Priča o Niki Kovaču koju sigurno niste znali: Kako je sin imigranata iz BiH dogurao do Bayerna?

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Pregledavajući njemačke medije, pogotovo one koji intenzivnije prate sport i zbivanja oko nogometa, možemo zaključiti kako je angažman Nike Kovača u Bayernu za sada priča godine. Doduše, nije se ništa spektakularno dogodilo do sada, osim što je Bayern potvrdio naslov prvaka i bori se za naslov Lige prvaka, ali njemački mediji trenutno sav fokus prebacuju na Niki Kovača.

Bivši hrvatski izbornik na ljeto, 1. srpnja, preuzima Bayern. To je službeno potvrdio i bavarski klub, a sada je službena stranica Bundeslige odlučila pobliže upoznati njemačku javnost s novim hit-trenerom, odnosno ispričati njegovu životnu priču u kojima ima detalja koje vjerojatno niste ni znali. Takvi su Nijemci, sve odrade vrlo detaljno i temeljito.

Kada je Bayern još tražio zamjenu Juppu Heynckesu, uvijek se spominjao neki njemački strateg. Pa kako je onda bivši hrvatski reprezentativac dobio tu vruću klupu Bayerna? Zapravo, Kovač je rođen i odrastao je u Berlinu. Roditelji su mu hrvatski imigranti iz Bosne i Hercegovine, dok je Hrvatska još bila dijelom Jugoslavije”, pišu tako Nijemci i ističu kako je mogao igrati za BiH, Hrvatsku i Njemačku. Isto tako kažu kako je Kovač ipak i Nijemac i da je idealan za ono što su Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge tražili.

Raspisali su se o Nikim i Robertobim nogometnim počecima. “Dečki iz Berlina. Niko i brat Robert, odrasli su u predgrađu Berlina gdje su nogomet učili igrati i Jerome i Kevin-Prince Boateng. Hertha Zehlendorf bila je jedan od njegovih prvih klubova. Išao je stopama Pierrea Littbarskog, iz kluba koji je iznjedrio Antonija Rudigera, Johna Brooka i Christiana Ziegea”, pišu Nijemci i naglašavaju kako je za Herthu odigrao čak 242 utakmice i tek onda otišao u novi klub.

Pišu kako je Kovač kao dječak bio veliki obožavatelj svojeg budućeg šefa Rummeniggea, kojeg je praktični idolizirao. Imao je čak i njegove postere na zidu. Put ga je prvi puta odveo u Bayern tek s 29 godina, nakon pet godina u Bayeru iz Leverkusena i hamburškom HSV-u. S Bayernom je osvojio Interkontinentalni kup, pa onda i dvostruku krunu, Bundesligu i kup.



Na kraju ga je sudbina opet spojila s Bayernom. Niko je tek treći bivši igrač koji se u Bayern vratio kao trener nakon Franza Beckenbauera i Jurgena Klinsmanna. Uz to, Nijemci naglašavaju kako Kovač nije prvi Hrvat koji vodi Bayern. Podsjećaju i da su Bavarce već vodila dvojica Hrvata, Zlatko Čajkovski i Branko Zebec.

Analizirali su njegov rad u Eintrachtu, a zaljučak je bio da mu je omiljena formacija 3-5-2 i da voli igrati široko s krilima. Iskopali su i njegovu izjavu od lani kada je rekao da mu srce jače zakuca kada vidi Riberyja i Robbena na terenu. Nijemci su impresionirani njegovim trenerskim djelima, premda još nije vodio momčad na nekom europskom natjecanju.

Potom su se malo raspisali o njegovim dostignućima s reprezentacijom Hrvatske. Igrao je za Vatrene 12 godina, na četirima velikim natjecanjima, bio je kapetan na Svjetskom u Njemačkoj, a kasnije je kao izbornik vodio mladu i seniorsku reprezentaciju.

Podsjetili su na trio koji je predvodio Hrvatsku na Euru 2008., a sačinjavali su ga Niko Kovač, Luka Modrić i Ivan Rakitić. Hrvatska je briljirala sve do onog tragičnog četvrtfinala i utakmice s Turskom u četvrtfinalu. Kovač je samo nekoliko mjeseci nakon toga odluči napustiti reprezentaciju.

Njegov trenerski put započeo je u RB Salzburgu gdje je i završio igračku karijeru. Stigao je tamo 2006. godine i sa Salzburgom je osvojio dva naslova prvaka i onda preuzeo njihovu mladu momčad. Postao je nakon toga pomoćnik Ricardu Monizu na klupi prve momčadi, a potom je prihvatio najveći izazov u karijeri, vođenje hrvatske reprezentacije. Krenuo je s klupe U21 momčadi, odradio samo pet utakmica i onda preuzeo A momčad, nakon što je smjenjen Štimac.

Kovač je svladao Island u dodatnim kvalifikacijama i plasirao momčad u Brazil na Mundijal.

Vraćaju se Nijemci potom u sadašnjost i kažu kako ga je na njegovom putu veći dio života slijedio i njegov brat Robert. Igrali su zajedno u Leverkusenu, Bayernu i Hrvatskoj, a trenerski put započeli u U21 reprezentaciji Hrvatske.

Uvijek mi je čuvao leđa, i sada je tako. Dobro se razumijemo i surađujemo, naša suradnja ne može biti bolja”, rekao je Kovač. Zanimljivu su rečenicu Nijemci potom napisali. Kažu, “Kovač zna kako se pobjeđuje, ali zna i kako se gubi”. Podsjetili su na to kako je s Eintrachtom prve sezone jedva izborio opstanak u ligi i kako je tješio uplakane igrače Nurnberga koji su u playoffu ispali. Zbog toga je dobio nagradu za fair-play u Njemačkoj.

Tvrde kako je Kovač postigao nešto nevjerojatno u Eintrachtu i to zahvaljujući svojoj karizmi. “Rođen u Berlinu, sin hrvatskih imigranata je primjer uspješne integracije, predvodi svoju momčad koja ima iste vrijednosti”, pišu Nijemci.

Ovo nije Brexit ili Fraxit, ne zanima nas politika. Mi igramo nogomet. Oni koji su najbolji će igrati, neovisno o godinama, izgledu, jesu li Nijemci ili ne”, citirali su Kovača i naglasili kako vodi vrlo šaroliku svlačionicu koju čini čak 17 igrača različitih državljanstava, ali kažu kako zbog njega svi oni pričaju istim jezikom.

Zbog Kovača svi pričaju istim jezikom i na terenu i izvan njega. Odluka da izbaci klupsku legendu Alexandera Meira izazvala je napetosti 2016., ali momčad je pokazala da je Kovač bio u pravu”, navodi se u tekstu.

Lijepo je i nekako čudesno vidjeti da je bivši hrvatski izbornik u svega desetak godina karijere dogurao od omladinskog trenera u Salzburgu do klupe jednog od najvećih momčadi u Europi. Ne možete reći da barem malo niste ponosni, je li tako?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI