Ovo je prava istina o notornom EHF-u!

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U nijednom momčadskom sportu, osim u vaterpolu, sudački kriterij nije toliko bitan za uspjeh pojedine momčadi

Naravno da slovenskim rukometašima nije do smijeha, nije im ni do napuštanja europske smotre. Možda im nije do ničega, što svaki sportaš i svaki čovjek koji poštuje sport kao viteško nadmetanje mođe shvatiti.

Slovenci su odlučili ostati na prvenstvu i to je velika odluka unatoč žestini njihove ljutnje, s tim potezom ispali su veći od organizacije koja vodi ovaj sport, riječ je o EHF-u, skupini ljudi koji pod sintagmom – brige o rukometu – hari i pali ovim sportom na njegovu štetu.

Na stranu što je možda njemački gol protiv Slovenaca nakon isteka vremena iz sedmerca regularan. U cijeloj utakmici suci su naprasno natezali za Nijemce. A utakmicu prije Slovenci su protiv Makedonije također bili u sudačkoj nemilosti.

I jasno, prekipjelo im je. Kao što je kod mnogih kiptilo prošlih dekada, na brojnim natjecanjima Kupa prvaka i europskih prvenstava. Mali su redovito masakrirani u korist velikih. Samo se pitamo bi li suci Slovencima dosudili takav sedmerac da je bilo obratno. Ne bi, naravno. Dakle, suci ne dijele pravdu nego množe nepravdu.

I naša reprezentacija bila je teška žrtva perfidnih sudačkih lopovluka na velikim natjecanjima, znali su naši rukometaši s parketa izlaziti pokradeni, poniženi i pretučeni, ma i krvavi. Sudački kriterij se određivao prema načinu, stilu igre velikih. Hrvatska kolikogod rukometno bila uspješna mala je kod tipova u EHF-u, koji su znali otpovrnuti nakon prigovora Hrvata – Ipak je to muški sport. Opravdavajući tako nasrtaje, divljačke, na Balića, Džombu, Šprema…



U nijednom momčadskom sportu, osim u vaterpolu, sudački kriterij nije toliko bitan za uspjeh pojedine momčadi. S time, da je u rukometu kriterij kud i kamo fleksibilniji nego u vaterpolu, pa tako često svjedočimo bizarnim odlukama, da ne kađemo glupim, ali sigurno nepoštenim.

Isti start je za jedne crveni karton, za druge prednost. I nigdje u loptačkim sportovima nema toliko povika na suce kao u rukometu. Sad nam je jasno i zašto. Ako su suci po isteku utakmice kadri vijećati više od 10 minuta kako bi pošto-poto pomogli Nijemcima onda sve gubi smisao. Pa i slovenski nastup na europskoj smotri.

Opet, valja čestitati Slovencima na ostanku. Makar, kako EHF štiti suce i svoj (ne)ugled valja u skoroj rukometnoj budućnosti iznova očekivati cirkuse. Pa, čak i ovih dana u Zagrebu na nastavku natjecanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI