PUTINOVA ODMAZDA BIT ĆE STRAŠNA! Zla sudbina čeka tajnovitog doktora koji je izbacio Rusiju s OI

wikipedia

Sreća u nesreći je da će neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji, ali pod olimpijskom zastavom

Međunarodni olimpijski odbor odlučio je u utorak da Rusija neće sudjelovati na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu zbog brojnih dokaza o dopingiranju ruskih sportaša. Sreća u nesreći je da će neki ruski sportaši će ipak moći nastupiti u Južnoj Koreji, ali pod olimpijskom zastavom.

MOO je suspendirao i predsjednika Ruskog olimpijskog odbora Aleksandra Žukova, koji je član MOO-a. Također, zabranio je dolazak ruskog ministra sporta i zamjenika premijera Vitalija Mutka te još nekim dužnosnicima Ruskog Olimpijskog odbora i ministarstva sporta na ZOI u Pjongčangu.

Odluka MOO-a zapravo je bila očekivana i o njoj se već govorilo, a uslijedila je nakon brojnih dopinških nalaza i priznanja sustavnog dopingiranja ruskih sportaša, ponajviše na prošlim Igrama u Sočiju prije četiri godine. Prije 18 mjeseci MOO je odluku o nastupima ruskih sportaša na OI u Rio de Janeiru prepustio ponaosob međunarodnim sportskim asocijacijama, pa je čak 70 posto Rusa ipak sudjelovalo na tim Igrama.

Doping u ruskom sportu je dosad neviđeni napad na integritet olimpizma i sporta uopće. Odluka o izbacivanju Rusije je logičan odgovor na sustavni doping, a došla je na traženje svih ostalih sportaša koji nikad nisu i nikad neće uzimati doping”, kazao je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Ipak, MOO je dopustio nekim sportašima iz Rusije ipak nastupe u Pjongčangu, ali zasad još nema naznake o kojim se sportašima ili ekipama radi. Predsjednik Ruskog klizačkog saveza Aleksej Kravcov nazvao je odluku MOO-a “uvredljivom i nepravednom”, a predsjednik curling saveza Aleksej Kurašov “neprofesionalnom odlukom koja nije u duhu olimpizma”.



Posljednje inforamacije kažu kako dvadeset i dva ruska sportaša, koji su na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014. osvojili medalje i koje je Međunarodni olimpijski odbor diskvalificirao zbog dopinga, podnijeli su žalbu Međunarodnom arbitražnom sudu (CAS). Među tim sportašima su i neka najveća imena ruskog zimskog sporta, posebice Alexander Legkov (olimpijski pobjednik u skijaškom trčanju na 50 km) i Aleksandr Zubkov, pravi heroj u Rusiji nakon što je osvojio dva zlata (u bobu dvosjedu i u bobu četverosjedu).

Do sada je MOK diskvalificirao 25 ruskih sportaša, oduzevši tako trećinu ruskih medalja osvojenih u Sočiju, odnosno 11 od ukupno 33.

Putinova odmazda

Nakon ove drastične, ali na neki način očekivane odluke MOO-a, stvorio se strah od Putinove odmazde. Ruski predsjednik mogao bi tražiti izravnog krivca za ovakav ishod. Rusi su i na ljetnim i na zimskim igrama u samom vrhu kada su u pitanju odličja i izbacivanje s Olimpijskih igara je noćna mora za njihove sportaše i visoku razinu sporta koju održavaju, nažalost, pod svaku cijenu.

Kažemo, Putin bi zaista mogao tražiti odmazdu, a ona možda čak neće biti upućena prema MOO-u ili WADA-i (Svjetska antidopinška agencija), već bi mogla biti upućena jednoj osobi, doktoru Grigoriju Rodčenkovu. Naime, riječ je o zviždaću koji je pobjegao iz Rusije 2016. godine i raskrinkao svijetu dopinšku prevaru kojom su se Rusi poslužili na ZOI u Sočiju, a koju je prema njegovim tvrdnjama financirla država.

Istoga dana kada je MOO objavio da izbacuje Rusiju s nadolazećih igra u Južnoj Koreji, javio se i odvjetnik Rodčenkova, Jim Walden. On tvrdi kako Putin gotovo sigurno sprema odmazdu za njegova klijenta i njegovu obitelj.

Rodčenkov je zabrinut za svoju obitelj koja je isto morala napustiti Rusiju. Nada se kako će sada cijeli svijet pratiti njega i njegovu obitelj kako im se ništa ne bi dogodilo, to jest, kako ne bi došlo do odmazde”, objasnio je odvjednik doktora koji je razotkrio dopinšu prevaru.

Odvjetnik je potom zaoštrio retoriku. “Kremlj je već dokazao da je odlučan i težak protivnik i ne sumnjam da će se Rodčenkov morati osvrtati preko ramena do kraja života”, veli Walden.

Ušutkavanje” zviždača

Inače, Rodčenkov je bio čelni čovjek ruske antidopinške agencije, a zviždačem je postao kada je 2016. godine NY Timesu razotkrio prevaru. Razotrkio je kako su službena lica mijenjala stotine, ako ne i tisuće uzoraka kako bi zataškale pozitivne rezultate na dopinškim testovima i tako zaštitila Rusiju i njezine sportaše od kazni. Rusija je to sve negirala, ali istina je na koncu bila jača i protiv dokaza se nije moglo.

Rusija je u studenom najavila kako će tražiti Rodčenkovo izručenje od SAD-a, ali Rusija i SAD nemaju dogovor o izručenju. “WADA-in politika zabranjuje odmazdu prema zviždačima, ali Rusija to ignorira i umjesto toga pokušava utišati Rodčenkova”, rekao je ranije Walden, prenosi Huffington post.

Priča o “ušutkavanju” zviždača nije slučajna. Putinovom Rusijom vlada najveća represija u post-sovjetskoj eri, naglašava to Human Rights Watch na svojoj internetskoj stranici uz napomenu da se ruska vlada služi cijelim spektrom alata kako bi kontrolirala slobodu izražavanja, jedinstva, govora i kako “ušutkavaju” svaki pokušaj kritike.

Proteklih godina događalo se više “nesreća” vezanih za zviždače. Sergej Magnitskij umro je u zatvoru nakon što je raskrinkao multimilijunsku korupcijsku prevaru zbog koje je ruska vlada zaradila sankcije SAD-a.

Uoči ZOI u Sočiju 2014. godine, Rusija se obračunala s aktivistima za zbrinjavanje okoliša koji su kritizirali vladu i Olimpijske igre. U 2015. godini u Moskvi je ubijen veliki Putinov kritičar Boris Nemcov, a ranije ove godine ubijen je bivši ruski parlamentarac Denis Voronenkov, koji je pobjegao iz Moskve zbog straha od odmazde agenata ruskog predsjednika Putina, na kraju je ubijen nasred ulice.

Jasno, Putin i ruska vlada negirali su umješanost u te smrtne slučajeve.

Nada se da će napraviti ispravnu stvar”

Spomenimo još kako je Rodčenkov preko svojeg odvjetnika poručio kako je kazna MOO-a pravedna, ali kako ne želi loše Rusiji i ruskim sportašima koji su čisti.

On ne želi loše ruskim sportašima koji su čisti. Rodčenkov želi da se svijet ujedini i pokrene antidopinšku reformu. Rodčenkov voli svoju zemlju i nada se atipičnoj reakciji vlade, odnosno, da će konačno prihvatiti odgovornost”, rekao je odvjednik ruskog doktora.

Zviždač Rodčenkov u najvećoj je opasnosti nego ikad. Bio je relativno siguran dok MOO nije objavio da izbacuje Rusiju, ali sada bi odmazda mogla biti strašna.

Rodčenkov je sada vrlo zabrinut za svoju obitelj s kojom jako malo komunicira otkako je pobjegao iz Rusije. Rusija je sklonija radikanlim pothvatima više nego suočavanju s istinom, a Rodčenkov se nada da će napraviti ispravnu stvar kada je u pitanju njegova obitelj i ostaviti ih na miru”, objasnio je Walden stavove svog klijenta.

Povijest sugerira da će se Rodčenkov, pa možda i njegova obitelj, do kraja života morati osvrtati preko ramena. Utopijsko razmišljanje da će se Putin i njegova vlada urazumiti vrlo vjerojatno se neće ostvariti na Rodčenkovu žalost, ali nadamo se da svoj plemeniti čin neće platiti najskupljom cijenom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI