svjetsku smotru 2018. godine u Rusiji, s 1-0 golom Magnussona u zadnjoj minuti. I time silno zakomplicirao situaciju u našoj skupini, štoviše kompromitirao i hrvatske izglede da osvoji prvo mjesto i tako se direktno plasira na Svjetsko prvenstvo dogodine

Nije to senzacija, niti najmanje. Island je pobijedio Hrvatsku u kvalifikacijama za svjetsku smotru 2018. godine u Rusiji, s 1-0 golom Magnussona u zadnjoj minuti. I time silno zakomplicirao situaciju u našoj skupini, štoviše kompromitirao i hrvatske izglede da osvoji prvo mjesto i tako se direktno plasira na Svjetsko prvenstvo dogodine. Bio je to baš slab nastup hrvatske momčadi, bez agresije, ideje i ajmo biti grubi, želje. Upravo je nevjerojatno bilo u kako je sporom ritmu Hrvatska odigrala ovu utakmicu i kažnjena je primljenim pogotkom na izdisaju utakmice.

Oni koji vole dosadu i odmor mogli su uistinu uživati u prvih 45 minuta utakmice Islanda i Hrvatske. U kojoj su obje momčadi pazile da nešto ne uprskaju u obrani, a napad ih je zanimao kao puža – sprint. U takvim okolnostima Hrvatska je tek dva-tri puta došla pred kazneni prostor, nedostajalo je kvalitetnog proigravanja, dočim je Island svoju šansu tražio iz prekida.

U toj islandskoj namjeri najveću pomoć su imali u našem Lovrenu koji je svojom nesmotrenošću činio prekršaje rukama na rubu kaznenog prostora. I iz tih islandskih slobodnih udaraca prijetile su najveće opasnosti po vrata Kalinića.

Sudeći logički, Hrvatskoj je nedostajalo ambicioznosti, Islandu maštovitosti. Tek, bilo bi nepošteno ne nahvaliti na sav glas Luku Modrića, činilo se kao da on jedini izgara na terenu. A sigurno nije najodmorniji od svih 22 igrača na travnjaku.

Nastavak je donio istu neambicioznu Hrvatsku, a Island je nastavio sa svojom borbenošću očekujući grešku hrvatskog zadnjeg reda. Ipak, Hrvatska je konačno došla do šanse nakon Perišićevog ubačaja, Kalinić je tukao pokraj vrata. Bila je to prva akcija Hrvatske koja je zaslužila – pljesak. Samo minutu kasnije i Island je zaprijetio, Bjarnasson je izdaleka tukao, neloše, malo ipak neprecizno. Barem smo vidjeli konačno dva udarca na vrata u općoj dosadi.



Možda se dalo zamijetiti da je Hrvatska podigla igru više prema naprijed, no sam položaj igrača visoko u polju ne znači ništa ako nema kreacije i nenadanog poteza. A baš to je nedostajalo našoj reprezentaciji. Pokušao je i Brozović izdaleka, vratar je taj udarac ukrotio. Inače, ulazak Brozovića donio je određenu živost, no i dalje je to bila Hrvatska na koju nismo navikli, isuviše rezervirana.

Island? Držao se svog postulata. Borbenost i prisiljavanje suparnika na grešku. I došli su Islanđani do prilike, Sigurdsson je bio u finoj situaciji, srećom uspio mu je zasmetati Pivarić.

U 87. minuti, pak, Vida je spašavao loptu ispred praznog gola nakon udarca opet Sigurdssona, a sva ta panika još više je kvarila dojam o nastupu naše vrste.

U zadnjoj minuti predstava u našem kaznenom prostoru, najprije sjajno spašava islandski pogodak, Gudunssona, naš Kalinić. Izbija u korner nakon kojeg Magnusson najviše skače i zabija za Island – 1-0 u 90. minuti, Zasluženo, nema što!

https://www.youtube.com/watch?v=y7KxCodkaHc

Facebook Comments

Loading...
DIJELI