Pozadinska priča: Kako su izigrali Davora Šukera?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza usvojio je novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Hrvatskom nogometnom savezu, a njime je aktualni šef Saveza, Davor Šuker, zapravo ostao bez dijela ovlasti.

Cijela stvar dogodila se u Šukerovu odstustvu. Dok je predsjednik bio na zasluženom odmoru, na nekoj od svojih omiljenih destinacija, Izvršni odmor je marljivo radio u brzinski usvojio novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Hrvatskom nogometnom savezu.

Tko je čitao između redaka, mogao je ovo i predvidjeti. Recimo, predsjednik Rijeke, Damir Mišković, nedavno je najavio velike promjene u HNS-u, odnosno kazao je kako Šuker, odnosno Mamić, više nemaju toliki utjecaj u HNS-u i da se javnost  još samo malo strpi te da će uskoro nastupiti velike promjene.

Što se to toliko promijenilo da se Šuker morao verbalno obračunavati s do jučer bliskim suradnicima, poput Vrbanovića.

Novim Pravilnikom dodijeljene su nove uloge u Savezu kojima će Šukerove ovlasti biti znatno smanjene. Izvršni direktor Damir Vrbanović, direktor natjecanja i infrastrukture i protukadnidat Šukera na nedavno završenim izborima, Marijan Kustić i glavni menadžer za strateška planiranja, EU fondove i promociju, Ivan Herak, sada imaju značajniju ulogu u Savezu pri donošenju značajnih odluka.



Možda Šukeru najviše smeta posao Heraka koji sada također ima pravo odlučivati o sponzorima i promociji, odnosno o povlačenju sredstava iz EU fondova. Možda se baš zato, kako tvrde Sportske novosti, verbalno sukobio s Herakom. Ipak, Šuker sada više nema glavnu i jedinu riječ u pregovaranju s postojećim i budućim partnerima, niti više sam traži sponzore, a tu se u HNS-u ipak vrti najveći novac.

Uz to, Šuker više nije zadužen za dogovaranje prijateljskih, zbog čega je navodno došlo do sukoba s Vrbanovićem jer je ovaj dogovarao prijateljsku utakmicu sa Senegalom 8. lipnja, dok je Šuker to radio preko drugog menadžera, ali s Obalom Bjelokosti.

Ono što najviše čudi i zapravo je neobično, jest tvrdnja da Šuker to nije znao da će njegov Izvršni odbor imati sjednicu i donijeti novi pravilnik. Na toj istoj sjednici bio je i njegov osobni savjetnik Ivan Meštrović, inače predsjednik Osijeka. Realna konkluzija bila bi da je Šuker znao vjerojatno sve na vrijeme, ali možda nije očekivao da će se to zapravo i primijenjivati.

Šuker je navodno spreman čak i krenuti u rušenje ili izmjenu novog Pravilnika, ali teško će u tome uspjeti.

Kažemo, ako se čitalo između redaka, već se ranije moglo pretpostaviti da će se Šukeru ovo dogoditi, odnosno da će predsjednik Saveza, ma tko god on bio, uskoro izgubiti veći dio ovlasti. Možda bi malo teže išlo sa Šimićem i njegovim partnerima da su pobijedili na izborima, no to ne možemo znati, ali jedno možemo zaključiti – Šukeru su baš fino smjestili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI