Puka slučajnost? Što će bivši ministar turizma u Mamićevom i Šukerovom Savezu i to baš sada?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Kako sam naš prvosudni sustav može biti brz svjedočimo svakodnevno, no kada se radi o sporu, naposljetku se tako pokazalo od nekih sedamdesetak milijuna kuna, onda je zanimanje javnosti posve opravdano. Dakako, riječ je o, za javnost do jučer, nepravomoćnoj, a danas već pravomoćnoj, presudi kojom je hrvatska Vlada, točnije Ministarstvo turizma dužno isplatiti Hrvatskom nogometnom baš toliku svotu, nakon spora koji je trajao, vjerovali ili ne 18 godina. Neki tumače da je to bio ubrzani postupak.

Kako bilo, riječ je o događaju iz 1999. godine, a Ivan Herak kao ministar turizma potpisao je ugovor s Hrvatskim nogometnim savezom o sponzorstvu, decidirano se s tim ugovorom ministarstvo obavezalo da će u sljedeće tri godine HNS-u kao glavni sponzor isplaćivati dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka godišnje. No, to izdašno sponzorstvo nije dugo potrajalo.

Stvari su se zakomplicirale sudskim procesima protiv Heraka, kasnije i njegovim uhićenjem, makar valja istaknuti da on nije osuđen, već je bio oslobođen svih optužbi, a bilo ih je čak 12. Na dužnosti ministra turizma zamijenila ga je Pave Župan Rusković koja se potrudila ugovor odmah raskinuti. HNS nije sjedio skrštenih ruku, potegao je tužbu koja se rješavala, rješavala i rješavala. S kamatama i zaostacima umjesto prvotnih 26 milijuna kuna dug je narastao na 70 milijuna kuna.

No, HNS je navodno pobjedio u sporu s državom. Opet, kako protumačiti, baš ovih dana imenovanje baš bivšeg ministra turizma Ivana Heraka, čovjeka koji je 1999. godine sklopio taj ugovor, za glavnog menedžera Hrvatskog nogometnog saveza. Koji će biti zadužen za strateško planiranje, EU fondove i promocije. Istina jest, Herak nije nepoznato ime u nogometu, bio je izvršni dopredsjednik NK Istra 1961, dopredsjednik Udruge klubova Prve HNL, te je bio predsjednik porečkog kluba Jadran.

Opet, u datim okolnostima postavljanje Heraka za glavnog menedžera HNS-a samo po sebi izaziva podsjetnik na stvari koje su se svojevremeno događale između Heraka dok je bio ministar turizma i Hrvatskog nogometnog saveza. Neki će spominjati vraćanje usluge, neki će to, pak, protumačiti kao pokazivanje moći nogometnog Saveza, a naravno da će biti i onih koji neće negirati radnu sposobnost Ivana Heraka.



Da je narodu dosta ”igara” svjedočiti ćemo ovih dana, reakcija će biti raznih. Postoje li doista slučajnosti?

Facebook Comments

Loading...
DIJELI